Acronis true image

Tato sekce je určena všem začínajícím Apple uživatelům, kteří potřebují pomoc a nejsou si jistí, do které ze sekcí jejich dotaz přesně patří. Pokud se Vám nepodařilo pomocí vyhledávání najít řešení pro Váš problém, tak neváhejte a napište svůj dotaz právě sem. Neexistují hloupé otázky, jen hloupé odpovědi.

Moderátoři: Alisczech, RadimSvidrnoch, MichalM.Mac, Macforum_Admin, Streeter, emkei

Acronis true image

Příspěvekod martasx1 » 11 led 2017 18:48

Chci se zeptat používám Acronis na zálohování, když bych zapl šifrování disku, není pak nějaký problém? Třeba obnova jednotlivých souborů.Děkuji.
Macbook Pro Retina 13"(2015) - Broadwell i5/8GB/256GB SSD - 10.12.2
Iphone 6,6S,7
Ipad4
martasx1
 
Příspěvky: 255
Registrován: 07 zář 2013 08:13
Poděkoval: 7 x
Poděkovali mu: 12 x


Re: Acronis true image

Příspěvekod Honza.Mac » 11 led 2017 19:16

Ne není to problém, šifruji jak interní SSD tak externí Thunderbolt a na šifrovaný ukládám šifrované zálohy ATI ... ;-)
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 1751
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 49 x
Poděkovali mu: 165 x

Re: Acronis true image

Příspěvekod martasx1 » 11 led 2017 19:21

Děkuji za odpověď.
Macbook Pro Retina 13"(2015) - Broadwell i5/8GB/256GB SSD - 10.12.2
Iphone 6,6S,7
Ipad4
martasx1
 
Příspěvky: 255
Registrován: 07 zář 2013 08:13
Poděkoval: 7 x
Poděkovali mu: 12 x

Re: Acronis true image

Příspěvekod popa81 » 11 led 2017 20:02

Honza.Mac píše:Ne není to problém, šifruji jak interní SSD tak externí Thunderbolt a na šifrovaný ukládám šifrované zálohy ATI ... ;-)
a už jsi zkoušel někdy obnovovat?


Sent from my iPhone using Tapatalk
popa81
 
Příspěvky: 3
Registrován: 11 led 2017 18:32
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 0 x

Acronis true image

Příspěvekod Honza.Mac » 11 led 2017 20:18

Ano zkoušel jak Mac tak Win, vše proběhlo OK.
Na macu je to o tom, že člověk potřebuje "vypálit" boot médium v ATI pro Mac a pokud má novější stroj bez mechaniky tak má problém, není to jako na PC kde bootuju z usb klíčenky a taky nelze použít boot médium pro PC na Mac a obráceně ! Tak jsem koupil usb SuperDrive a boot medium jsem si vytvořil.
Jinak lze obnovovat nejen celý systém ale i soubory a složky.
Ještě doplním že zálohy vytvořené ve Win PC nelze otevřít v ATI na Macu a obráceně.

EDIT : P.S. Při upgrade mého flash SSD v mém MBPro jsem právě použil ATI pro "přenesení" systému ze starého HDD na nový i když jsem mohl požít diskovou utilitu ale zkusil jsem ATI a v pohodě.
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 1751
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 49 x
Poděkovali mu: 165 x

Re: Acronis true image

Příspěvekod popa81 » 12 led 2017 07:46

Honza.Mac píše:Ano zkoušel jak Mac tak Win, vše proběhlo OK.
Na macu je to o tom, že člověk potřebuje "vypálit" boot médium v ATI pro Mac a pokud má novější stroj bez mechaniky tak má problém, není to jako na PC kde bootuju z usb klíčenky a taky nelze použít boot médium pro PC na Mac a obráceně ! Tak jsem koupil usb SuperDrive a boot medium jsem si vytvořil.
Jinak lze obnovovat nejen celý systém ale i soubory a složky.
Ještě doplním že zálohy vytvořené ve Win PC nelze otevřít v ATI na Macu a obráceně.

EDIT : P.S. Při upgrade mého flash SSD v mém MBPro jsem právě použil ATI pro "přenesení" systému ze starého HDD na nový i když jsem mohl požít diskovou utilitu ale zkusil jsem ATI a v pohodě.


trochu to upresnim - ATI urcite podporuje bootovani z flashky stejne tak jako na PC
Viz toto KB: https://kb.acronis.com/content/47218

ohledne obnovy dotaz smeroval hlavne k sifrovani

zajima mne proc sis vybral radsi ATI nez Time Machine? Diky
popa81
 
Příspěvky: 3
Registrován: 11 led 2017 18:32
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: Acronis true image

Příspěvekod Honza.Mac » 12 led 2017 08:29

TM není dobře spravovatelná, zabere si celý ext disk pro sebe a je pomalá resp. zpomaluje chod systému no a pokud člověk ext disk nepřipojí tak si TM zálohuje na lokál ...
ATI je rychlé, neomezuje chod systému, pokud nepřipojím ext disk tak zahlásí že není k dispozici a nezálohuje, s *.tib soubory se lépe manipuluje, mám skripty které mi je posílají v noci na můj NAS ...
Je hoho víc co mi na TM vadí ale již od doby Mac OS X Leopard ji zakazuji a nepoužívám, někde tady v jiném tématu jsem ty důvody uvedl také.
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 1751
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 49 x
Poděkovali mu: 165 x

Re: Acronis true image

Příspěvekod trevor12 » 12 led 2017 08:36

muze nekdo potvrdit ze ...a pokud člověk ext disk nepřipojí tak si TM zálohuje na lokál ... je pravda ? vzdyt kdyz pak dam z recovery restore tak to nemuze fungovat
trevor12
 
Příspěvky: 149
Registrován: 27 črc 2014 10:53
Poděkoval: 9 x
Poděkovali mu: 9 x

Acronis true image

Příspěvekod Honza.Mac » 12 led 2017 09:10

Mohou vám to potvrdit uživatelé se 128 GB disky a zapnutou TM.
Jejich dotazy zde na fóru typu, ubylo mi z ničeho nic 80 GB místa, co znamená položka "Backups" v přehledu hdd atd atd ...
A taky proč by jinak existoval příkaz "tmutil disablelocal" ... ;-)
Pokud není k dispozici TM ext disk, vytváří lokální snapshoty ale už je nemaže pokud se TM ext disk připojí ... :D :D trochu divné ne ?
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 1751
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 49 x
Poděkovali mu: 165 x

Re: Acronis true image

Příspěvekod MichalJ » 12 led 2017 11:21

Jedna z velkých nevýhod ATI je že Mac verze je oproti té Win verzi hodně ořezaná co do funckí, (detailnější nastavení backupu apod) ale snad to časem vyřeší.
MichalJ
 
Příspěvky: 649
Registrován: 31 črc 2012 14:16
Poděkoval: 56 x
Poděkovali mu: 57 x

Re: Acronis true image

Příspěvekod Honza.Mac » 12 led 2017 13:20

MichalJ píše:Jedna z velkých nevýhod ATI je že Mac verze je oproti té Win verzi hodně ořezaná co do funckí, (detailnější nastavení backupu apod) ale snad to časem vyřeší.

S tím souhlasím nicméně na "unix like" systémech není tolika "fičur" potřeba ...
Mě plně postačují ty dvě které mám nastavené, naplánovaná záloha, čištěmí verzí a šifrování a to že *.tib zálohu nepřipojím jako disk je jen dobře, ale mohu jí procházet pokud obnovuji soubory a složky, permanentní zálohu, to už tu je v podobě nenažrané TM, obnovu do virtuálního prostředí bych ale uvítal ... ;-)
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 1751
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 49 x
Poděkovali mu: 165 x

Re: Acronis true image

Příspěvekod MichalJ » 12 led 2017 21:22

Někde jste tu psal že ty .tib kopírujete na NAS. Můžete to trochu víc rozepsat, asi to totiž úplně nechápu.

Acronisem zálohuju dejme tomu na externí disk, denní zálohy. To my vytváří jeden .tib, který se denně aktualizuje. Jestli to dobře chápu vy ten .tib kopírujete každý den pryč? Tj. dejme tomu po týdnu máte na externím disku 1 tib a na NAS jich máte 7?
MichalJ
 
Příspěvky: 649
Registrován: 31 črc 2012 14:16
Poděkoval: 56 x
Poděkovali mu: 57 x

Acronis true image

Příspěvekod Honza.Mac » 12 led 2017 22:00

Ne, mám např. jeden *.tib, mbpro_mave_backup.tib z MBPro který se v mém případě "aktualizuje" po dvou dnech, uložen na 2,5 " externím Thunderbolt disku.
Večer dojedu domů z práce, než zamknu obrazovku tak zkontroluji jestli mám připojený sdílený adresář na NASu a v 1:00 se mi pomocí CronniX spustí skript s cp příkazem který nejdřív smaže *.tib soubory v adresáři na NASu včetně metadata souborů, ze všech mých Apple zařízení (13"+15" MBPro a 13" MBAir) a pak začne kopírování nových záloh z externích Thunderbolt disků ze všech zařízení.
ATI pokud provádí zálohy tak název *.tib uchovává takže na NASu mám vždy ten nejaktuálnější z daného stroje, ještě před "kopírováním" na NAS provedu tedy "výmaz" starých souborů pomocí rm to abych měl jistotu že je tam prázdno a nemusel to logovat.
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 1751
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 49 x
Poděkovali mu: 165 x

Re: Acronis true image

Příspěvekod MICKI2701000 » 01 úno 2017 14:53

ok ale jak pak zarucite ze se potrebujete vratit k mesicni zaloze dejme tomu ze se vam tma neco pokazi, nevite kdy se to po.. a potrebujete napr. tyden starou zalohu?
To bud ten ATI soubor jakoby se zvetsuje jinak bych si to nedokazal vysvetlit nebo mi neco uniklo?
iPhone 5S 64 GB
Mobile JuicePack
MBA 13 1,7 I5, 8 GB ram 512 SSD
3 TB TimeCapsule
Airport Express
LifeProof Nuud
Aftershokz Sportz M2 Headphones
Plantronics Voyager Legend Bluetooth
MICKI2701000
 
Příspěvky: 1457
Registrován: 11 čer 2013 10:43
Poděkoval: 7 x
Poděkovali mu: 27 x

Re: Acronis true image

Příspěvekod Honza.Mac » 01 úno 2017 17:38

Ano na externí disk ATI dělá "přírůstkové" zálohy.
Ale jinak po pravdě. nikdy neobnovuju kvůli balastu co si systém nese ... pravidelně exportuji Outlook na OneDrive, používám Chrome, hesla a záložky si natáhne, Aperture, iPhoto a iTunes mám na externím Thunderbolt disku, rsyncem knihovny synchronizuji na JetDrive v MacBooku a pokud něco hledám tak mám ATI image jak na externím tak na NASu.
Fakt nemám důvod obnovat nic, vše důležité mám jinde.
Pravidelně jednou za rok všechna zařízení vezmu na čisto včetně iOS a nastavuji jako nové a na mých MBPro pak z ATI zálohy vyzobu jen co potřebuji a i to mám oskriptované ...
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 1751
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 49 x
Poděkovali mu: 165 x


Zpět na Pomoc Apple začátečníkům

cron