Nastavení Apache & PHP/MySQL

Tato sekce je určena všem začínajícím Apple uživatelům, kteří potřebují pomoc a nejsou si jistí, do které ze sekcí jejich dotaz přesně patří. Pokud se Vám nepodařilo pomocí vyhledávání najít řešení pro Váš problém, tak neváhejte a napište svůj dotaz právě sem. Neexistují hloupé otázky, jen hloupé odpovědi.

Moderátoři: Alisczech, emkei, RadimSvidrnoch, Renik, Streeter, MichalM.Mac

Nastavení Apache & PHP/MySQL

Příspěvekod novacek9 » 19 kvě 2017 09:03

Ahoj, jsem ve světě Apple naprostý nováček a v současné době jsem se začal učit PHP. Macbook pro mám pár dní. Chtěl jsem rozchodit localhost, abych se mohl koukat na výsledek.
K této činnosti v knize doporučovali xampp kdy jsem si ho tedy stáhnul i přímo tu verzi 5.6.30 s tím, že jakmile skončím udělám update na 7.2 nebo co to tam bylo za verzi.

Dále jsem provedl nastavení všech parametrů tak, jak v knize doporučovali. Fungovalo to a měl jsem zobrazená všechna okna stejně, ovšem jen do doby, než jsem změnil výchozí složku která se nacházela v Applications/xampp někde schovaná a já jí chtěl na plochu - což tam doporučovali rovněž i s postupem. Tento postup ale u mě nefunguje.
Tak jsem se chtěl zeptat, jak o vyřešit? Zda je ještě nějaký podobný SW, který taky dělá pouze Apache web server / MySQL databaze / ProFTPD.
Jinak jsem i napsal konfigurační soubory, ale nejde mi to rozchodit. Našla by se tu nějaká dobrá duše co by mi s tím pomohla? Pátral jsem na googlu po jiných postupech ale s tím měla valná většina uživatelů vždy nějaký problém. Díky moc za jakoukoli reakci.

Jen ještě doplním jednu věc. Šlo by z Time Capsule, kterou jsem k Macu také koupil nějak udělat localhost? Je to jen nápad :)
novacek9
 
Příspěvky: 16
Registrován: 19 kvě 2017 08:44
Poděkoval: 1 x
Poděkovali mu: 1 x


Re: Nastavení Apache & PHP/MySQL

Příspěvekod Honza.Mac » 19 kvě 2017 11:25

ad xampp) Chvilku jsem s tím laboroval přímo v macOS ale pak jsem se vydal cestou virtualizace (Virtual Box, Parallels či VMware Fusion) v té pak LAMP server na CentOSu a max spokojenost. Přístup přes Terminál a SSH + Chrome web jako web gui
ad Time Capsule) ne nelze
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2426
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 68 x
Poděkovali mu: 238 x

Re: Nastavení Apache & PHP/MySQL

Příspěvekod novacek9 » 20 kvě 2017 12:57

Díky moc za rychlou reakci. Pokusím se to teda rozchodit pomocí vámi popsané cesty a uvidíme. Když bych měl nějaký problém, tak napíšu do vlákna eventuelně i s otiskem obrazovky. Zatim moc děkuji
novacek9
 
Příspěvky: 16
Registrován: 19 kvě 2017 08:44
Poděkoval: 1 x
Poděkovali mu: 1 x

Nastavení Apache & PHP/MySQL

Příspěvekod capekfilip » 22 kvě 2017 07:19

Doporučuji si vše nastavit sám, než požívat nějaký balík. Díky změnám v macOS Sierra co se práv týče, je dobré nepoužívat vestavěný apache, ale nainstalovat si svoji poslední verzi přes homebrew (balíčkovací systém). Stejné se týká verze PHP a Databáze.

Tento návod by vám měl se vším pomoct : https://getgrav.org/blog/macos-sierra-a ... p-versions

Dalším řešením by byl Docker kontejner, ale to asi nebude úplně pro vás, když s PHP začínáte.
 MacBook Air 2013 (i7, 8GB RAM) - OS X 10.11 El Capitan, iPhone 5 iOS9
Uživatelský avatar
capekfilip
 
Příspěvky: 431
Registrován: 30 črc 2012 15:02
Poděkoval: 6 x
Poděkovali mu: 66 x

Re: Nastavení Apache & PHP/MySQL

Příspěvekod novacek9 » 24 kvě 2017 14:34

Tak znovu trochu rozšířím toto vlákno. Nainstaloval jsem si VMware Fusion, stáhnul a vypálil na DVD Cent OS, ale z nějakého důvodu spuštěná virtuální mašina nevidí Apple SuperDrive mechaniku. Disk je určitě správně vypálený - otestováno na jiném zařízení.

Zajímavé je, že v momentě, kdy je VM vypnutá, vidím mechaniku, kde je zároveň vidět i disk s názvem CentOS 7. Zároveň mám i spárovanou super drive s VMware. Jakmile chci zapnout VM, vyhodí to chybu (viz screenshoty) a nenabootuje. Jakmile mašinu vypnu, vše je tak, jak jsem to nastavil.

Screen Shot 2017-05-24 at 15.22.21.png
Obsah vypáleného DVD

Screen Shot 2017-05-24 at 15.12.26.png
Nastavení CD/DVD IDE

Screen Shot 2017-05-24 at 15.12.05.png
Nastavení USB a BT zařízení
Naposledy upravil novacek9 dne 24 kvě 2017 14:40, celkově upraveno 1
novacek9
 
Příspěvky: 16
Registrován: 19 kvě 2017 08:44
Poděkoval: 1 x
Poděkovali mu: 1 x

Re: Nastavení Apache & PHP/MySQL

Příspěvekod novacek9 » 24 kvě 2017 14:39

Pokračování z důvodu překročení počtu příloh

Screen Shot 2017-05-24 at 15.07.42.png
Chyba VMware

Nevím, z jakého důvodu si VMware není schopen zapamatovat použitá nastavení. Pravděpodobně dělám něco špatně a snažím se přijít na to co je špatně. Proto budu moc rád za radu od nějakého zkušeného uživatele VMware Fusion. Díky moc za pomoc. Přeji hezký den.

EDIT: Ještě jen dodám, že toto není Macbook Pro model 2016, ale podařilo se mi sehnat ještě 2015 s El Capitanem.
Naposledy upravil novacek9 dne 24 kvě 2017 14:51, celkově upraveno 1
novacek9
 
Příspěvky: 16
Registrován: 19 kvě 2017 08:44
Poděkoval: 1 x
Poděkovali mu: 1 x

Re: Nastavení Apache & PHP/MySQL

Příspěvekod Honza.Mac » 24 kvě 2017 14:42

Proč nebootujete rovnou s iso obrazu ?
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2426
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 68 x
Poděkovali mu: 238 x

Re: Nastavení Apache & PHP/MySQL

Příspěvekod novacek9 » 24 kvě 2017 15:03

Honza.Mac Aha už jsem objevil zdroj problému. Byly tam dva iso obrazy (včera v noci se ten jeden nedostáhnul je tu horší připojení).
Oba mají shodně 4,38 GB tudíž jsem si toho napoprvé, kdy jsem obraz hledal pomocí klávesnice nevšiml. Stejně jsem postupoval právě i dopoledne při vypalování toho obrazu, když ta VM iso obraz nebrala napoprvé. Nyní jsem tam mountnul ten druhý kompletní obraz, který jsem dal stahovat dnes ráno a už to jede.
Stala se chyba mezi klávesnicí a židlí... ;)
novacek9
 
Příspěvky: 16
Registrován: 19 kvě 2017 08:44
Poděkoval: 1 x
Poděkovali mu: 1 x


Zpět na Pomoc Apple začátečníkům