GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Hry a zábava na Macu byly dlouho po hříchu opomíjeny. Dnes tomu tak není a jak pro MacOS X a zejména pak pro iOS je nabídka her a zábavy opravdu bohatá. Zde najdete tipy i pomoc v této oblasti.

Moderátoři: MichalM.Mac, Macforum_Admin, lukas5, petrskuta

GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod VenZen » 08 čer 2017 17:32

Zdravím, v dohledné době mám naplánováno pořídit si pro práci nový iMac 2017. Pochopitelně ho mám primárně pro práci, nicméně v tuto chvíli mám klasické PC a sem tam si rád oddechově zahraji i nějakou tu hru. Vzhledem k tomu že se bude jednat o mé první zařízení s macOS nevím přesně jak to bude probíhat a všude se dozvídám různé informace. Samozřejmě chápu, že MAC není přímo herní počítač. Nicméně mám zájem o spuštění her GTA5 a Battlefield 4 a jim podobné (a ano hry mám legálně zakoupené to snad zde není třeba vůbec řešit :) ). Má otázka zní zdali je to na takovém stroji hratelné a jaký program je pro to nejvhodnější (Parallels, Bootcamp...). S tím, že jestli lze i bezproblému takto hrát online když jsou to hry určené pro Windows.

Jo a měl bych takovou drobnou podotázku ještě. U Parallels je uvedeno, že doporučují pro hladký chod 8GB RAM a řekněme hra GTA5 chce 8GB RAM pro nejlepší nastavení. Jaká velikost RAM v tomto případě by pro plynulý běh byla v sestavě iMac optimální? Jelikož tato problématika je u Win trochu jiná.

Moc děkuji za informace.
Grafik na volné nožce a amatérský fotograf. http://www.armedpanda.cz
-----
iPhone 5 32GB | iPhone 7 128GB | iPad Pro 128GB + Apple Pencil
iMac 27" Retina 5K 2017 (3,8GHz Intel Core i5)
Uživatelský avatar
VenZen
 
Příspěvky: 12
Registrován: 31 kvě 2017 19:07
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 0 x


Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod Layo » 08 čer 2017 17:57

8GB bude stačit, nejsou to moc náročné hry, takže ti pojedou v nějakým normálním rozlišení, v 5k ne :D
Layo
 
Příspěvky: 363
Registrován: 29 dub 2013 19:28
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 21 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod Honza.Mac » 08 čer 2017 18:03

Parallels = minimálně 16GB RAM, pokud se jedná o iMac Pro tak bych ho koupil v 27” provedení s 8GB RAM a 512GB SSD a pak bych 3x 8GB RAM SO-DIM DDR4 dokoupil.
Jestli budete kupovat iMac Pro 21” tak tam paměť nejde doplnit, je onboard a tam bych objednal 32GB RAM a opět 512 GB SSD.
BootCamp je zlo a je to nepohodlné, přebootovávat z macOS do Windows ...
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2503
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 71 x
Poděkovali mu: 243 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod VenZen » 08 čer 2017 19:00

v plánu je zakoupení iMac 2017 nikoliv PRO, tam bych zřejmě neměl šanci jeho potenciál využít a šlo by vlastně o vyhozené peníze.

Co se však týče jeho samotné konfigurace budu potřebovat také poradit. Brouzdal jsem jaké konfigurace nabízí samotný Apple a je pro mne otázkou jaké upgrady te nejlepší sestavy (za 69990) bude aktuální a v čem by se jednalo o zbytečnou investici. Nicméně co se týče paměti RAM je i přesto můj minimální požadavek 16GB přičemž píšete dokoupit. Nemáme kde možnost informaci ověřit zdali i u nové verze iMac půjde zasahovat do RAM pamětí, jelikož u PRO verze uvádějí možnost pouze prostřednictvím samotného Apple.

To že hry nepojedou v 5K je mi jasné :D a vlastně vůbec mě to nemrzí :D doteď jsem pracoval na velmi starém 27'' monitoru v roozlišení 1920x1200 takže pochopíte, že všechno výš je pro mě Wow efekt :D

Co se týče toho HDD jeho výměna je také možná pouze prostřednictvím konfigurace u prodejce popřípadě Apple? Jde mi o to, aby při výměně kupříkladu z mé strany nedošlo ke ztrátě záruky. Pokud to nevadí bych se i tedy rovnou dotázal jak je to s funkčnosti Fusion drive VS SSD disky. Všude čtu že přechod je jednoznačný, nicméně Apple uvádí že u nových modelů je FD kvalitnější a rychlejš...i přesto platí "nutnost" výměny. A co se týče procesoru uprage z Core i5 3,8Ghz na 4,2GHz je co k věci? Práce, která bude prováděna na iMacu je především práce s webovou grafikou, fotografiemi a nějaká ta drobná editace videií plus výše řešená problematika :)

Neskonale Vám děkuji za poskytnuté informace ani nevíte jak pro mě jsou cenné :)
Grafik na volné nožce a amatérský fotograf. http://www.armedpanda.cz
-----
iPhone 5 32GB | iPhone 7 128GB | iPad Pro 128GB + Apple Pencil
iMac 27" Retina 5K 2017 (3,8GHz Intel Core i5)
Uživatelský avatar
VenZen
 
Příspěvky: 12
Registrován: 31 kvě 2017 19:07
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod Layo » 08 čer 2017 20:04

Takhle, pro Windows stačí mít přidělených těch 8GB, cca 2GB si vezme systém a pro hry zbytek stačí vpohodě. S bootcamp/para nemám zkušenosti, tak neporadím. Pokud nechceš zbytečně vyhazovat peníze, objednej si 8GB ramky a zbytek dokup externě, vyjde to na polovinu ceny applu + na stránkách přímo píšou, že si je sám můžeš vyměnit, je to akce na 2 minuty (8GB (two 4GB) of 2400MHz DDR4 memory; four SO-DIMM slots, user accessible). K disku, ceny applu jsou z roku 2010 kdy 128GB SSD stálo cca 7 tisíc tak momentálně 1TB stojí kolem 10 tisíc, ale apple ti ho prodá za 30, takže bych osobně vzal 256GB SSD a dokoupil externí disk, klidně nějakej dražší přes thunderbolt. Upgradovat na tomhle cpu jsou vyhozený peníze, za tu cenu daleko horší... Kdyby šlo o upgrade z 2 na 4 jádro tak ok, ale pár stovek MHz navíc za tisíce je zbytečný, je to pár procent a nevyužiješ to.
Layo
 
Příspěvky: 363
Registrován: 29 dub 2013 19:28
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 21 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod VenZen » 08 čer 2017 20:24

o super děkuji přeci jen při celkové ceně každá koruna dobrá :D má práce není zas taková aby se mi investice vrátila, jde spíše o srdeční záležitost ve vztahu k applu a celistvosti ekosystému s tím, že hlavně windowsu mám už dost :D

u toho HDD mi jde spíše o prvotní počin externí HDD není problém dokoupit jde o to zdali Fusion drive je v mém případě použitelný, jak jsem totiž říkal všude jsem četl, že FD v žádném případě. Tak jestli je prostě upgrade nutnost či na FD lze fungovat a relativně data skladovat externě jde mi o hladký chod systému. Doteď jsem na PC fungoval na klasických discích nikoliv SSD, ale jde o naprosto jinou platformu.

Děkuji za rady ohledně RAM a procesoru :) vím, že cenová politika Applu je trochu jinde než se pohybuje reálnější svět. Ale na to jsme si už asi všicni zvykli :D Samozřejmě když jde řešit něco jinak i já rád podlehnu :)
Grafik na volné nožce a amatérský fotograf. http://www.armedpanda.cz
-----
iPhone 5 32GB | iPhone 7 128GB | iPad Pro 128GB + Apple Pencil
iMac 27" Retina 5K 2017 (3,8GHz Intel Core i5)
Uživatelský avatar
VenZen
 
Příspěvky: 12
Registrován: 31 kvě 2017 19:07
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod MichalM.Mac » 08 čer 2017 20:41

BootCamp je zlo a je to nepohodlné, přebootovávat z macOS do Windows ...

Četl si vůbec požadavek tázajícího?
Chce hry!

nejsou to moc náročné hry,

Versus Apple hardware to jsou VELMI náročné hry.

RAM u 27' 2017 modelu jak píše kolega.
Jestli budete kupovat iMac Pro 21” tak tam paměť nejde doplnit, je onboard

Neni viz http://ifixit.org/blog/9182/2017-imac-upgradable/ Nicméně pro kuchání iMacu je stejně většinou potřeba servis.

Zcela jistě si chceš nainstalovat Windows na druhý oddíl disku (Bootcamp). Na virtualizaci pro takové kousky rovnou zapomeň. Pokud bys používat i nějaké programy pro práci, Parallels umí virtualizovat Windows, které máš nainstalované na druhém oddílu -> je možné si vybrat podle potřeba zda do nich nastartovat celý počítač nebo je pustit pod macOS.

A teď ta nejdůležitější součástka na hry.. grafická karta.
Buď se k tomu postavíš tak, že chceš (třeba i výhledově) Thunderbolt 3 box na externí grafickou kartu. Toto řešení Apple začne podporovat od příští verze macOS. Není jisté, zda externí grafika bude schopná vykreslovat na interní obrazovku (zatim neumí) nebo pouze na druhý monitor (tak to teď funguje). V tomhle případě stačí nejspíš základní model 27'.

Pokud chceš spoléhat pouze na interní grafiku iMacu, jednoznačně nejvyšší model 27 (Radeon Pro 580).

Chceš nějakou formu SSD. Buď 512 GB SSD nebo co největší Fusion Drive. Nebrat 1TB Fusion drive, ten má tušim pouze 32 GB SSD. Fusion Drive lze případně rozbít na klasický disk a SSD zvlášť.
Uživatelský avatar
MichalM.Mac
 
Příspěvky: 3195
Registrován: 30 črc 2012 11:03
Poděkoval: 89 x
Poděkovali mu: 384 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod Layo » 08 čer 2017 20:51

Jako FD určitě použitelný je, ale SSD to není, nejefektivnější je SSD + externí disk. Co jsem koukal tak Radeon 570 je něco mezi GTX770 a 970, takže na hraní těhdle 2 her v 1080p stačí, ale radši počkej na opravdový benchmarky, připlácet 15k na tohle je celkem blbost. ;)

Edit: BF1 a GTA nejsou náročné hry ani na poměr macu, základní konfigurace je standartní i5 + něco ve stylu GTX960 což je průměrný herní počítač, který by zvládl i opravdu náročné hry jako Witchera atd., možná ne na max, ale zahraje. Já dokonce měl sestavu i5 + GTX770 (R570 je údajně o 15% výš) a všechny hry jsem na FullHd mohl hrát na vyšší nastavení. Pro představu momentálně moje 980ti což by mělo být o 250% výkonější než R570 má problémy s 3440x1440 rozlišením. Teď jsem ztratil pointu toho, co jsem chtěl napsat, ale příplatek za R580 mi přijde na hry zbytečný. Rozdíl mezi těmi macy je 15 tisíc a do toho je započítaný upgrade CPU, nevím do jaké míry výkon ovlivní metal, ale zázrak to nebude. Pokud já mám samotnou grafiku za 20 tisíc co má problém s větším rozlšením, tak přibližně 7 tisícový upgrade v apple cenách znamená že místo na medium budeš hrát na high. Navíc u Applu nejsou AMD grafiky měřeny hrami, ale většinou výpočty, rendery atd., tudíž o 70% větší výkon neznamená o 70% víc fps (viz AMD bitcoin farmy). Všechno ale nakonec poví benchmarky.
Layo
 
Příspěvky: 363
Registrován: 29 dub 2013 19:28
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 21 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod VenZen » 08 čer 2017 21:22

na skutečné testy si samozřejmě počkám, stroj nechci kupovat ihned jakmile bude k dispozici. nicméně investice nema jít tak primárně kvůli hrám to bych v takvém případě takové peníze investoval do vyloženě herního PC. Šlo mi především o to zakoupit stroj kde se můžu spolehnout na výkon delší dobu, tedy primárně po stránce pracovní. Můj stávající PC semnou vydržel dlouhých 5 let, ale už ho mám mnohdy chuť poslat do křemíkového nebe :D

co se týče simulace windows raději tedy sáhnout po Bootcamp, chápu to správně? A ano chci jít do nejvyšší konfigurace modelu iMac 2017 27'' a spoléhat na interní grafickou kartu. Investice navíc kvůli hrám je pro mne zbytečná. Pro tento účel mám primárně konzoli, nicméně rád si i tuto kratochvíli užiju u stolu na desktopu.

Má vidina velikosti paměti RAM je alespoň 16GB, primární otázkou je však pro mne zdali je zakoupení a vložení z mé strany začátečníka a prvního uživatele bezproblémová. Či jak se říká raději dát Applu co chce :D

HDD je v nejvyšší konfiguraci FD o velikosti 2TB již v základu. Jde mi o to, že pokud se rozhodnu nepřejít na SSD a zůstanu u 2TB FD jestli tu volbu neolituju. A pakliže se rozhodnu pro vlastní SSD jaká je problematika jeho aplikace z mé strany, když volba ze strany Applu je ekonomická sebevražda.

Nicméně hry nepotřebuji aby mi běželi v 4K na Ultra nastavneí v 60 FPS. Ale také když už se rozhodnu jít takovou cestou zdali nezůstanu vyset na 800x600 a ultra LOW nastavení při 25 FPS :D
Grafik na volné nožce a amatérský fotograf. http://www.armedpanda.cz
-----
iPhone 5 32GB | iPhone 7 128GB | iPad Pro 128GB + Apple Pencil
iMac 27" Retina 5K 2017 (3,8GHz Intel Core i5)
Uživatelský avatar
VenZen
 
Příspěvky: 12
Registrován: 31 kvě 2017 19:07
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod Layo » 08 čer 2017 22:41

Vyndáš zezadu dvířka, zacvakneš ramku, dáš dvířka zpátky a hotovo.
Layo
 
Příspěvky: 363
Registrován: 29 dub 2013 19:28
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 21 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod VenZen » 08 čer 2017 22:48

skvěle tak jsem to viděl ale nebyl jsem si jist potom co tu byl zmíněn servis

a s HDD je to jak tam už je asi potřeba zásahu zevnitř že? tedy poté je schůdnější varianta zvolit SSD popřípadě přímo při nákupu
Grafik na volné nožce a amatérský fotograf. http://www.armedpanda.cz
-----
iPhone 5 32GB | iPhone 7 128GB | iPad Pro 128GB + Apple Pencil
iMac 27" Retina 5K 2017 (3,8GHz Intel Core i5)
Uživatelský avatar
VenZen
 
Příspěvky: 12
Registrován: 31 kvě 2017 19:07
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod QW7 » 09 čer 2017 12:31

Je to nesmysl.. Na hry Windows PC, hlavně u GTA V.
XPS 15 7700HQ, 16GB RAM, 512GB SSD, 1050
AMD 1700X, 16GB DC RAM, 2xKC400 512GB, GTX1070 ACX, 850 Pro 512GB
AMD 1600, 16GB RAM, KC400 512GB, RX580
Custom NAS - 4x WD Red 4TB
Asus ZF3; iPad Pro 9.7" 32GB
MacBook Pro 2011
QW7
 
Příspěvky: 110
Registrován: 28 led 2017 19:46
Poděkoval: 5 x
Poděkovali mu: 4 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod sallvator » 09 čer 2017 12:36

PS4... zkoušel jsem hodně variant jak jako applista hrat hry a nakonec...PS4, seženeš ho za 5000-6000 v akci (alza, datart,...) zahraješ si na tom veškeré nove hry a jde i připojit k iMacu který fuguje jako displej tzn nemusíš mít telku... jen si ho daš vedle imacu a na hry přepneš...

Mac na hry není stavenej, když už budeš mít výkon je dost velkej problém teplota a hluk...
sallvator
 
Příspěvky: 790
Registrován: 28 úno 2013 17:29
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 40 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod MichalM.Mac » 09 čer 2017 16:35

Připojit PS4 k iMacu? Bavíme se o tom streamování obrazu po síiti nebo připojení kabelem do Thunderbolt portu? Pokud to druhé, tak prosím o zdroj, jak na to.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Uživatelský avatar
MichalM.Mac
 
Příspěvky: 3195
Registrován: 30 črc 2012 11:03
Poděkoval: 89 x
Poděkovali mu: 384 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod pheek » 09 čer 2017 21:11

Streamovani. Pro verze umi fullhd,ostatni hd. Funguje to na jednicku.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Uživatelský avatar
pheek
 
Příspěvky: 447
Registrován: 01 srp 2012 07:53
Bydliště: Olomoucký kraj
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 10 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod sallvator » 09 čer 2017 21:21

Jsou na to normoš převodníky, přes kabel

https://www.youtube.com/watch?v=yfhzQusC5jo

i ten stream ale pujde na lokalní síti dobře, ja si streamuju PS4 i do ipadu a iphonu do postýlky pekne...
sallvator
 
Příspěvky: 790
Registrován: 28 úno 2013 17:29
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 40 x

Re: GTA5/BF4 jak na to a má to smysl?

Příspěvekod VenZen » 09 čer 2017 21:34

sallvator píše:Jsou na to normoš převodníky, přes kabel

https://www.youtube.com/watch?v=yfhzQusC5jo

i ten stream ale pujde na lokalní síti dobře, ja si streamuju PS4 i do ipadu a iphonu do postýlky pekne...


tak tímto jsi mě teda velmi zaujal vzhledem k tomu, že mám nově PS4 Pro :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Grafik na volné nožce a amatérský fotograf. http://www.armedpanda.cz
-----
iPhone 5 32GB | iPhone 7 128GB | iPad Pro 128GB + Apple Pencil
iMac 27" Retina 5K 2017 (3,8GHz Intel Core i5)
Uživatelský avatar
VenZen
 
Příspěvky: 12
Registrován: 31 kvě 2017 19:07
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 0 x


Zpět na Apple a hry