Klasický pevný disk, místo SSD

Řešíte problém s výběrem nebo provozem počítačů od Applu? Pomůžeme Vám.

Moderátoři: Renik, MichalM.Mac, Macforum_Admin, Unreed

Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod sodik109 » 11 led 2017 23:32

Zdravím!

Mám takový dotaz, který mi vrtá hlavou... Mám macbook Air a tam je SSD, takže to nepoznám, ale uvažuji o koupi iMacu a zaráží mě, že u nového modelu se používá 1TB HDD. Jakto že tam není SSD? Je to drahej počítač s 5k rozlišením, ale klasický pevný disk? Proč?? Moje otázka zní takto. Je na tom MacOS tak dobře, že jede hezky i na klasickým plotnovém disku? Jsem nováček a jak říkám můj macbook má SSD, takže nemůžu soudit. Jediný co vím, tak Windows na plotnovém disku je už pro mě nepoužitelný, bez SSD si nedokážu představit život. Jenomže ten 5k iMac mě fakt pálí, ale trochu mě děsí ten disk... Jako jestli to chápu správně, tak právě ten nejlevnější má klasický HDD ten druhej už hybrid (jestli správně chápu Fusion drive) a další má pak už SSD. Nechce se mě zkrátka věřit, že by tam Apple dával plotnové disky, když by věděl, že to bude zakousaný. Moje otázka tedy zní, opravdu je na tom ten systém oproti Windows, tak dobře, že při běžné práci nepoznám rozdíl mezi SSD a HDD? Případně mi prosím vysvětlete, jak je možné že Apple dá do macbooku za 28 tisíc SSD a do iMacu za 60 tisíc HDD? Děkuji za objasnění. :)
sodik109
 
Příspěvky: 6
Registrován: 11 led 2017 23:21
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 0 x


Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod Honza.Mac » 12 led 2017 05:51

Nu tak věru věřte, Apple si může dávat cokoli ...
Pro "základní" modely plotny, pro "střední" třídu Fusion no a pro "business" SSD ...
Vy máte Air ? Tak máte "kancelářský stroj" a ty měli již od počátku SSD disky, tedy flash SSD na úkor své "tenkosti" ...
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 1958
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 55 x
Poděkovali mu: 187 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod PaVa_1 » 12 led 2017 07:19

Však na http://www.apple.com si můžeš jednotlivé modely iMAcu ještě dokonfigurovat....
http://www.apple.com/cz/shop/buy-mac/im ... ep=config#

SSD = Flashové úložiště

Osobně bych už plotnový disk do žádného nového Macu/PC nechtěl, je to největší "brzda" ze všech komponentů.
Neřekl bych ale, že by měl být iMac s klasickým diskem nějak moc "zakousaný" (jak píšeš), záleží také, co na tom budeš dělat...
PaVa_1
 
Příspěvky: 27
Registrován: 07 úno 2013 22:02
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 1 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod Ingrimmm » 12 led 2017 18:20

Ano, plotna je opravdu brzda. I v macech. A co se týče "Fusion Drive", tak je to blbost. Za předpokladu, že se jedná o tzv. SSHD - nevím to jistě, nikdy jsem se tím nezabýval, ale pokud to tak je, tak to už je lepší ta plotna... Proč?
SSHD = SSD + HDD. Výhody SSD jsou obrovská rychlost čtení/zápisu a jeho odolnost. Nevýhody? Omezený počet přepisů. Jednu buňku můžete přepsat třeba 2000x a když ji přepíšete 2001x, tak "umře" a takhle odejde celý disk. MLC disky pak mají o něco větší počet přepisů, takže jsou celkem v pohodě.
Výhody HDD jsou jeho vysoká kapacita, za nižší cenu. Harddisku je pak jedno kolikrát ho přepíšete. Naopak nevýhody jsou, že je extrémně pomalý a křehký.
No a co je tedy SSHD a jaké jsou jeho výhody? Proč je to taková šunka (nemusíte s tím souhlasit, ale stojím si za tím!)?
SSHD je takový hybrid mezi SSD a HDD, to znamená, že kromě plotny v něm jsou ještě ony SSD čipy. Takže na tom disku máte třeba 1TB HDD prostoru a 8GB SSD prostoru. A na ten malinký SSD disk se ukládají nejpoužívanější data. Na SSD by se zpravidla neměla ukládat data, která budete často přepisovat (důvody proč ne jsou výše). No, ale vy si nemůžete vybrat, co se na tu část s SSD bude ukládat.
Takže se vám sice budou úplně bleskovou rychlostí spouštět nejpoužívanější soubory, jenže zbytek systému a dat se bude načítat stejně pomalu jako s HDD a za nějaké dva roky ta SSD část stejně umře a systém bude opět pomalý, jako s klasickou plotnou. A ještě si za něj pořádně připlatíte. Takže asi tak.

Já si stojím za tím, že nejlepší je kombinace SSD+HDD. Na SSD uložit jen operační systém + software a přepisované soubory na HDD. Popřípadě soubory, co opravdu potřebujete načíst velmi rychle uložit na SSD, ale snažit se je nepřepisovat.
PC1 6900K / 1070 / 32g / 2SSD 740G / 2HDD 4T
PC2 6700K / 1070 / 32g / 2SSD 1TB
PC3 4690K / 780 / 16g / 2SSD 500G / HDD 1TB
MB Pro 3840QM / 650M / 16g / SSD 512G
MB Air 4650U / 8g / SSD 256G
iPA 2 64g / iP 6S 64g / S6 Edge
Ingrimmm
 
Příspěvky: 31
Registrován: 11 pro 2016 12:29
Poděkoval: 2 x
Poděkovali mu: 2 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod majkom » 13 led 2017 06:22

Ked nieco iste nevis, tak o tom nepis slohove cvicenie.

Fusion je ssd plus hdd, mergovane cez sw.

Pre zakladatela threadu: ano apple veselo dava hdd do entry rady svojich desktopov (vyjimka je len mac pro) z jednoduchhondovodu - navysenie marze/upsell
majkom
 
Příspěvky: 744
Registrován: 26 úno 2013 16:07
Poděkoval: 15 x
Poděkovali mu: 74 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod Ingrimmm » 13 led 2017 14:38

Takže jste mi potvrdil, že se jedná o SSHD. Tudíž pro tazatele - NEBRAT! Důvody výše.
PC1 6900K / 1070 / 32g / 2SSD 740G / 2HDD 4T
PC2 6700K / 1070 / 32g / 2SSD 1TB
PC3 4690K / 780 / 16g / 2SSD 500G / HDD 1TB
MB Pro 3840QM / 650M / 16g / SSD 512G
MB Air 4650U / 8g / SSD 256G
iPA 2 64g / iP 6S 64g / S6 Edge
Ingrimmm
 
Příspěvky: 31
Registrován: 11 pro 2016 12:29
Poděkoval: 2 x
Poděkovali mu: 2 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod majkom » 13 led 2017 15:31

nejedna sa o klasicke SSHD, ale to nevadi...

este jedna věc k fusion, pre tazatela: aktuálních macoch je při 1TB fusion len 24GB SSD, aj tam apple pekne sekol aby usetril nejaky ten cent, takze ak fusion, tak jedine 2TB disk a vyse, bohuzial (neplati pre mac mini, tam by mala byt 128GB SSD uz od 1TB)

a este jedna věc, jak uz pisal vyssie niekto, zalezi co na tom budes delat, ja mel 1TB fusion v mac mini a nijak ma neomezoval:)
majkom
 
Příspěvky: 744
Registrován: 26 úno 2013 16:07
Poděkoval: 15 x
Poděkovali mu: 74 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod Honza.Mac » 13 led 2017 18:23

Takže se dá tvrdit že Fusion drive = SSHD + softwarová Apple pseudo slátanina unixového LVM a SW RAIDu
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 1958
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 55 x
Poděkovali mu: 187 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod Ingrimmm » 13 led 2017 19:44

Upřímně jsem ani nepochopil smysl tohoto "SSHD", alias "Fusion Drive" (proč v tom Apple dělá takovej bordel?!). Je to jen prachsprostý HDD obohacený o pár SSD čipů, které po dvou letech chcípnou, protože se překročí maximální počet zápisů na těch buňkách (nevím, jestli je tam SLC, MLC, nebo TLC)!

Každopádně je až sprosté, kolik si za to dává Apple zaplatit! Za co jako má být ten příplatek 3200Kč z 1TB HDD na 1TB SSHD? A 256GB SSD je o 6400Kč dražší než HDD (pokud je to NVMe, tak to chápu). Opravdu, tyto slátaniny SSD+HDD nebrat. Je to předražený slint! Pouhý marketingový tah, který láká na extrémně rychlou kombinaci SSD a HDD!

Opět, více důvodů, proč nebrat SSHD výše. Nemusíte se mnou souhlasit, ale stojím si za tím.
PC1 6900K / 1070 / 32g / 2SSD 740G / 2HDD 4T
PC2 6700K / 1070 / 32g / 2SSD 1TB
PC3 4690K / 780 / 16g / 2SSD 500G / HDD 1TB
MB Pro 3840QM / 650M / 16g / SSD 512G
MB Air 4650U / 8g / SSD 256G
iPA 2 64g / iP 6S 64g / S6 Edge
Ingrimmm
 
Příspěvky: 31
Registrován: 11 pro 2016 12:29
Poděkoval: 2 x
Poděkovali mu: 2 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod lulu » 13 led 2017 21:34

nekrmit trola.
Fusion Drive spojuje vyhodu rychlosti SSD a velikosti HDD do jednoho celku. System automaticky presouva pouzivanejsi soubory, casti systemu a aplikaci na SSD, zatimco mene pouzivane velike dokumenty (typicky filmy atp.) zustavaji na HDD casti.

Neoriginalni Fusion Drive provozuji na iMacu 2009 vice jak 4 roky a zatim se zadne katastroficke scenare nekonaji. System je rychly, nemusim resit kapacitu a vlastne vubec nic.

Kecy o zapisech SSD a podobne bachorky se v takrka identicke citaci objevuji od dob uvedeni Fusion Drive. Kupodivu vse stale funguje.
Uživatelský avatar
lulu
 
Příspěvky: 2584
Registrován: 31 črc 2012 10:44
Poděkoval: 112 x
Poděkovali mu: 291 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod Ingrimmm » 13 led 2017 22:49

Tady se ještě hodí doplnit otázka, jak často jsou ony čstou používané soubory přepisovány. Já totiž měl tu čest s více kusy SSHD než s jedním a je to předražené HDD. Nic víc.
PC1 6900K / 1070 / 32g / 2SSD 740G / 2HDD 4T
PC2 6700K / 1070 / 32g / 2SSD 1TB
PC3 4690K / 780 / 16g / 2SSD 500G / HDD 1TB
MB Pro 3840QM / 650M / 16g / SSD 512G
MB Air 4650U / 8g / SSD 256G
iPA 2 64g / iP 6S 64g / S6 Edge
Ingrimmm
 
Příspěvky: 31
Registrován: 11 pro 2016 12:29
Poděkoval: 2 x
Poděkovali mu: 2 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod majkom » 14 led 2017 00:24

Pane boze
majkom
 
Příspěvky: 744
Registrován: 26 úno 2013 16:07
Poděkoval: 15 x
Poděkovali mu: 74 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod MICKI2701000 » 01 úno 2017 14:40

Lulu a Maikom, ja ale s kolegou souhlasim.
Prosli mi disky jak ultra ata do notebook, ide do desktop pak klasicke sata do desktop, Sata 1 az 3 do notasu, SSD/HDD 500 gigovy a 8 giga flash pamet a klasicka SSD.
A v praxi? HDD byl pomalu rychlejsi nez ten hybrid je to opravdu tah na zakazniky co tomu prd rozumej, coz je 99% lidi.
Kdyz uz bych simel vybrat nejaky mac velky a sloby to tak s klasickym diskem a koupil bych si svuj SSD.
Tod muj nazor.
iPhone 5S 64 GB
Mobile JuicePack
MBA 13 1,7 I5, 8 GB ram 512 SSD
3 TB TimeCapsule
Airport Express
LifeProof Nuud
Aftershokz Sportz M2 Headphones
Plantronics Voyager Legend Bluetooth
MICKI2701000
 
Příspěvky: 1483
Registrován: 11 čer 2013 10:43
Poděkoval: 7 x
Poděkovali mu: 27 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod tlacenka » 02 úno 2017 07:09

tak zasadni problem spociva v nepochopeni toho, ze fusion drive neni fyzicky 1 hybridni disk, ale kombinace klasickeho plotnoveho hdd a klasickeho ssd s tim, ze pohyb souboru resi "nejakym zpusobem" vrstva nad tim a tou je myslen OS - jehoz moznosti jsou nekde uplne jinde (co se tyka toho jak se s daty pracuje) nez nejaky assambler/C program, ktery je omezen do firmware a pracuje s daty "jen tak" jak mu prichazeji, zatimco OS, respektive jeho programatori, vedi, ze tohle se nacpe do RAM, tohle se nebude menit a swap bude sedet na plotne pokud neco...
Podporuji projekt, který má smysl, vizi a spojuje zajímavé lidi - http://www.applehelp.cz
Pomáhám šířit češtinu a nejsem jazykozpytec
http://www.logicworks.cz/panterovy-cesk ... y-pro-mac/
tlacenka
 
Příspěvky: 7724
Registrován: 09 zář 2012 17:48
Poděkoval: 27 x
Poděkovali mu: 799 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod MICKI2701000 » 02 úno 2017 08:58

no nato, ze tma saou moc male chipy napr. 8 az 24 giga tka mi to prost eprijde nesmysl.
Sou-li tma 2 fyzicky disky jeden pevny a jeden ssd bylo by fakt lepsi tam dat treba 64 giga na os a zbytek na data, ale to sme uz asi nekde jinde. Ja to tak v jednom resp. dovu notasich mam.
iPhone 5S 64 GB
Mobile JuicePack
MBA 13 1,7 I5, 8 GB ram 512 SSD
3 TB TimeCapsule
Airport Express
LifeProof Nuud
Aftershokz Sportz M2 Headphones
Plantronics Voyager Legend Bluetooth
MICKI2701000
 
Příspěvky: 1483
Registrován: 11 čer 2013 10:43
Poděkoval: 7 x
Poděkovali mu: 27 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod tlacenka » 02 úno 2017 10:06

nic vam nebrani koupit si neco s fusion drivem a "rozbit" si to sw pole a udelat to tak, jak to chcete tzn os na ssd a data na disku
jak to mate vy je celkem jedno - ja mam na nekolika strojich OS v RAM a pouzivam na to ramfs, coz mac neumi, respektive umi udelat ramdisk, ale neumi ho mit jako variabilni, takze je to k nicemu-znamena to neco pro nekoho tady ? ne :), stejne jako u toho vaseho disku :))
Podporuji projekt, který má smysl, vizi a spojuje zajímavé lidi - http://www.applehelp.cz
Pomáhám šířit češtinu a nejsem jazykozpytec
http://www.logicworks.cz/panterovy-cesk ... y-pro-mac/
tlacenka
 
Příspěvky: 7724
Registrován: 09 zář 2012 17:48
Poděkoval: 27 x
Poděkovali mu: 799 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod MICKI2701000 » 02 úno 2017 13:18

Tlacenko, moc jsem to nepochopil:
1. FD je jedna pevna soucastka kde je 1 tB klasicky disk plus 8 az 24 giga pripajeny slot jako SSD.
2. FD je 2 ruzne soucastky nezavisle na sobe, coz asi neni, takze dle me variant c 1. a to sou ty hibrydy.
Tak jak to je?
Ja to neresim ja mam 512 SSD a ve starych thinkpadech 2 disky ssd na OS misot mechaniky ramecek s druhym pevnym diskem.
iPhone 5S 64 GB
Mobile JuicePack
MBA 13 1,7 I5, 8 GB ram 512 SSD
3 TB TimeCapsule
Airport Express
LifeProof Nuud
Aftershokz Sportz M2 Headphones
Plantronics Voyager Legend Bluetooth
MICKI2701000
 
Příspěvky: 1483
Registrován: 11 čer 2013 10:43
Poděkoval: 7 x
Poděkovali mu: 27 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod trevor12 » 02 úno 2017 15:26

ja si myslim ze duvod proc apple dava stale napr. i do iMacu 5k plotnovy disk krome zde zmineneho marze/cena je v tom, ze iMac ma/muze mit typicky hodne ram a rozdil ssd plotna je jak jsem vypozoroval hlavne ve 3 vecech
1) rychlost spusteni OS - to si uzivatel iMacu holt jednou za cas pocka pokud nevypina kazdy den
2) "prvni spusteni dane app"
3)nahodne cteni zapis 4k files, coz v praxi ne power user moc nepociti, vetsina cteni a zapis je asi sekvencni kde se plotna jeste tak neztraci proti random read/write operacim na ssd

ono ja jsem zjistil ze kdyz je dost ram tak jde v praxi hlavne o to "prvni spusteni dane app", pak uz je v cachi a dalsi prace uz je i na plotne docela snesitelna

ale jinak samozrejme krome ceny/GB mate pravdu ze ssd je ve vsech smerech lepsi tak proc ho nemit
trevor12
 
Příspěvky: 165
Registrován: 27 črc 2014 10:53
Poděkoval: 9 x
Poděkovali mu: 9 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod tlacenka » 02 úno 2017 15:29

@micki plati varianta 2
napriklad zde:
https://www.ifixit.com/Guide/iMac+Intel ... ment/20256
sledujte step 31,32
a potom step 56,57
Podporuji projekt, který má smysl, vizi a spojuje zajímavé lidi - http://www.applehelp.cz
Pomáhám šířit češtinu a nejsem jazykozpytec
http://www.logicworks.cz/panterovy-cesk ... y-pro-mac/
tlacenka
 
Příspěvky: 7724
Registrován: 09 zář 2012 17:48
Poděkoval: 27 x
Poděkovali mu: 799 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod trevor12 » 02 úno 2017 15:30

tlacenka píše: ja mam na nekolika strojich OS v RAM a pouzivam na to ramfs, coz mac neumi, respektive umi udelat ramdisk, ale neumi ho mit jako variabilni, takze je to k nicemu-znamena to neco pro nekoho tady ? ne :), stejne jako u toho vaseho disku :))


mohl byste mi prosim trochu upresnit jak se to rozchodi ten OS v RAM (ramfs), jaky to je OS, jak probiha start/vypnuti systemu kdyz je OS v RAM, co znamena "neumi ho mit variabilni" ?
trevor12
 
Příspěvky: 165
Registrován: 27 črc 2014 10:53
Poděkoval: 9 x
Poděkovali mu: 9 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod tlacenka » 02 úno 2017 16:30

@trevor12 to uz bude hodne OT mimo mac a vubec macforum
tyka se to linuxu a da se to nabootovat tim stylem, ze mate cpio archiv (je to zkomprimovana adresarova struktura i se soubory nutnych pro nabehnuti root a ten se zavede do pameti =bootloader natahne kernel a ten obraz disku do pameti, spusti jadro. jadro zkontroluje pritomnost initramfs a mountne ho jako / a spusti /init. Vetsinou je to script.
Vlastni cas bootovani je delsi (musi se to rozbalit, pripojit, otestovat, nahrat...), ale bezi to v pameti - ma to svoje vyhody i nevyhody (jako ostatne vsechno)
vyhoda reseni je ta, ze je to pak rychle, a to tak, ze dost. Nevyhodou je nachylnost na chyby ve vypoctech pameti RAM a samozrejme nutnost zajistit neustaly prisun proudu, protoze pri vypadku mate problem :) setri to disk a pripadne zapisy na nej, vyuziva to propustnosti pameti == rychlost.
Dalsi nevyhodou je to, ze musite mit hodne ram (dle toho, co s tim planujete delat) a musite to umet spravne nakonfigurovat a rozchodit (a udrzovat ten img soubor)
ta variabilita byla myslena tak, ze ramdisk se vytvori (to jde i na mac os) a dostane prideleno x pameti
ta je obsazena a je pocitana jako vyuzita tim procesem - potrebujete mene, nezajima, tady jste napsal, ze chcete aby to melo 4GB; potrebujete vice ? nezajima -vic nedam
kdezto v ramfs si to ridi "samo" dle potreb - je to omezene velikosti ram, ale pokud ji mate hodne volne, tak si vezme jen tolik, kolik potrebuje a samozrejme, kdyz potrebuje vice, tak si vezme vice.
Dalsi nevyhoda je ta, ze pokud si nejaky sw mysli, ze zapisuje na disk (je to nizkourovnove) a dojde k prekroceni ram, tak nastane problem - aplikace si mysli, ze muze zapisovat, ale system uz nema kam (ram je plna), takze smula. to se zase da resit pomoci tmpfs (ramfs nepotrebuje swap soubor), zatimco tmpfs ho umi vyuzit, takze pro aplikaci je to porad volne misto na disku, ale ve skutecnosti je to plna ram + neco ve swapu na fyzickem disku)
to jen tak hodne nepresne na okraj :)
ma to sva specificka pouziti a vyuziti a nekdy to ma vyhody, nekdy je to nepouzitelne - nelze rici pausalne.
tady slo o to, ze micki operuje svoji zkusenosti a tim, co ma on a proslo mu rukama, coz neznamena nutne, ze ma pravdu, respektive to, ze je to jedine mozne reseni - proto jsem to dal jako priklad, je to ale uplne mimo toto tema i mimo tema apple jako takoveho.
stejne jako nemuzete rict, ze hdd je pomale - plotnove disky maji co nabidnout .)
ale vzdy je to neco za neco - par vyhod a k tomu par nevyhod - stejne jako ssd neni vsespasne.
Podporuji projekt, který má smysl, vizi a spojuje zajímavé lidi - http://www.applehelp.cz
Pomáhám šířit češtinu a nejsem jazykozpytec
http://www.logicworks.cz/panterovy-cesk ... y-pro-mac/
tlacenka
 
Příspěvky: 7724
Registrován: 09 zář 2012 17:48
Poděkoval: 27 x
Poděkovali mu: 799 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod QW7 » 02 úno 2017 20:03

Tento marketingový výmysl, jakým "SSHD", alias Fusion Drive je bych rovnou zakázal. Nevím, co Apple sleduje tím, že ho dává do drahých počítačů, jakým iMacy určitě jsou a docela by mě zajímalo, která banda k*kotů/markeťáků tohle vymyslela! Tohle spojení SSD+HDD nedělá dobrotu, protože si nemůžeš nakonfigurovat kam půjdou jaká data a ta hrstka SSD čipů stejně brzy chcípne, tak proč za to připlácet?!
Ještě větším nesmyslem pak je používat to samé SSD na data i systém! Častým přepisováním souborů se SSD ničí, zvláště pak pokud je TLC. Pokud SSD, jako datový disk, tak Kingston KC400. Ale ani tak to není nejrozumnější řešení.
XPS 15 7700HQ, 16GB RAM, 512GB SSD, 1050
AMD 1700X, 16GB DC RAM, 2xKC400 512GB, GTX1070 ACX, 850 Pro 512GB
Custom NAS - 4x WD Red 4TB
Asus ZF3; iPad Pro 9.7" 32GB
MacBook Pro 2011
QW7
 
Příspěvky: 107
Registrován: 28 led 2017 19:46
Poděkoval: 5 x
Poděkovali mu: 4 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod tlacenka » 03 úno 2017 04:16

SSHD neni zadny alias pro fusion drive - jedna se o jine zarizeni/pouzite technologie
Podporuji projekt, který má smysl, vizi a spojuje zajímavé lidi - http://www.applehelp.cz
Pomáhám šířit češtinu a nejsem jazykozpytec
http://www.logicworks.cz/panterovy-cesk ... y-pro-mac/
tlacenka
 
Příspěvky: 7724
Registrován: 09 zář 2012 17:48
Poděkoval: 27 x
Poděkovali mu: 799 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod QW7 » 03 úno 2017 09:43

Ale v praxi to tak je. Měl jsem tu čest si tento zázrak vyzkoušet a žádná sláva! SSD se to nevyrovná a je to jen o malinko rychlejší než HDD. Je to pouze naleštěný prd.
XPS 15 7700HQ, 16GB RAM, 512GB SSD, 1050
AMD 1700X, 16GB DC RAM, 2xKC400 512GB, GTX1070 ACX, 850 Pro 512GB
Custom NAS - 4x WD Red 4TB
Asus ZF3; iPad Pro 9.7" 32GB
MacBook Pro 2011
QW7
 
Příspěvky: 107
Registrován: 28 led 2017 19:46
Poděkoval: 5 x
Poděkovali mu: 4 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod tlacenka » 03 úno 2017 09:50

to je sice mozne, otazkou je jak dlouho jste to testoval - zezacatku to rozhodne rychlejsi neni (system se "uci" co a jak a kam dat) treba po pul roce to bude uplne jinak
komu to vadi, koupi si jen variantu se ssd
kdo nechce ssd koupi si plotnovy... kdo chce kombinaci, koupi si kombinaci
problem nenastava :)
a to, ze se apple snazi prevzit naprostou kontrolu nad tim, kde a jak mate ulozena data je proste (bohuzel) fakt.
evidentne to k tomu smeruje uz delsi dobu a dopadne to (samozrejme ve jmenu bezpecnosti) tak, jako v ios
Podporuji projekt, který má smysl, vizi a spojuje zajímavé lidi - http://www.applehelp.cz
Pomáhám šířit češtinu a nejsem jazykozpytec
http://www.logicworks.cz/panterovy-cesk ... y-pro-mac/
tlacenka
 
Příspěvky: 7724
Registrován: 09 zář 2012 17:48
Poděkoval: 27 x
Poděkovali mu: 799 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod MICKI2701000 » 03 úno 2017 13:33

Da se vubec do imacu dat 2 disky popr. to vzit s klasickym a vymenit si jej pak doma za sve ssd? To uz mi pak prijde lepsi mit pripojeny TB SSD a bootovat prez TB.
iPhone 5S 64 GB
Mobile JuicePack
MBA 13 1,7 I5, 8 GB ram 512 SSD
3 TB TimeCapsule
Airport Express
LifeProof Nuud
Aftershokz Sportz M2 Headphones
Plantronics Voyager Legend Bluetooth
MICKI2701000
 
Příspěvky: 1483
Registrován: 11 čer 2013 10:43
Poděkoval: 7 x
Poděkovali mu: 27 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod QW7 » 03 úno 2017 14:32

@tlacenka Měsíc - přivezli mi tu hrůzu do kanclu (iMac).
XPS 15 7700HQ, 16GB RAM, 512GB SSD, 1050
AMD 1700X, 16GB DC RAM, 2xKC400 512GB, GTX1070 ACX, 850 Pro 512GB
Custom NAS - 4x WD Red 4TB
Asus ZF3; iPad Pro 9.7" 32GB
MacBook Pro 2011
QW7
 
Příspěvky: 107
Registrován: 28 led 2017 19:46
Poděkoval: 5 x
Poděkovali mu: 4 x

Re: Klasický pevný disk, místo SSD

Příspěvekod swenak » 05 úno 2017 12:58

tlacenka píše:to je sice mozne, otazkou je jak dlouho jste to testoval - zezacatku to rozhodne rychlejsi neni (system se "uci" co a jak a kam dat) treba po pul roce to bude uplne jinak..,


Jako autíčkáři mi to připomnělo, jak "taky úpravci" trvrdí, že si chiptuning sedne za pár tisíc km;) Já chci rychlost hned a ne čekat, až (a jestli vůbec) se dostaví. Mám za to, že systém se o sobě učit moc nemusí, zná se, stejně tak aplikce 3tích stran z podstaty fungují obdobně. Jistě, něco se dejme tomu učí, ale to je otázka pár startů. Tedy, dle mého, analýzu jsem si nedělal:)

Jistě, každý si vybere, co chce a nám je jasné, že SSD je jinde. Problém ovšem nastává, pokud si někdo neznalý koupí ten hybrid, protože Apple to hezky okecá a pak se diví.
swenak
 
Příspěvky: 1733
Registrován: 03 kvě 2014 16:43
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 119 x


Zpět na iMac, Mac Pro, MacBook