MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Řešíte problém s výběrem nebo provozem počítačů od Applu? Pomůžeme Vám.

Moderátoři: Renik, MichalM.Mac, Macforum_Admin, Unreed

MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod pe.picek » 05 led 2017 22:26

Zdravím všechny,

jelikož mám již 5 let starý notebook (lenovo), zvažuji koupi nového. Zkusím vám nějak přiblížit můj problém.

- nyní mám Lenovo 17", je těžké a velké, notebook každý den přenáším (domov - práce, domov - škola)
- jsem student posledního ročníku architektury a zároveň již pracuji - programy, které nejčastěji používám - autocad, archicad, sketchup, photoshop, indesign, artlantis studio (renderování vizualizací), ve volném čase stříhám videa (sony vegas, after effects) - jedná se většinou o náročnější programy
- doma mám monitor 27" Dell, v práci bude Thunderbolt 27"

- nejraději bych chtěl 13" (snadná manipulace), ale otázkou je, zda integrovaná grafická karta Intel Iris Graphics 550 utáhne veškeré grafické programy a z tohoto důvodu začínám lehce uvažovat i o 15"

- máte někdo nějaké zkušenosti s Intel Iris Graphics 550 a náročnějšími programy ? Na svém lenovu mám grafickou kartu AMD Radeon HD6650M a většinu programů mi nějak utáhne (není to nijak zázračné ale), jen začíná být problém v cadu, že nové verze mi už karta nepodporuje. V porovnání na nějakém benchmarku je Intel 550 a dost lepší, ale jelikož se jedná o integrovanou grafickou kartu, trochu se bojím.

Za veškeré rady bude velmi rád. Děkuji.
pe.picek
 
Příspěvky: 8
Registrován: 05 led 2017 22:03
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 0 x


Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod SharkeeCZ » 06 led 2017 06:05

S ohledem na Autocad bych zustal rozhodně u Win, nejlépe Win10, které jsou, dle mého, rozhodně lepším kusemOS, nežli aktuální OSX. Výběr Ultrabooku s váhou kolem 1.5 kg je nemalý. Ať už Dell nebo Lenovo ThinkPad.
iPhone7/iPad mini4/MBAlate2014/AWsport42/aTV4 - noJB
Uživatelský avatar
SharkeeCZ
 
Příspěvky: 810
Registrován: 09 lis 2015 17:57
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 40 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod tlacenka » 06 led 2017 06:34

dell xps 15 s dedikovanou grafikou
tlacenka
 
Příspěvky: 7756
Registrován: 09 zář 2012 17:48
Poděkoval: 27 x
Poděkovali mu: 802 x

MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod Honza.Mac » 06 led 2017 08:48

@tlacenka : Jen doplním, je lepší bez dotykové obrazovky a pokud možno s maximem RAM, tedy s 32 GB.
Máme v práci obě varianty a CADaři si chválí bezdotykáč kelikož mají CAD myši a jiné příslušenství ...
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2031
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 57 x
Poděkovali mu: 195 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod pe.picek » 06 led 2017 15:15

Díky za vaše názory, ale chtěl bych se právě od windowsu odpoutat. Hrozně mě unavuje jak veškeré programy pořád neodpovídají a pak spadnou apod. Chtěl jsem zkusit něco nového. S iPhonem jsem velmi spokojený a tak bych chtěl přejít i na macbook. Jen bych potřeboval vědět nějaký ten názor na tu integrovanou grafiku (intel iris 550) nebo spíš nějakou recenzi od někoho, kdo na tom už něco dělal.

Případně recenzi od někoho, kdo pracuje na starších modelech 13" s integrovanou grafickou kartou a používá programy, které jsem psal. Jestli jsou tam velké problémy nebo se to dá zvládnout. Díky.
pe.picek
 
Příspěvky: 8
Registrován: 05 led 2017 22:03
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod Ingrimmm » 06 led 2017 15:52

Já bych vzhledem k současné situaci doporučil DELL XPS 15 s dedigovanou GPU, nebo nějaký herní model notebooku. Samozřejmě s příslušným HQ procesorem a dedigovanou GPU. Pokud nechcete používat Win a raději UNIX like systémy (jako já openSUSE), tak bych nešetřil ani s RAM a vzal MINIMÁLNĚ 32gb. Bude se hodit na virtualizaci (ale on si to dokáže vzít i samotný CAD).
PC1 6900K / 1070 / 32g / 2SSD 740G / 2HDD 4T
PC2 6700K / 1070 / 32g / 2SSD 1TB
PC3 4690K / 780 / 16g / 2SSD 500G / HDD 1TB
MB Pro 3840QM / 650M / 16g / SSD 512G
MB Air 4650U / 8g / SSD 256G
iPA 2 64g / iP 6S 64g / S6 Edge
Ingrimmm
 
Příspěvky: 31
Registrován: 11 pro 2016 12:29
Poděkoval: 2 x
Poděkovali mu: 2 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod Honza.Mac » 06 led 2017 17:07

Ingrimmm píše:Já bych vzhledem k současné situaci doporučil DELL XPS 15 s dedigovanou GPU, nebo nějaký herní model notebooku. Samozřejmě s příslušným HQ procesorem a dedigovanou GPU. Pokud nechcete používat Win a raději UNIX like systémy (jako já openSUSE), tak bych nešetřil ani s RAM a vzal MINIMÁLNĚ 32gb. Bude se hodit na virtualizaci (ale on si to dokáže vzít i samotný CAD).


OT : Čtete celé vlákno od začátku nebo máte klapky na očích a bušíte do klávesnice jako hluchej do vrat ?
Váš příspěvek má naprosto nulovou hodnotu jelikož vše co jste napsal bylo řečeno výše.
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2031
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 57 x
Poděkovali mu: 195 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod Honza.Mac » 06 led 2017 17:34

pe.picek píše:Případně recenzi od někoho, kdo pracuje na starších modelech 13" s integrovanou grafickou kartou a používá programy, které jsem psal. Jestli jsou tam velké problémy nebo se to dá zvládnout. Díky.


Ano jsou a nelze se plně od Windows odpoutat !!!
Proto vám tu doporučujeme Dell XPS s ohledem na CAD SW.
Jinak, 13" s Iris kartou je "voser" vy potřebujete dedikovanou a 16GB RAM minimálně, takže 15" MBPro.
I na mém je ACAD vopruz nehledě na to že ACAD pro Mac není totožný s ACADem pro Win, já Autodesk produkty používám jen okrajově, můj prim hraje konkurenční Bentley ale to musím virtualizovat Windows v Parallels.
13" či 12" je z mého pohledu díky intel grafárně pasé, dálší vopruz je že Apple MBPro stroje podporují jen 16GB RAM a to je limitující i pro CAD profesionála jako jsem já.
Třeba zpracovat 12-18GB 3D sken budovy je na 15" MBPro s NVidia GT950 a 16GB RAM na noční ... To samé platí i pro Autodesk produkty.
A nároky se zvyšují, proto mám Dell XPS 15, 32GB RAM a 512GB SSD, non touch a na něm Windows 10 s Bentley BIM balíkem a Pointools na 3D skeny a musím říci že je pro práci velice příjemný a lehký a výkonem hraje oproti Apple MBPro jinou ligu.
Svůj 15" MBPro už používám jen na "domácí žvýkání" ...

OT: Příští týden nám do práce dodají prvních 10 ks MS Surface Studií ... Proč ?
Firma Apple u nás skončila, na "nové" 27" iMacy 2017 se nečeká, díky "novým" MBPro 2016 nemá Apple u nás důvěru.
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2031
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 57 x
Poděkovali mu: 195 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod Ingrimmm » 06 led 2017 18:22

@Honza.Mac 15" na CAD? To máte náhlavní mikroskop? 15" tak na úpravy, ale ne na seriozní práci!!! Minimum 24".

Co se týče odpoutání od Windows. V Parallels musím virtualizovat SolidWorks a na desktopu mám SolidWorks ve Wine, protože pro Linux CAD neexistuje (existuje, ale složitý / omezený). Takže odpoutat od Windows, jak psal Honza.Mac se nelze. Ale částečně můžete tím, že si na XPS nainstalujete Red-Hat Fedoru, openSUSE (ten používám na dvou desktopech), Ubuntu (používám na desktopu), Debian, nebo jiné distro a Windows nemusíte ani vidět ;)
PC1 6900K / 1070 / 32g / 2SSD 740G / 2HDD 4T
PC2 6700K / 1070 / 32g / 2SSD 1TB
PC3 4690K / 780 / 16g / 2SSD 500G / HDD 1TB
MB Pro 3840QM / 650M / 16g / SSD 512G
MB Air 4650U / 8g / SSD 256G
iPA 2 64g / iP 6S 64g / S6 Edge
Ingrimmm
 
Příspěvky: 31
Registrován: 11 pro 2016 12:29
Poděkoval: 2 x
Poděkovali mu: 2 x

MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod Honza.Mac » 06 led 2017 18:52

@Ingrimmm : Vy fakt ignoruje co tu napíšeme nebo neumíte číst ?
15" MBPro mám na "domácí" žvýkání", na CAD mám v pràci toto :
HP Z840 s :
2x Xeon E5-2699 v4 (2,2 GHz, 55 MB mezipaměti, 22 jader)
16 modulů s 16GB páskem = 256GB RAM
2x1TB SSD RAID1
1x Grafická karta NVIDIA Quadro K6000 12GB

Jako mobilní a pro lehké "náhledy" jsem používal 15 MBPro nyní Dell XPS 15 s 2x 27" Dell 2715Q kdy monitory mám v kanclu.
15" MBPro už nechávám doma a od nového roku tahám jen XPS a pokud jsem v terénu tak jen lehce upravuji, to mi stačí, pokud makám tak na XPSku v kanceláři s monitory a pokud rendruju a exportuju 3D skeny tak dělám na "workstejšně" ...
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2031
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 57 x
Poděkovali mu: 195 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod tlacenka » 06 led 2017 22:20

OT: @ingrimm : je jedno, jestli pouzijete fedoru, suse, ubuntu, debian...
proste nejakou linuxovou distribuci
8let jsem kreslil konstrukce (v byvalem zamestnani) na 12" notebooku - mikroskop nepotrebuji
co to je seriozni prace ? mozna jsem jen amater, nebo laik, ale 8let me to v pohode na 12" uzivilo
i pro linux existuji seriozni CADy, a to jak free, tak placene
kazdy kdo neco kresli v cadu (i kdyby 2D) a zkousel to na macu i win vam rekne, ze proste na macu to stoji za prd - a pokud ne, tak nepotrebuje autocad kvuli funkcnim, ale "jen" kvuli kompatibilite vykresu z win - tzn jen 2D a jen zakladni kreslenicko
oprostit se od win samozrejme lze, ale je to vesmes jen "zaklinadlo" - pokud pracujete se specifickymi programy pro urcity os, nemaji vetsinou alternativu, nebo nejsou podporovane na jinem os.
dalsi oblibene zaklinadlo je "mac os je nejlepsi" ve skutecnosti to vesmes znamena "nechce se mi platit znova za stejny, nebo podobny produkt pro windows"
co se tyka "provazanosti systemu a ""ekosystemu"" ten je dnes v takovem stadiu, ze se na nej nemuzete spolehnout
to, ze ms posloucha a sbira informace neni zadna novinka - dela to celou dobu, stejne jako apple a google a jini.
bohuzel
nehlede na to, ze se vytraci it just works a zustava jen think different
tlacenka
 
Příspěvky: 7756
Registrován: 09 zář 2012 17:48
Poděkoval: 27 x
Poděkovali mu: 802 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod pe.picek » 07 led 2017 18:34

V autocadu dělam jen 2D, žádný náročný 3D sken budov, nepotřebuji nějakou mega hustou mašinu, pokud se od winu odpoutat nejde, tak se tam dá pomocí parallels, ale přijde mi, že jsme odbočili od tématu.

Je hezké že mi doporučujete Dell XPS nebo přejít na platformu linux, ale to já nechci. Chci si koupit macbook a řeším výkonnost 13" s 15".

Teď mám Lenovo G770
Intel Core i5 2410M s frekvencí 2,3 GHz
12GB GB DDR3 1333 MHz
Grafická karta: AMD Radeon HD6650M 2GB
SSD 256Mb

Tenhle výkon mi zatím ke všemu stačil a potřebuju jen aby někdo řekl, že macbook pro 13" má lepší výkon a zvládne všechny mé programy (aby intel iris 550 zvládla i cad a renderování).
pe.picek
 
Příspěvky: 8
Registrován: 05 led 2017 22:03
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod Honza.Mac » 07 led 2017 18:51

13" MBPro vaše požadavky nesplní ...
Myslím že důvody jsou uvedené výše.
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2031
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 57 x
Poděkovali mu: 195 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod Ingrimmm » 07 led 2017 21:52

Pochopte, že MacBook Pro 13" s líným "U" procesorem a INTEGROVANOU GPU není stroj na CAD! Pokud chcete na CAD MacBook Pro, ideálním adeptem je MacBook Pro 15, protože má QuadCore HQ procesor a dedigovanou GPU!
A stejně není na rendery, na ty je skutečná pracovní stanice, ale alespoň se s tím už dá dělat...

Doporučuji alespoň takovéto parametry na CAD: Intel Core i5 (lépe 7) řady HQ; alespoň 12GB (s virtualizací Woken 16GB+) operační paměti; dedigovanou grafiku NVIDIA GeForce 960M / R9 / RX460.
Tyto požadavky splňuje nejvýkonnější MacBook Pro 15. Pokud na něj nemáte, volte DELL XPS 15. Nechcete Wokna? Linux uspokojí úplně stejně jako MacOS... S nástroji jako je YaST (v oSUSE) možná i lépe.
Pokud vám jde o Apple ekosystém, což chápu, tak jinou cestu, než MBP15 nehledejte.
PC1 6900K / 1070 / 32g / 2SSD 740G / 2HDD 4T
PC2 6700K / 1070 / 32g / 2SSD 1TB
PC3 4690K / 780 / 16g / 2SSD 500G / HDD 1TB
MB Pro 3840QM / 650M / 16g / SSD 512G
MB Air 4650U / 8g / SSD 256G
iPA 2 64g / iP 6S 64g / S6 Edge
Ingrimmm
 
Příspěvky: 31
Registrován: 11 pro 2016 12:29
Poděkoval: 2 x
Poděkovali mu: 2 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod Honza.Mac » 08 led 2017 09:25

Ale tazatel asi na 15" MBPro 2016 nemá dostatek financí, je to student, a předpokládám že jeho "chtěl bych se od Windows odpoutat" vlastně znamená "toužím po Apple MBPro jako ženská po Swarowski šperku".
Takže mu nejde o "výkon a CAD práci" ale o módní doplněk s nakousnutým jablkem ... ;-)
13" MBPro ani 12" MacBook, na lehký přežvyk 15" MBPro 2016 non TB s 8GB v základu ale pokud chcete makat tak 15" MBPro s 16GB RAM ale 2015 model ale ten s Radeonem.
Super by bylo kdyby sehnal "bazar" 15" MBPro s NVIDIA GT650 či GT750 ...
Radeony nejsou prostě vykonné a při virtualizaci v Parallels a spouštění CAD SW výkresy i 2D, kostečkují a "vykreslují" se pomaleji oproti Nvidia GT.
Iris u nás netestujeme, nemá cenu testovat "kancelářský" stroj.
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2031
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 57 x
Poděkovali mu: 195 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod pe.picek » 08 led 2017 10:46

Ingrimmm:
Ano, chápu to, ale ptám se, protože znám i lidi, které mají model 13" 2015 a v cadu kreslí (nic náročného), děláme převážně jen studie. Dalším důvodem proč jsem se ptal na model 13" je, že nyní rýsuji na notebooku, kde grafická karta je horší jak integrovaná v 13" (dle benchmarků). Proto si říkám, jestli by mojí práci nezvládla i 13", která je levnější. Jde mi jen o to, abych nekoupil 15" a pak nezjistil, že na moji práci by stačila i 13".

Honza.Mac:
Finance jsou i na 15" 2016. Notebook chci jak na práci, tak i proto, že se mi vzhledově líbí, na tom není nic špatného. Jen si myslím, že moc přeceňujete moji práci. Pokud jsem všechno zvládal do teď na svém Lenovu, kde je slabý procesor i grafická karta, tak cokoliv nového bude pro mě plus.
Opravdu si myslíte, že GT750 jsou lepší jak nové Radeony ? Dle benchmarků tomu tak není, ale já se v tomhle moc nevyznám. Děkuji.
pe.picek
 
Příspěvky: 8
Registrován: 05 led 2017 22:03
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod pe.picek » 08 led 2017 10:53

Ale asi to můžeme uzavřít, řeklo se, že jasná volba by měla být 15". Takže děkuji.
pe.picek
 
Příspěvky: 8
Registrován: 05 led 2017 22:03
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod Honza.Mac » 08 led 2017 11:52

pe.picek píše:Ale asi to můžeme uzavřít, řeklo se, že jasná volba by měla být 15". Takže děkuji.

S Radeonem a 16 GB RAM a bral bych model 2015 a ne 2016 ...
2016 nejsou odladěné ...
Honza.Mac
iPhone 6s 128 GB SG (N71mAP)
iPad Air 2 64 GB
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2031
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 57 x
Poděkovali mu: 195 x

Re: MacBook Pro 2016 13" nebo 15"

Příspěvekod Ingrimmm » 08 led 2017 13:10

Nvidie jsou lepší proto, že mají dobře vychytané rendery přes CUDA jednotky. AMD má tuším openCL (funguje to taky, ale neni čím se chlubit). Já si ještě držím MacBook Pro z roku 2013 právě proto, že má zelenou grafiku a stále ctí portovou výbavu. Mimo jiné má také vyměnitelné SSD, což je hodně dobrý, pokud často přepisujete data. Čipy na SSD discích mají totiž omezený počet přepisů (zvláště TLC jsou na to háklivá). Když se překročí, tak ten disk chcípne. Proto jsou dobré notebooky, které mají SSD + HDD, nebo se SSD dá alespoň vyměnit.
PC1 6900K / 1070 / 32g / 2SSD 740G / 2HDD 4T
PC2 6700K / 1070 / 32g / 2SSD 1TB
PC3 4690K / 780 / 16g / 2SSD 500G / HDD 1TB
MB Pro 3840QM / 650M / 16g / SSD 512G
MB Air 4650U / 8g / SSD 256G
iPA 2 64g / iP 6S 64g / S6 Edge
Ingrimmm
 
Příspěvky: 31
Registrován: 11 pro 2016 12:29
Poděkoval: 2 x
Poděkovali mu: 2 x


Zpět na iMac, Mac Pro, MacBook