Stránka 1 z 2

prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 pro 2016 09:50
od MICKI2701000
Ahojte,
Nekamenovat.
Nakonec se mi naskytla dobra cena za nas takze sem koupil sinology t115 ci tka nejak.
Nicmene, nez mi dorazi 4. terarko tak mam dotaz.
Mam jeden disk na ntfs, kde mam filmy. Kdyz jej vlozim do nasu bude jej to chtit zformatovat nebo normalne to muzu pripojit do site a mit jako prozatimni reseni?
O vytvoreni uctu na sinology a pak konfiguraci vim.
Ale nejak si nejsem jist, co to udela s diskem, na kterem sou data.
Diky.
M

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 pro 2016 10:49
od swenak
Obávám se, že to nepůjde, protože na tom disku bude i vše pro Synology (OS, doplňky, ..). Snad o více diskových verzí to jde tak, že jeden alespoň jeden musí být formátován dle potřeby Synology, pak instalovat něco jako ntfs-3g a pak by šlo v dalších šachtách použít NTFS formátovaný disk.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 pro 2016 11:02
od ra3662
Proč si přidělávat problémy. NAS má svůj postup při prvotním vložení disku a ten bych doporučil použít.
Pokud chcete laborovat s možnou ztrátou dat, tak prosím.
Pokud o data nechcete přijít, nechápu smysl dotazu.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 pro 2016 11:06
od swenak
Tak já dotaz chápu, není kam odlít data ze stávajícího disku. Ale prostě bude muste počkat, až dorazí 4T disk.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 pro 2016 11:27
od kmarty
swenak píše:Obávám se, že to nepůjde, protože na tom disku bude i vše pro Synology (OS, doplňky, ..). Snad u více diskových verzí to jde tak, že jeden alespoň jeden musí být formátován dle potřeby Synology...

U Synology NASek ma _kazdy_ disk v NASce prvni partition (cca 2.5GB) jako soucast RAID1, kde sidli OS a to jejich DSM. Druha je pouzita jako swap (taktez mirrorovana na vsech discich). Teprve az treti (a pripade dalsi) partition tech disku je pouzita pro uzivatele. Vyjimku tvori externi disky (pripojeny pres USB a tak).
Bez DSM Synology NASka nezije, v takovem stavu umi pouze nainstalovat DSM.

U vicediskovych NASek se to resi vyrobou degradovanyho pole, prekopirovani obsahu a pak puvodni disk pouzit k "obnove" degradovaneho pole (resp. Synology to pro bezneho uzivatele prezentuje jako "vytvoreni nechraneneho svazku" -> zkopirovani obsahu -> "rozsirit nechraneny svazek na RAID1").
U jednodiskovych NASek je to pesek, leda si od nekoho na chvili pujcit disk jako docasne uloziste pro presun disku do NASky.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 pro 2016 12:23
od swenak
RAID není podmínkou použití vícediskových verzí a v takovém případě, pokud si pamatuju, vybírám disk (když je jich více), který bude sloužit jako "systémový". Ale to už je OT, tazatel má jednodiskovou verzi.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 pro 2016 13:34
od Honza.Mac
MICKI2701000 píše:Ahojte,
Nekamenovat.
Nakonec se mi naskytla dobra cena za nas takze sem koupil sinology t115 ci tka nejak.
Nicmene, nez mi dorazi 4. terarko tak mam dotaz.
Mam jeden disk na ntfs, kde mam filmy. Kdyz jej vlozim do nasu bude jej to chtit zformatovat nebo normalne to muzu pripojit do site a mit jako prozatimni reseni?
O vytvoreni uctu na sinology a pak konfiguraci vim.
Ale nejak si nejsem jist, co to udela s diskem, na kterem sou data.
Diky.
M


Ano, bude proveden formát disku.
Pro konfiguraci Synology NASu nepotřebujete žádný účet na stránkách Synology.
Stačí si stáhnout Synology Assistant aplikaci, je i pro macOS, pak vložit nový disk do NASu a připojit ho k routeru a zapnout.
Pak si sednete k mac zařízení a spustíte Assistanta a ten vás celou konfigurací NASu provede.
Doporučuji nastavit mu pevnou IP adresu mimo rozsah vašeho DHCP.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 pro 2016 14:31
od ra3662
swenak píše:Tak já dotaz chápu, není kam odlít data ze stávajícího disku. Ale prostě bude muste počkat, až dorazí 4T disk.

To jsem pochopil taky, moje odpověď spíš směřovala na cenu dat. Laborovat a přijít o data, nebo počkat a mít co kopírovat na NAS. :lol:

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 pro 2016 17:00
od MICKI2701000
Raa prave proto sem se ptal :P co to udela nemel sem cast ete procis manual naposledy sem cetl k nasi pracce co sme ted koupili a skoncil sem u pasaze, kdy mam zajistit at pri odvozu stareho nenecham uvnitr bubunu deti ci zvirata no :P.
Takze snad vecir se k otmu dostnau.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 07 pro 2016 10:04
od MICKI2701000
Tak uz mi tam bezi trojkove terarko.
Prvnotni konfigurace sla trosku s potizema, ale ted sem narazil:
1. v siti vidim disk kdyz se na nej dostanu vidim tam asi 4 zastupce tj. home, kde je nejaky sinology, dalsi home, music, photos a videos. V nich pak muzu delat cokoli, ale na tom disku jako takovem nemuzu vytvorit zadnou slozku jako napr. documents, atd.
2. Takze sem do music dal slozku mp3, do videa filmy atd.
Ale vidim je jen prez nejaky browser nedari se mi, kdyz se lognu do web. rozhrani tak byt dam videostation nemohu nikde nalistovat tu slozku. Abych ji videl v videostation na iphone. Rad bych pak dal nejaka opravneni pritelkyni pro cteni na urcitou slozku a detem ale jen procteni byt sem to zkousel nastavit pro kolegu, tak nejak se to nevydarilo.
Muzete mi nekdo popsat jak plusminus co mam delat klidne I z IP. Predpokladam, ze to asi nejde ovladat jen prez comandline ze?
Popr. byl by nekdo ochoten se se mnou spojit prez Skype? Vypada to, ze je to asi castecne v jave.
Micki2701000 a donavigovat me?
Manual sem si stahl ale prijde mi, ze nejake pasaze sou tma jen jako obrazky popr. je tam text v obrazcich.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 07 pro 2016 10:09
od ra3662
MICKI2701000 píše:Tak uz mi tam bezi trojkove terarko.
Prvnotni konfigurace sla trosku s potizema, ale ted sem narazil:
"ale na tom disku jako takovem nemuzu vytvorit zadnou slozku jako napr. documents, atd"

Docela zajímavé, jak jste přistupoval při konfiguraci?
Přistupte tak samo a na disku si vytvořte novou složkzu pod daným uživatelem a v té pak budete moci na OSX pod daným uživatelem přidávat dle libosti.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 07 pro 2016 10:43
od MICKI2701000
NO konfigurace byla v cajku vse vlastne skoro automaticky.
Ted na disku v rootu vidim 2x home ale sou to jen zastupci, video, photos a music a az v nich mi to dovoli zapisovat.

v Jednom home je sinology cosi nemam ted pred sebou v druhem je myslim admin a mozna muj uzivatel, tak myslite tam?
Ted zatim vse bohuzel mam ve slozce video coz neni ideal :P
A jinak bohuzel musel sem to konfigurovat na win na macos nepristupna apka.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 07 pro 2016 11:08
od Jirka_S
Rozdíl mezi Synology a sinologem či sinologií je jaký? 😃

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 07 pro 2016 11:18
od ra3662
MICKI2701000 píše:NO konfigurace byla v cajku vse vlastne skoro automaticky.
Ted na disku v rootu vidim 2x home ale sou to jen zastupci, video, photos a music a az v nich mi to dovoli zapisovat.

v Jednom home je sinology cosi nemam ted pred sebou v druhem je myslim admin a mozna muj uzivatel, tak myslite tam?
Ted zatim vse bohuzel mam ve slozce video coz neni ideal :P
A jinak bohuzel musel sem to konfigurovat na win na macos nepristupna apka.

No myslím tutaj:

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 19 pro 2016 11:34
od MICKI2701000
Nas mi uz bezi mam tam 3 tB Seagate.
Ale par veci nejak sem zatim nerozchodil.
Videocenter a audiocenter pochopil sem, ze nestaci jen nahrat do slozky music resp. video ale musi se udelat I nejaka indexace aby napr. apka na audio ci video z Apstoru to videla jinak to vidim jen prez fileexplorer.
Ale nikde se mi to v tom vebovem rozhrani nedari najit myslel sem, ze jen nalistuju slozku kde sou filmy zadam jeslti filmy soukrome ci verejne a je to udela si to sinchornizaci samo.
Podarilo se mi tam zatim nastavit ucty tj. muj I pritelkyne s tim, ze holt hudbu a video mam v te slozce a k ni prustup obema a nastavene pripojeni jako jendotku zvlast svou home a zvlast video a audio.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 19 pro 2016 11:56
od Honza.Mac
Tak hudbu a video mám ve složce music a video a povolil jsem sobě, ženě a dětem nejen zápis do těchto složek NASu ale i aplikacím ...
No a pak v aplikaci VideoStation na NASu povolím v oprávnění ovládání, AirPlay přehrávač, Překódování a je to ...
Samozřejmě bude se to indexovat, u mne cca celou noc ...

prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 19 pro 2016 12:18
od casesik
Mám objednaný ds115j a 3 tb disk. Je to můj první NAS takže bych měl otázku "dá se disk připojit k počítači abych mohl zkopírovat data přímo. Pokud ne jak dlouho bude trvat zkopírování 2 tb?" Děkuji.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 19 pro 2016 12:41
od ra3662
casesik píše: "dá se disk připojit k počítači abych mohl zkopírovat data přímo."

Jistě že dá, předpoklad je ale že jej budete používat v NAS, pak nikoli.
casesik píše: "Pokud ne jak dlouho bude trvat zkopírování 2 tb?".

Absolutně nemám ponětí jaké síťové prvkly jsou na cestě, ty bohužel určují rychlost kopírování.

Stačí takto? :lol:

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 19 pro 2016 13:01
od MICKI2701000
No data tam rozhodne nedej prisel bys o ne.
Jinak ja mel pripojeny jednim kabelem nas k routeru druhy do notasu a slo to kolem 60, 70 mega jinak kolem 10 12 mega.
Honza-Mac takze staci jen povolit tu indexaci prez web. rozhrani a melo by to fachat?
Co pouzivate na prehravani? Ja sem zkousel zatim jen ten ts file ci jak se jmenuje protoze infuse mi trosku blblo x filmu mi to chtelo pro verzi a tam je poplatek kazdy rok, coz se mi moc nelibilo navic sou 2 verze 4 a 5 a nenasel sem mezi nimi rozdil.
u VC nevim jak by si poradil s heslem ale pokavad pritelkyne ma asi prava pro cteni videa tak by ji to melo pusitt jen tam ne?

prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 19 pro 2016 18:26
od Honza.Mac
MICKI2701000 píše:Honza-Mac takze staci jen povolit tu indexaci prez web. rozhrani a melo by to fachat?
Co pouzivate na prehravani? Ja sem zkousel zatim jen ten ts file ci jak se jmenuje protoze infuse mi trosku blblo x filmu mi to chtelo pro verzi a tam je poplatek kazdy rok, coz se mi moc nelibilo navic sou 2 verze 4 a 5 a nenasel sem mezi nimi rozdil.
u VC nevim jak by si poradil s heslem ale pokavad pritelkyne ma asi prava pro cteni videa tak by ji to melo pusitt jen tam ne?

Abych pravdu řekl, ani nevím že bych někde indexaci povoloval ...
Ale viz.
https://www.synology.com/cs-cz/knowledg ... ce_general

Nemám ts soubory, na NASu mám *.mkv a *.mp4 soubory takže používám na iOS zařízeních appku od Synology DS Video.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 20 pro 2016 08:49
od MICKI2701000
Sory popletl sem to. Ta apka od sinology mi prave ty videa nevidi mpg, avi hlavne.
Co teda este nastavit aby ta paka ty videa videla?
K te indexaci viz:
12:56

Tak hudbu a video mám ve složce music a video a povolil jsem sobě, ženě a dětem nejen zápis do tě

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 20 pro 2016 09:01
od ra3662
MICKI2701000 píše:Sory popletl sem to. Ta apka od sinology mi prave ty videa nevidi mpg, avi hlavne.
Co teda este nastavit aby ta paka ty videa videla?
K te indexaci viz:
12:56

Tak hudbu a video mám ve složce music a video a povolil jsem sobě, ženě a dětem nejen zápis do tě

Přemýšlím jestli to překladač od googlu zvládne lépe :lol:

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 20 pro 2016 09:04
od Honza.Mac
MICKI2701000 píše:Sory popletl sem to. Ta apka od sinology mi prave ty videa nevidi mpg, avi hlavne.
Co teda este nastavit aby ta paka ty videa videla?
K te indexaci viz:
12:56

Tak hudbu a video mám ve složce music a video a povolil jsem sobě, ženě a dětem nejen zápis do tě


V mém posledním? příspěvku je odkaz na stránky Synology kde je zapnutí indexace popsané ...

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 20 pro 2016 10:20
od MICKI2701000
Abych pravdu řekl, ani nevím že bych někde indexaci povoloval ...

Takze predpokladam, ze vma stacilo jen nakopirovat filmy do te slozky a vidite je v te apce od Synology, coz ale ja nevidim, proot sem se ptal na tu indexaci.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 20 pro 2016 10:43
od Honza.Mac
MICKI2701000 píše:Abych pravdu řekl, ani nevím že bych někde indexaci povoloval ...
Takze predpokladam, ze vma stacilo jen nakopirovat filmy do te slozky a vidite je v te apce od Synology, coz ale ja nevidim, proot sem se ptal na tu indexaci.

Fakt si to nepamatuji ... ;) Člověk toho na začátku nakliká, něco dělá automaticky, něco si pamatuje ... :D
Zde je návod přímo ze stránek Synology :
1. Přejděte do části Ovládací panel > Služba indexování > Indexování médií.
2. Klikněte na možnost Indexovaná složka > Vytvořit > Vybrat a použijte jeden z následujících postupů:
a) Indexování stávající složky: Ze seznamu vyberte požadovanou složku a klikněte na možnost Vybrat.
b) Vytvoření indexované složky: Ze seznamu vyberte nadřazenou složku. Klikněte na položku Vytvořit složku, zadejte název složky a klikněte na možnost OK. Poté vyberte vytvořenou složku a klikněte na možnost Vybrat.
3. Vyberte typy souborů (tj. Fotografie, Hudba a Video), které se mají indexovat. Přístup ze zařízení DMA a z multimediálních aplikací společnosti Synology umožní pouze soubory indexovaných typů.
4. Indexování zahájíte kliknutím na možnost OK.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 led 2017 07:18
od Jirka_S
Hodím to zde:
Hudbu mám v NASu nakopírovanou tak, že ve složce s názvem interpretem mám další složky s vydanými CD. Což je zcela dostatečné při přehrávání přes Remote Files apod. Napadlo mě začít používat DS Audio, čímž se mi ale po přeindexování vytvoří v knihovně samozřejmě hromada nesmyslů. Nemáte prosím tip na šikovný prográmek, který by mně úpravu metadat pomohl dostat do pořádku nějak sofistikovaněji a hlavně rychleji a jednodušeji, než abych to probíral jedno po druhém sám? Btw, iTunes hudební knihovnu nepoužívám, ale tam by to bylo zabordelené taky. :)
A zdravím všechny v novém roce!

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 led 2017 09:23
od Zeggjk
Stejný systém, tedy adresář název interpereta -> název alba -> názvy písní, používá i iTunes. Tedy základ je mít v pořádku iD3 tagy. Vlastnil jsem asi 8 tisíc MP3 souborů, kdy ty ID3 tagy spíše nebyly. Pro doplnění jsem použil TuneUp, měl docela dobrou úspěšnost, více jak 95% u zahraničních skladeb, asi 70% u českých/slovenských, http://www.tuneupmedia.com. Sice tuším umožňoval asi jen 100 souborů bezplatně, pak chtěl koupit, ale stačilo udělat si na tenkrát na WinXP skriptem 80 uživatelských účtů user1 až user80, pak pod user1 otagovat tu stovku, odhlásit, přihlásit jako user2 otagovat druhou stovku..... No, pak jsem si koupil kvalitní aparaturu a skoro 5 tisíc MP3 souborů šlo do koše, protože bylo v úžasném bitrate 128kbps a to opravdu nejde poslouchat. Nyní mám AppleMusic a mám klid :-) Ve vlastních souborech mám jen to, co v AppleMusic není.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 led 2017 11:11
od Jirka_S
Zkouším ten TuneUp. Jak ale chápu, skladby musí být v knihovně iTunes. OK, když teda zadám adresu knihovny na NASu a načtu do iTunes a nechám proběhnout, zapíší se ty tagy do toho NASu, nebo zůstanou jen někde v Macu? Povězmě, že iTunes nemám v úmyslu používat, když mám NAS. Škoda, že tam asi nejde nasypat přímo složky i s podsložkama...

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 led 2017 11:51
od Honza.Mac
Jirka_S píše:Hodím to zde:
Hudbu mám v NASu nakopírovanou tak, že ve složce s názvem interpretem mám další složky s vydanými CD. Což je zcela dostatečné při přehrávání přes Remote Files apod. Napadlo mě začít používat DS Audio, čímž se mi ale po přeindexování vytvoří v knihovně samozřejmě hromada nesmyslů. Nemáte prosím tip na šikovný prográmek, který by mně úpravu metadat pomohl dostat do pořádku nějak sofistikovaněji a hlavně rychleji a jednodušeji, než abych to probíral jedno po druhém sám? Btw, iTunes hudební knihovnu nepoužívám, ale tam by to bylo zabordelené taky. :)
A zdravím všechny v novém roce!


DS Audio umožňuje přesně to co využíváte v Remote Files ...
Tedy přehrávání a procházení podle Folder Structure na NASu ...
Ale aspoň si uděláte pořádek v hudbě ... ;-)

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 led 2017 12:42
od Jirka_S
A nějaká idea jak ten pořádek udělat přímo na tom NASu, bez toho iTunes mezikroku?

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 01 led 2017 12:53
od Honza.Mac
Já pořádek nemám ...
Nagrabuju CD co mám doma, zkopíruju na NAS a v DS Audio přehrávám na Samsung TV a iOS zařízeních ...

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 06 led 2017 07:42
od Jirka_S
TuneUp jsem koupil, těch 500,- zas není tak moc, aby mi to stálo za zdržování s přihlašováním. Už mám otagováno kolem 5 tis. skladeb a pokračuji úspěšně kupředu vpřed. :)
Trochu mě zaráží pomalost načítání grafiky alb u DS audio. Hudbu mám fyzicky v NASu, postupně odsud přidávám do iTunes a taguju, po každé větší úpravě nechám služku v NASu přeindexovat, ale i tak se ta grafika v iphonu či ipadu nenačte všechna tak, jak je to v Hudbě přes Domácí sdílení. Tam je to hned. Wifi mám doma docela rychlou. Líbí se mi texty u skladeb, to mi šetří hodně času.

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 06 led 2017 09:57
od rony
Ano, v roku 2017 je už najvyšší čas začať u MP3 používať technológiu ID3, ktorá sa v nich objavila v 90tych rokoch (1997) :)

otazka k veci: ten TuneUp sa oplatí aj pre prípad, že mám povypĺňané ale nie všetko alebo niekedy s chybami? Chcel by som vychytať pár pozostatkov, kde sa mi nepodarilo identifikovať albumy a skladby mám pomenovane "Skladba 01, 02..."

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 06 led 2017 10:05
od Jirka_S
Mně to našlo snad skoro vše, jen pár bookletů jsem musel načíst jinak, ale fakt jen pár a to jsem někde přes 6 tis. skladeb. :)
TuneUp se dá provozovat for free, je tam nějaké omezení co do počtu skladeb, na vyzkoušení to snad stačí.
Ano, i staré objevy se můžou hodit i v roce 2017. :D

Re: prvotni pripojeni nasu

PříspěvekNapsal: 11 led 2017 17:04
od Jirka_S
Měl bych prosím další dotaz: může další člen domácnosti, jenž má přístup na domácí wifi, používat appku DS Audio? Pakliže ano, jak se bude přihlašovat? Přihlašovací údaje si chci nechat pro sebe jako admin celého NASu, jak se s tím poprat? Může se jistě přihlásit přes DLNA s Remote Files apod., ale tím přijde o mnou pracně vytvořené tagy všech, teď už přes 11 tis. skladeb.