Time Machine – omezení velikosti zálohy

Pokud si nevíte rady s operačním systémem MacOS X, jeho nastavením nebo aplikacemi týkajícími se právě práce s počítačem, tak zde můžete vznést svůj dotaz

Moderátoři: MichalM.Mac, Macforum_Admin, Unreed, yonah, AdamVyborny

Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Hyrogen » 05 dub 2017 08:55

Potřeboval bych se poradit. Zálohuji ze dvou počítačů přes Time Machine na síťový disk (USB disk připojený k AirPort Extreme). Už mi to tak nějakou dobu běží a teď mi došlo, že bych nerad aby se zálohy nafukovaly donekonečna, protože na disku odhazuji i jiná data (klasický problém). Nevím, zda lze v tuto chvíli bezpečně rozdělit disk, začal jsem tedy nejprve hledat způsob, jak omezit velikost zálohy TIme Machine. Našel jsem jednu variantu přes terminál, která ale v novějších systémech už nefunguje (mám tady Yosemite a El Capitan). Pak jsem narazil na tento tip https://www.jan-zak.cz/omezeni-velikosti-time-machine-zaloh-na-sitovem-disku/
TM.png


Nejsem si jist zda tohle řešení chápu správně. Je to tak, že si připojím obraz disku zálohy TM a tímto mu nastavím maximální velikost? Máte to někdo odzkoušené?
Uživatelský avatar
Hyrogen
 
Příspěvky: 138
Registrován: 14 srp 2012 01:05
Poděkoval: 20 x
Poděkovali mu: 1 x


Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Hajnejch » 05 dub 2017 19:52

Time Machine vytváří nové zálohy dokud je místo na disku. Jakmile místo dojde, začne mazat ty nejstarší. Je jedno jestli se jedná o disk nebo jen jednu partition.
Doporučuji k pročtení Jak používat Macforum
Uživatelský avatar
Hajnejch
 
Příspěvky: 2507
Registrován: 10 říj 2013 07:17
Bydliště: Všude zdejší
Poděkoval: 120 x
Poděkovali mu: 238 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod cinges » 13 pro 2017 10:37

Mam 3TB MyCloud, ktory pouzivam na nahravanie a prehravanie medii, zaloha fotiek, grafiky, vsetko pretriedene.. ale aj ako timemachine... To znamena, nech robim co chcem, bude timemachine zaplnovat dovtedy, dokial sa vsetko nezaplni? Neda sa nastavit ani, ze to bude po mesiaci starej zalohy mazat? Lebo takto to je dost na prd, timemachine nema prakticky ziadne nastavenia.. popripade nejak to obist nastavenim max. kapacity pre zlozku timemachine?
MacBook Pro 15" 2015 512GB
iPhone 7 128 GB
cinges
 
Příspěvky: 36
Registrován: 09 kvě 2017 16:24
Poděkoval: 1 x
Poděkovali mu: 2 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Honza.Mac » 13 pro 2017 10:42

Ano TM nemá žádná nastavení ... :D
Proto je nejlepší přejít na Acronis True Image for Mac tam jde vše ... ;-)
Honza.Mac
iPhone 8,8+,X 4dev
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2807
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 80 x
Poděkovali mu: 276 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod SteveJSF » 13 pro 2017 11:13

Ono je to zase jednodušší v tom, že nemusíš nastavovat nic. Prostě máš disk na zálohování a nic neřešíš - všechno to běží jak je potřeba. Holt se musíš smířit s filozofií “zálohovacího disku”. Ano, jde na ten disk ukládat i další věci, ale je to tvoje volba a pak už se holt starej o jistá omezení.

Samozřejmě nástroj od Acronisu je profesionálnější řešení, ale uživatel si může vybrat - využívat jednoduchý nástroj zdarma nebo si připlatit, proniknout do různých nastavení a přizpůsobit si věc svým specifickým potřebám.
Uživatelský avatar
SteveJSF
 
Příspěvky: 1319
Registrován: 22 bře 2013 07:41
Poděkoval: 86 x
Poděkovali mu: 114 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod ra3662 » 13 pro 2017 11:38

A nemá náhodou 3TB MyCloud nějaké omezení? Tam by to asi bylo nejlepší.
Nejsem si jist, synology to myslím řeší takto.
Uživatelský avatar
ra3662
 
Příspěvky: 3094
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava
Poděkoval: 27 x
Poděkovali mu: 225 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod toncek » 13 pro 2017 12:25

MyCloud má nastavení pro TimeMachine. Když v nastavení zapneš TimeMachine, můžeš nastavit kolik místa na disku může záloha max zabírat. MyCloud podle toho nastavení vytvoří samostatnou partition, která se používá pouze pro TimeMachine.
toncek
 
Příspěvky: 88
Registrován: 30 črc 2012 11:19
Poděkoval: 4 x
Poděkovali mu: 2 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod lipon » 13 pro 2017 13:41

Něco podobného jsem chtěl napsat, rozdělit na 2 oddíly a 1 nechat na TM
lipon
 
Příspěvky: 1161
Registrován: 03 srp 2012 21:35
Poděkoval: 31 x
Poděkovali mu: 78 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Jirka_S » 15 pro 2017 14:57

Přiživím se tady: zvažuji přejít z TM na Acronis True Image, mám-li na Macu Parallels s Winy, jak postupovat, zálohuje se to automaticky, nebo je lepší ten virtuál zálohovat zvlášť?
Uživatelský avatar
Jirka_S
 
Příspěvky: 773
Registrován: 08 čer 2015 18:39
Poděkoval: 73 x
Poděkovali mu: 33 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod cinges » 15 pro 2017 16:03

TM ti zalohuje komplet celkovy obraz systemu, cize ak tam mas parallels, tak tie budu v tom tiez... aspon si myslim, ze to tak je, opravte ma, ak nie..
MacBook Pro 15" 2015 512GB
iPhone 7 128 GB
cinges
 
Příspěvky: 36
Registrován: 09 kvě 2017 16:24
Poděkoval: 1 x
Poděkovali mu: 2 x

Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Honza.Mac » 15 pro 2017 16:06

Virtuály zálohuji zvlášť. A v úloze pro zálohu systému mám adresář s virtuálama (Fusion, Parallels) ve vyjímce.
EDIT : Pravdou je že co jsem virtuálky přesunul na externí thunderbolt ssd disk tak je nezálohuji ... ;-)
Honza.Mac
iPhone 8,8+,X 4dev
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2807
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 80 x
Poděkovali mu: 276 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Jirka_S » 15 pro 2017 16:22

cinges píše:TM ti zalohuje komplet celkovy obraz systemu, cize ak tam mas parallels, tak tie budu v tom tiez... aspon si myslim, ze to tak je, opravte ma, ak nie..

Když já chci právě TM přestat používat. 😊
Uživatelský avatar
Jirka_S
 
Příspěvky: 773
Registrován: 08 čer 2015 18:39
Poděkoval: 73 x
Poděkovali mu: 33 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Honza.Mac » 15 pro 2017 16:33

@Jirka_S : Dobrá volba ... :D
Výhody ATI jsem tu již zmiňoval, jeden soubor, možnost jeho šifrování, možnost nastavit “naplánování”, přírustkové zálohy, automatické “promazávání”, lepší manipulace s ATI soubory.
Mám to tak že s ATI zálohuji všechny stroje co doma máme na externí USB disky a na každém stroji běží v noci rsync skript v Automatoru který mi zálohy *.tib + metadatový soubor s infem o šifrování odlije na NAS ...
Honza.Mac
iPhone 8,8+,X 4dev
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2807
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 80 x
Poděkovali mu: 276 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Jirka_S » 15 pro 2017 16:53

Honza.Mac píše:Mám to tak že s ATI zálohuji všechny stroje co doma máme na externí USB disky a na každém stroji běží v noci rsync skript v Automatoru který mi zálohy *.tib + metadatový soubor s infem o šifrování odlije na NAS ...


Pro rsync script v Automatoru jsem ještě mentálně nedospěl. [emoji4]
Plánuji zálohovat na NAS a z něj zálohu(y) backupovat na OneDrive.
Uživatelský avatar
Jirka_S
 
Příspěvky: 773
Registrován: 08 čer 2015 18:39
Poděkoval: 73 x
Poděkovali mu: 33 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Tesi » 16 pro 2017 09:30

zalohuji na synology a super, jde nastavit snad vše.
Tesi
 
Příspěvky: 34
Registrován: 13 lis 2017 22:28
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Jirka_S » 21 pro 2017 11:20

Plánuji zálohovat na NAS a z něj zálohu(y) backupovat na OneDrive.

To jsem napsal nedávno, potíž je v tom, že max. velikost souboru na OneDrive je 15GB, takže tudy cesta nevede. :)
Uživatelský avatar
Jirka_S
 
Příspěvky: 773
Registrován: 08 čer 2015 18:39
Poděkoval: 73 x
Poděkovali mu: 33 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Jirka_S » 22 pro 2017 20:27

Prosím o pomoc se zálohováním Maca pomocí Acronis True Image na Synology NAS.
Vyberu si v ATI interní SSD disk jako zdroj zálohy, zvolím cílové umístění na NASu (DS116, na kterém jsem si předtím vytvořil sdílenou složku s admin. přístupem), přihlásím se svým admin. účtem k NASu, vyberu svazek, kam chci zálohy umístit, znovu to po mě chce přihl. jméno a heslo, zadávám opět ty mé přihlaš. údaje jako před chvílí, a na tom to zhavaruje, přihlášení nefunguje. Jaké jiné by to hernajs mohlo chtít než to moje k NASu? Jsem z toho janek.
Uživatelský avatar
Jirka_S
 
Příspěvky: 773
Registrován: 08 čer 2015 18:39
Poděkoval: 73 x
Poděkovali mu: 33 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod mike-biker » 22 pro 2017 23:28

Sice zálohuji přes TM na externí HDD, ale stejně na další oddíl nahrávám důležitá data - pak používám jen synchronizaci pomocí ForkLiftu. 8-)
iPhone X 256GB Space Grey.
iPhone 6 16GB Silver as reserve.
mike-biker
 
Příspěvky: 347
Registrován: 09 lis 2014 12:16
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 25 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Tesi » 30 pro 2017 19:43

Jirka_S píše:Prosím o pomoc se zálohováním Maca pomocí Acronis True Image na Synology NAS.
Vyberu si v ATI interní SSD disk jako zdroj zálohy, zvolím cílové umístění na NASu (DS116, na kterém jsem si předtím vytvořil sdílenou složku s admin. přístupem), přihlásím se svým admin. účtem k NASu, vyberu svazek, kam chci zálohy umístit, znovu to po mě chce přihl. jméno a heslo, zadávám opět ty mé přihlaš. údaje jako před chvílí, a na tom to zhavaruje, přihlášení nefunguje. Jaké jiné by to hernajs mohlo chtít než to moje k NASu? Jsem z toho janek.


tak třeba je problém s učtem a oprávněním. což je nejpravděpodobnějsí
na TM se má udělat spešl učet na zálohování, ja tedy zálohuji přes ůčet jednotlivce protože mam na nasu 4 TM zalohy.
Tesi
 
Příspěvky: 34
Registrován: 13 lis 2017 22:28
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Jirka_S » 30 pro 2017 23:00

@Tesi: S TM problém nemám, ale s ATI. ;)
Uživatelský avatar
Jirka_S
 
Příspěvky: 773
Registrován: 08 čer 2015 18:39
Poděkoval: 73 x
Poděkovali mu: 33 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Honza.Mac » 30 pro 2017 23:31

To neva, taky bych to viděl na práva na NASu a do toho ten síťový mischmasch ve vaší síti ...
Zkusil bych popsat více podrobněji, sdílená složka, pomocí čeho sdílená (Windows share, NFS share, Apple share) ?
Když vytvoříte Windows share folder, tedy Samba share, ná ten user práva na tu službu sdílení ? Ono nestačí nastavit jen práva k adresáři ... ;-)
Honza.Mac
iPhone 8,8+,X 4dev
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red
Uživatelský avatar
Honza.Mac
 
Příspěvky: 2807
Registrován: 11 kvě 2015 22:12
Poděkoval: 80 x
Poděkovali mu: 276 x

Re: Time Machine – omezení velikosti zálohy

Příspěvekod Jirka_S » 31 pro 2017 11:07

Mám povoleny služby SMB i AFP, přihlašuji se svým administrátorským účtem, čtení/zápis povoleno, povoleno mám vlastně snad vše, co se mi dá povolit.
Konkrétně: vytvořenou sdílenou složku jsem si nazval acronis, čtení/zápis mám jen já, Rozšířená oprávnění povolena, tam čtení/zápis povoleno mám jen já - se svým stále stejným admin. účtem. Už nevím, co bych si měl ještě kde povolit.
Uživatelský avatar
Jirka_S
 
Příspěvky: 773
Registrován: 08 čer 2015 18:39
Poděkoval: 73 x
Poděkovali mu: 33 x


Zpět na MacOS X