Macintosh 128/512k software

Zde můžete diskutovat a o starém Apple HW, systému i aplikacích.

Moderátoři: MichalM.Mac, Macforum_Admin

Macintosh 128/512k software

Příspěvekod bigpears » 16 črc 2015 22:13

Zdravim majitele prvniho Macintoshe,

Dneska mi dorazil z ebay Macintosh 512k bohuzel bez jakehokoliv softwaru. Najde se nejaka dobra duse, ktera by mi pomohla obstarat Mac OS pripadne i jiny dalsi software. Neexistuje nejaka moznost jak software sehnat v CZ?

Diky za pripadne komenty. BP
bigpears
 
Příspěvky: 4
Registrován: 16 črc 2015 22:03
Poděkoval: 2 x
Poděkovali mu: 0 x


Re: Macintosh 128/512k software

Příspěvekod Johny004 » 18 črc 2015 05:45

Neexistuje. V češtině nebyl
 iPhone 8 Plus 64 GB Space Gray
 iPad 2017
 MacBook Pro Retina 13"
 iPod Touch 6 / BeatsX / Beats EP / UrBeats / Apple AirPods
 TV 4
 Time Capsule 2 TB
 AirPort Express
'iMsg: libormacak@icloud.com'
Uživatelský avatar
Johny004
 
Příspěvky: 33
Registrován: 10 dub 2014 12:40
Bydliště: Krupka
Poděkoval: 3 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: Macintosh 128/512k software

Příspěvekod Hajnejch » 18 črc 2015 06:47

On asi nechce lokalizovaný software ale chce si ho koupit nebo objednat v Čechách
Doporučuji k pročtení Jak používat Macforum
Uživatelský avatar
Hajnejch
 
Příspěvky: 2428
Registrován: 10 říj 2013 07:17
Bydliště: Všude zdejší
Poděkoval: 118 x
Poděkovali mu: 231 x

Re: Macintosh 128/512k software

Příspěvekod TheMrKocour » 18 črc 2015 15:46

Tak software pro Mac stáhnež například z Macintoshgarden, jsou tam systémy, programy a hry. Je to ve formátu virtuálních disket.
Ale pochybuji že tam něco bude v CZ. Dá se sehnat System 6.0 v CZ ale nevym jestli by jel na 512k. :D
 Mac Mini G4
 PowerMac G4 AGP
 PowerMac G4 MDD
 iMac G3 indigo
 iMac G3 Snow
 iBook G3 Snow
 iBook G4
 PowerMac G4 Quicksilver
 PowerMac G3
 Macintosh LC II
 Macintosh LC III
 Macintosh Performa 630
 Apple HD Cinema Display
 Mac Mini 2011
TheMrKocour
 
Příspěvky: 57
Registrován: 25 pro 2014 19:02
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 5 x

Re: Macintosh 128/512k software

Příspěvekod Mailo » 18 črc 2015 18:51

Pro 512k platí podle výrobce:
Minimální verze OS: 1.0
Maximální verze OS: Systém 6.0.8

Systémy lze stáhnout z výše uvedeného webu, poté je potřeba mít nějaký počítač s disketovou mechanickou, případně externí. Disketu je potřeba správně naformátovat a systém či žádaný program na ni nahrát.

Já osobně jsem takto chtěl dostat nějaké "nové" věci do mého classicu a nesupěl jsem. Tehdy jsem s tím otravoval soustu lidí, kteří mi radili jak dál, ale i tak jsem neuspěl. Můj základ problému byl nejspíš ten, že jako stroj s disketovou mechanickou jsem byl nucen používat PC s XP. Všichni mi radili použít externí USB a vše dělat na macu. Pak jsem to vzdal :D
iOvce co ráda běhá a jezdí na kole. Momentálně blázen do HomeKitu :)
Uživatelský avatar
Mailo
 
Příspěvky: 730
Registrován: 31 říj 2013 07:39
Bydliště: Zlín
Poděkoval: 55 x
Poděkovali mu: 57 x

Re: Macintosh 128/512k software

Příspěvekod bigpears » 20 črc 2015 09:18

Dekuji vsem za reakce. Lokalizovany software neshanim - vetu jsem jen nepresne stylizoval.

Podivam se na macintoshgarden a Mac OS 1.0 se pokusim prevest pres USB disketovou mechaniku (Alza ma jednu v nabidce) na HD diskety. Netusim jestli to bude fungovat, ale snad se to povede.
bigpears
 
Příspěvky: 4
Registrován: 16 črc 2015 22:03
Poděkoval: 2 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: Macintosh 128/512k software

Příspěvekod TheMrKocour » 20 črc 2015 17:43

Myslím že HD to neumí ale dá se to obejít, myslím, že zalepíš část černou izolepou
 Mac Mini G4
 PowerMac G4 AGP
 PowerMac G4 MDD
 iMac G3 indigo
 iMac G3 Snow
 iBook G3 Snow
 iBook G4
 PowerMac G4 Quicksilver
 PowerMac G3
 Macintosh LC II
 Macintosh LC III
 Macintosh Performa 630
 Apple HD Cinema Display
 Mac Mini 2011
TheMrKocour
 
Příspěvky: 57
Registrován: 25 pro 2014 19:02
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 5 x

Re: Macintosh 128/512k software

Příspěvekod Mailo » 26 črc 2015 09:11

Ano, přesně, HD to nežere - už se to tu někde řešilo. Stačí ale přelepit to okénko v rohu diskety ;)
iOvce co ráda běhá a jezdí na kole. Momentálně blázen do HomeKitu :)
Uživatelský avatar
Mailo
 
Příspěvky: 730
Registrován: 31 říj 2013 07:39
Bydliště: Zlín
Poděkoval: 55 x
Poděkovali mu: 57 x

Re: Macintosh 128/512k software

Příspěvekod bigpears » 29 črc 2015 16:42

Tak maly update ohledne meho bootovaciho disku: sehnal jsem USB mechaniku, HD diskety a snazil se vytvorit disk podle tohoto navodu: http://lowendmac.com/2008/creating-classic-mac-boot-floppies-in-os-x/. Bohuzel Mac z ni system nebootuje (okenko pro DD jsem prelepil) a disketa se z mechaniky vzdycky vraci zpet. Zatim tedy bez uspechu...
bigpears
 
Příspěvky: 4
Registrován: 16 črc 2015 22:03
Poděkoval: 2 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: Macintosh 128/512k software

Příspěvekod Classic » 31 črc 2015 08:07

bigpears píše:disketa se z mechaniky vzdycky vraci zpet...


Myslím, že problém by mohl být v tom, že vytváříš asi disketu DS DD (800k). Tento Mac měl pouze SS DD (400k).

Čili problém Single Sided, Double Density vs. Double Sided, Double Density. Moje zkušenost je až s modely Mac SE výše, kde už byly mechaniky 800k, čili DS DD. U jednoho SE jsem se ale setkal, že nebral zalepením oblbnutou HD disketu (tyto modernější distety pro hustší záznam mají jiný povrch než původní a hlava to nečetla i když v Mac Classic už ano. Zkusil bych i normální starou disketu DD kdyby se stále nedařilo, ale hlavně Mac format 400k!.
Emulátor SPECTRE128 - http://bit.do/_mac, s Apple od roku 1988.  Think Different 
Uživatelský avatar
Classic
 
Příspěvky: 410
Registrován: 01 srp 2012 09:08
Bydliště: Praha & Orlík
Poděkoval: 7 x
Poděkovali mu: 85 x

Re: Macintosh 128/512k software

Příspěvekod bigpears » 05 srp 2015 12:23

Diky za radu. Bohuzel sehnat DD diskety je trochu orisek, ale budu pokracovat v hledani.
bigpears
 
Příspěvky: 4
Registrován: 16 črc 2015 22:03
Poděkoval: 2 x
Poděkovali mu: 0 x

Re: Macintosh 128/512k software

Příspěvekod Mailo » 07 lis 2015 06:55

Zdravím. Já jsem problém se systémem a disketou pro Macintosh 512k vyřešil tak, že jsem koupil diskety z USA. Asi po 14 dnech dorazil balíček. Mám 4 diskety se systémem 6.0.8 (nejvyšší možný pro tento model Macu). Diskety jsou následující:
image.jpeg


Potřeboval bych ale poradit jak se s tímto starým systémem pracuje. Pokud počítač pustím s disketou "System Tools" systém najede, ale nic v něm není (jen finder). Předpokládal bych, že v tomto okamžiku přetáhnu disketu do koše, ta vyjede a já do Macu vložím další disketu s programem který chci použít. Bohužel disketa nevyjede a musím ji vytáhnout ručně pomocí mechanického tlačítka. Stejně se chová i disketa Utility 1. systém se načte, k dispozici mám poznámkový blok a zase problém disketa nejde vyjmout, jen ručně. Disketa Utility 2. se nenačte vůbec, print jsem nezkoušel.

Co dělám špatně? Macy s pevným diskem ovládám bez problémů, mám v nich a používám programy jako illustrator, photoshop, ale tady ten první Macintosh jsem oživil poprvé a nerozumím tomu principu používáni disket. Napadlo mě jestli nemám náhodou vadnou disketovou mechaniku. Když přetáhnu disketu do koše tak mechanika "ševelí", ale disketa nevyjede ...
iOvce co ráda běhá a jezdí na kole. Momentálně blázen do HomeKitu :)
Uživatelský avatar
Mailo
 
Příspěvky: 730
Registrován: 31 říj 2013 07:39
Bydliště: Zlín
Poděkoval: 55 x
Poděkovali mu: 57 x

Re: Macintosh 128/512k software

Příspěvekod Classic » 26 lis 2015 15:11

Podle mne máš pouze TOOLSové diskety s ořezaným systémem kvůli velikosti (foto) a disketa SYSTEM DISK ti chybí. Když se zavádí z ní systém, tak jde normálně vysunout a rozjet programy z jiné diskety. https://youtu.be/V2g0Fo4PdeE?t=5m1s
Emulátor SPECTRE128 - http://bit.do/_mac, s Apple od roku 1988.  Think Different 
Uživatelský avatar
Classic
 
Příspěvky: 410
Registrován: 01 srp 2012 09:08
Bydliště: Praha & Orlík
Poděkoval: 7 x
Poděkovali mu: 85 x

Re: Macintosh 128/512k software

Příspěvekod Mailo » 01 pro 2015 07:48

Díky za info. Toto mě nenapadlo. Přemýšlím jak z toho nejrychleji ven. Můj Macintosh Performa má disketovou mechaniku, tak i síťovou kartu. Pokud bych tedy stáhl např. tento systém :arrow:
http://macintoshgarden.org/apps/macintosh-system-4x

A nakopíroval bych jej například na mou disketu s tiskovými ovladači, které jsou mi k ničemu, kopíroval bych System 4.0 (1 x 400K disk image), mohl bych tak do mojí 512k dostat plnotučný a funkční systém, je tak? 8-)
iOvce co ráda běhá a jezdí na kole. Momentálně blázen do HomeKitu :)
Uživatelský avatar
Mailo
 
Příspěvky: 730
Registrován: 31 říj 2013 07:39
Bydliště: Zlín
Poděkoval: 55 x
Poděkovali mu: 57 x


Zpět na Historický Apple SW a HW