Úkolovník a kalendář v iOS

Používáte Mac, iPad či iPhone pro kancelářskou práci? Potřebujete pomoct? Zde je to pravé místo

Moderátoři: MichalM.Mac, zmiy, dandas, Macforum_Admin, Carlooser, ondrejsotek, lukas5

Odpovědět
Uživatelský avatar
SteveJSF
Příspěvky: 1419
Registrován: 22 bře 2013 07:41

Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od SteveJSF » 03 zář 2017 23:48

Jsem trochu nešťastný ze stavu a fungování tak jednoduchých a zároveň zásadních věcí, jako je kalendář a úkolovník, v prostředí iOS. To je důvod, proč se chci zeptat, jak to řešíte vy ostatní.

Úvodem chci říct, že řeším tuhle problematiku jen v iOS (iPhone a iPad), protože na Macu mi to nepřijde až tak akční a praktické (to bych asi kecal) a často na něm funguju offline, takže na něm tyto věci úplně vypouštím. Počítače v práci pak z důvodu bezpečnosti nemám s touto svou agendou propojené vůbec.

Dříve jsem vyzkoušel více podobných aplikací, ale teď už delší dobu používám Informant. V něm jsem přestal používat poznámky (používám nativní) a používám tam jen úkoly a kalendáře. Neměl bych problém přejít na nativní podobu, ale... Nativní kalendář na iPhonu postrádá přehlednost - nevidím najednou události více dní najednou. V tom mi vyhovuje Informant a podobně vypadá i Calendars 5 od Readdle. Zobrazení kalendářů na iPhonu nativně mi připadá být nepoužitelné, nedostatečné, ale ostatní vlastnosti mi postačují a je fajn fungovat na tom nativním základu.

Úkoly - připadá mi, že nativní aplikace Připomínky snad ani nejsou úkoly, ale opravdu jen připomínky. Asi to tak má být, nevím. Není možné zadat úkol na nějaký den tak, aby se mi do té doby nepletl mezi ostatními. Nejde zadat úkol na nějaký den bez toho, aby na něm bylo upozornění. Zároveň narážím na nesmyslné zobrazování i nezobrazování připomínek na lockscreenu a na obrazovce vlevo od prvního homescreenu (teď mi vypadl název - pomozte mi). Fakt se to chová děsně a naprosto nesmyslně, nepoužitelně. Úkoly tedy používám v Informantu, ale samozřejmě propojeně s iOS připomínkami, tak nějak to funguje, ale ty nativní Připomínky to pořád kazí - na lockscreenu mám pořad již splněné úkoly, vzájemná spolupráce těch dvou je otřesná.

Fakt jsem z toho nešťastný a rád bych našel východisko. Rád bych se držel nativního řešení, hlavně z toho důvodu, že některé věci sdílím v rámci rodiny a je to gratis. Možná pouvažuju o placeném řešení za nějaký drobný peníz, ale zase nechce se mi to kvůli sdílení platit celé rodině.

Když jsem si to teď tak nějak zrekapituloval, tak pro kalendáře asi postačuje nějaká nadstavba, která to bude umět lépe zobrazovat. Na to je fajn ten Informant nebo Calendars 5, přičemž to může pracovat s tím nativním základem. Co se týče úkolů, tam bude asi potřeba opustit Apple, protože jeho řešení buďto chybí nebo je tragické. Možná ke sdílení s rodinou bez uvedení termínu bude stačit iOS řešení, ale pro pracovní nebo i vlastní (a trochu pokročilejší) úkoly (v mém případě bez potřeby sdílení) bude potřeba 3rd party řešení, odříznuté od nativní iOS aplikace Připomínky.

Takže - jak řešíte kalendáře a úkoly vy?

Uživatelský avatar
rony
Příspěvky: 3635
Registrován: 01 srp 2012 07:47
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od rony » 04 zář 2017 06:00

Na udalosti pouzivam toto zobrazenie

Obrázek

To je tebou popisovanych "viac" udalosti naraz. Posuvam sa len hore a dole.

Pripomienky su vazne viac pripomienky ako ulohy :) viac mi vyhovuju na sukromne pouzitie ale na organizovanie prace by som ich uz asi nechcel.
-- /\/\ .\ > .\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch spravodaj.madaj.net
 Mac Mini  iPhone 13pro  iPad Pro  Pencil  TV  WATCH  AirPods  Homepod

Uživatelský avatar
lulu
Příspěvky: 2606
Registrován: 31 črc 2012 10:44

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od lulu » 04 zář 2017 07:41

za sebe Informant 5

lipon
Příspěvky: 1617
Registrován: 03 srp 2012 21:35

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od lipon » 04 zář 2017 10:29

Informant, verze 4 mi stačí

Uživatelský avatar
SteveJSF
Příspěvky: 1419
Registrován: 22 bře 2013 07:41

Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od SteveJSF » 04 zář 2017 12:26

Rony, tohle mi úplně nevyhovuje. Já rád vidím celý kalendář, včetně těch prázdných dnů a pak z toho mám tak nějak ucelený přehled.

Na nový Informant jsem se díval a prakticky nic nového, užitečného mi nepřinese. O integraci mailu nestojím, podobně jako mě nezaujala ta integrace počasí - taky o ni nestojím. Takže nějak nevidím důvod tam přecházet, ale uvidím.

Ještě mě napadlo, že když se mi bijí nativní Připomínky vs. úkoly z Informantu, možná bych měl vypnout veškeré zobrazování Připomínek všude v systému a pak nebudu muset řešit, že se mi něco bije. Mám zapnuté zobrazování obojího, abych viděl rozdíly v chování a to je možná chyba - co oko nevidí, to hlava neřeší.

Jirka_S
Příspěvky: 1377
Registrován: 08 čer 2015 18:39
Bydliště: CZ

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od Jirka_S » 04 zář 2017 13:42

Možná jsem OT, ale už mnoho let používám Awesome calendar. Neříkám, že je to ten nej, ale jsem už na nej zvyklý a ten třeba měsíční view i s prázdnými dny mně vyhovuje. Navíc na rozdíl od třeba Readdle ukazuje i věk u narozenin, což asi ne každý ocení, já třeba jo.

Uživatelský avatar
SteveJSF
Příspěvky: 1419
Registrován: 22 bře 2013 07:41

Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od SteveJSF » 04 zář 2017 15:04

Není to OT. Myslím, že jsem tenhle kalendář taky zkoušel. Je to všechno dost podobné jako Informant a Calendars 5, ale je fakt, že kolikrát ty rozdílné detaily jsou rozhodující. Třeba u Calendars 5 mi vadí, že nejde vidět na ploše druhou půlku jednoho měsíce a první půlku toho následujícího. To v Informantu jde - asi bych si ho měl víc vážit. :-)

Na narozeniny používám samostatnou aplikaci (taky ukazuje věk) a v kalendáři si tedy narozeniny vypínám - ubyde dost položek a kalendář je přehlednější.

Vidím, že co se týče kalendáře asi zůstanu u toho Informantu a teď si jen budu muset udělat pořádek v těch úkolech - to bude asi největší kámen úrazu. Kdysi jsem celkem spokojeně používal 2Do, teď po letech se mi do něj už moc nechce. Zřejmě bude nejlepší nějak odladit ty úkoly v Informantu, resp. Informant tasks Vs. nativní Připomínky. A pak tady asi pláču zbytečně - chce to víc se tomu věnovat, zkoušet, nastavovat a třeba to půjde. Používat obojí současně je tragédie.

Uživatelský avatar
Honzam
Příspěvky: 28
Registrován: 30 črc 2012 12:00

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od Honzam » 04 zář 2017 16:49

Ja uz dlouho pouzivam PlanBe.Umi ukoly pridat na urcity den bez upozorneni a ma tydenni prehled,ktery mi vyhovuje

https://itunes.apple.com/cz/app/planbe/ ... ?l=cs&mt=8
https://itunes.apple.com/cz/app/planbe/ ... ?l=cs&mt=8


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

lipon
Příspěvky: 1617
Registrován: 03 srp 2012 21:35

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od lipon » 05 zář 2017 08:09

používam zmíněný Informant jak na události - kalendář, tak na úkoly, obojí napojeno na nativní applovské
nemám s tím potíže, dáno možná tím, že úkoly zadávám hlavně na Macu, a to přes Fantastical v1 - mám nastavenou klávesovou zkratku pro rychlé zadání a fantastical podporuje zadávání v "native speech", takže zadání úkolu "materiály na zítřek" s připomínkou dnes ve 20 hod trvá asi 4 vteřiny na macu -> klávesová zkratka-> materiály na zítřek due today at 2000 -> a je to tam, v osm večer to pípne na telefonu; stejně funguje zadání události –> klávesová zkratka -> klientXY tomorrow 10-1030 ->fertig s předvolenou připomínkou 30 minut předem pro všechny nové události

ale i přidávání úkolů v terénu v Informantu je bez problémů, resp. ještě jsem na problém při používání nenarazil, do reminders se vždy uložilo

co mi na Informantu vyhovuje jsou různé pohledy kalendáře a pak Focus a Agenda - vidím jen to, co mě čeká dnes, jak události, tak úkoly; v měsíčním pohledu vidím opravdu celý měsíc a všechny kalendáře
možností nastavení je spousta, prvotní nastavení chvíli trvá, ale stojí to za to, jedu na něm už od doby Windows Mobile 6

a jak píše Steve - novinky verze 5 mi nepřišly tak přínosné, abych přešel

Uživatelský avatar
SteveJSF
Příspěvky: 1419
Registrován: 22 bře 2013 07:41

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od SteveJSF » 05 zář 2017 11:24

Víš co mi dělá potíže? Teď nevím přesné podmínky, ale když v Informantu vytvořím úkol s upozorněním, tak na lockscreenu se mi objeví upozornění jak z Připomínek, tak z Informantu. To je ještě v pořádku - u obou to mám takhle zapnuté. Odemknu iPhone, třeba abych mrknul na zprávy nebo třeba i jen nechtěně, pak ho zase zhasnu a potom už se mi na lockscreenu ten úkol z Informantu neobjeví - takže sice jsem s ním ještě nic neudělal, ani jsem Informant neotevřel, ale v tu chvíli je zapomenutý - byl bych radši, kdyby tam zůstal. A zase opačně to funguje u Připomínek - tam mi ten úkol na lockscreenu zůstává, jenže on tam zůstává pořád - i když ho v Informantu označím jako splněný. Dokonce pak mrknu do Připomínek, tam je ten úkol taky splněný, ale na lockscreenu pořád svítí - na iPhonu i na iPadu, i když by tam už neměl být. Prostě magořina, nic nefunguje tak, jak bych potřeboval.

Uživatelský avatar
Hajnejch
Příspěvky: 2576
Registrován: 10 říj 2013 07:17
Bydliště: Všude zdejší

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od Hajnejch » 05 zář 2017 20:06

Není řešením si to přenastavit v Oznamovacím centru na iOS jedny jako trvalé a druhé dočasné upozornění. Jen tak mimochodem na upozornění že mám něco udělat v určitý čas je dobrý i budík.
IMG_0458.PNG

Uživatelský avatar
SteveJSF
Příspěvky: 1419
Registrován: 22 bře 2013 07:41

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od SteveJSF » 05 zář 2017 21:55

Tyhle volby tady nemám. Možná budou v iOS 11 nebo jsou součastí jen některých aplikací.

Budík na některé věci používám - je to zaručený způsob, jak něco nevynechat.

last
Příspěvky: 21
Registrován: 26 led 2014 18:26

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od last » 05 zář 2017 22:02

Už několik let používám Informant, začal jsem s ním na doporučení známého už na Samsungu, pak jsem přešel na iOS, dnes mám koupenou i verzi do stolního macu. Naprostá spokojenost, synchronizace, atd. Práce s úkoly bezvadná, ale nepoužívám propojení do Připomínek od Apple, aktuálně mám zakoupený roční poplatek a používám synchr. služby Informantu - funguje to skvěle (včetně synchronizace ikon v úkolech nebo kalendáři.
Navíc Informant umožňuje třídit úkoly do podskupin, přesouvat je a totéž zůstane zachováno potom i na iOS. Dříve jsem používal synchr. server Toodledo, ale pak jsem zjistil, že po přesunu nebo vytváření seznamů v úkolech se to nesynchronizuje mezi zařízeními - protože neplacená verze Toodledo to nedělá. Holt, zadarmo se těžko dá sehnat něco, co funguje plnohodnotně.
Jinak kalendářů pro sdílení v Informantu používám různé - něco z Apple (iCloud) a něco z Google - abych mohl synchronizovat s lidmi, s kterými potřebuji, podle toho, na jaké platformě fungují oni. Informant všechno krásně sdruží dohromady - kalendáře i úkoly a je jedno, jaký synchr. server se používá.
Hledal jsem dlouho a nakonec tohle mi dělá nejlepší služby.Takže se možná spíš zaměř na lepší práci s Informantem a ušetři si čas s hledáním pro něco hezčího. :-)
A jak říkám, naučil jsem se, že někdy je lepší si za něco připlatit a neztrácet čas řešením problémů s free aplikacemi.

Uživatelský avatar
SteveJSF
Příspěvky: 1419
Registrován: 22 bře 2013 07:41

Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od SteveJSF » 05 zář 2017 22:20

Jo, já to asi hodnotím taky tak, že ten Informant je nejlepší. Tu placenou verzi s jejich vlastním synchronizačním řešením jsem nevyužil právě proto, že jsem chtěl mít zachované všechno v nativních systémech a tedy bez problému to sdílet např. v rodině - nechce se mi kvůli tomu to platit všem členům rodiny zvlášť. S těmi kalendáři problémy nejsou. Problémy cítím spíš u těch úkolů. Ale zkusím změnit přístup a uvidím. Bude to chtít víc dní zkoušení.


Edit:
Když to tak vezmu, tak sdílení úkolů v podstatě nepraktikuju, i když by se to dost hodilo. A sdílení kalendářů jede celkem bezproblémově. Možná si tu jejich vlastní synchronizační službu představuju špatně a měl bych jí dát šanci. Jen mě štve, že tohle nefunguje pořádně už bez toho. Kdo ví, kde je chyba, ale rozhodně to kombinaci Informantu a Připomínek nesvědčí a Připomínky pak zlobí.

Uživatelský avatar
Hajnejch
Příspěvky: 2576
Registrován: 10 říj 2013 07:17
Bydliště: Všude zdejší

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od Hajnejch » 06 zář 2017 17:12

SteveJSF píše:Tyhle volby tady nemám. Možná budou v iOS 11 nebo jsou součastí jen některých aplikací.

Budík na některé věci používám - je to zaručený způsob, jak něco nevynechat. Obrázek
Ano je to nastavení v betě iOS 11. Omlouvám se za nepřesnou informaci. Za čtrnáct dní bude venku oficiální verze tak to budete moci využít.

Uživatelský avatar
MartyM
Příspěvky: 542
Registrován: 25 zář 2012 16:41

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od MartyM » 12 zář 2017 11:22

Things a metoda GTD, kalendář je podružný, navíc Things umí zobrazit události z kalendáře

Uživatelský avatar
SteveJSF
Příspěvky: 1419
Registrován: 22 bře 2013 07:41

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od SteveJSF » 12 zář 2017 12:14

Things je fajn aplikace, ale GTD funguje i v řadě jiných úkolovníků a samozřejmě i v Informantu. Přednost dám spíš tomu Informantu.

Po zrušení všech notifikací Připomínek všechno docela funguje a vypadá to použitelně. Na drobnosti je asi potřeba si zvyknout. Vzhledem v pokračování podpory vývojářů uvažuju o přechodu na nový Informant a zaplacení toho jednorázového poplatku. Důvodem je skončení podpory starého Informantu, kde se mi objevují chyby. Opakovaně se mi stalo, že první nově zapsaný úkol dne se neuložil s názvem, tedy s tím podstatným, ale jen jako New task.

bobisky
Příspěvky: 4
Registrován: 11 říj 2017 10:18

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od bobisky » 11 říj 2017 15:01

Zdravím, jsem začátečník s IOS a z androidu jsem měl aplikaci, které mě upozorňovala na události z Google kalendáře a když jsem potřeboval, tak jsem upozornění odložil třeba o 30 min, nebo o 1 den, prostě hodně možností, ale na událost jsem rozhodně nezapomněl díky tomu. Nyní mě blikne notifikace, ale když třeba to nyní nemám čas udělat, tak potřebuji upozornění odložit, ale to nevím jak.

lipon
Příspěvky: 1617
Registrován: 03 srp 2012 21:35

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od lipon » 11 říj 2017 19:41

Na obrazovce s notifikací, když přejedeš prstem doleva, dáš View, tak tam není snooze?

bobisky
Příspěvky: 4
Registrován: 11 říj 2017 10:18

Re: Úkolovník a kalendář v iOS

Příspěvek od bobisky » 12 říj 2017 13:50

Díky, já jsem měl totiž zapnuté jen notifikace z google kalendáře a ty to nemají, ale apple kalendáře to má. Sice jen o 5 min, ale aspoň to.

Odpovědět