Mac Pro 2010 - Upgrade - střih 4k videa

Řešíte problém s výběrem nebo provozem počítačů od Applu? Pomůžeme Vám.

Moderátoři: Renik, MichalM.Mac, Macforum_Admin, Unreed

Mac Pro 2010 - Upgrade - střih 4k videa

Příspěvekod jurast » 17 kvě 2018 12:51

Ahoj.
Dostal se mi do ruky starý Mac Pro a zajímala by mne zkušenost lidí, kteří podobný stroj vlastní a případně ho upgradovali a nadále používají. Zda to dle Vás má vůbec smysl řešit.
Z videí na YouTube mi přijde, že po upgrade není problém na tom stříhat 4k video.

Konkrétně by mne zajímalo, pokud jste podobný upgrade někdo řešil:
* upgrade RAM - kde pořídit funkčí a za co nejméně ;-)
* tip na koupi USB3 karty do PCI express, aby byla bezproblémově a bez ovladačů funkční
* jak s ssd? Standardní na SATA2 mi přijde pomalé. Máte vyzkoušenou nějakou konkrétní cestu? PCI express adaptér na sata disky? Případně jestli existuje adaptér na NVME SSD? Mám tu aktuálně nevyužitý KC1000 M.2 (2280)...
* co grafika? Viděl jsem nějaké návody na flash GK, aby byly funkční i na MAC. Vaše zkušenosti?
Předem díky za Vaše sdílené zkušenosti.
jurast
 
Příspěvky: 85
Registrován: 27 srp 2012 08:23
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 2 x


Re: Mac Pro 2010 - Upgrade - střih 4k videa

Příspěvekod rudo.ba » 17 kvě 2018 23:09

jurast píše:* upgrade RAM - kde pořídit funkčí a za co nejméně ;-)

RAM som bral tu (4x 8 GB Hynix za 80 eur, už podraželi na 109 eur, pričom pôvodné 4x4 GB našli uplatnenie v inom Mac Pro, v prevádzke vyše roka, bez problémov):
https://www.ebay.de/itm/4x-8GB-32GB-DDR ... 2325697576

V cMP nemožno mixovať unbuffered DIMM (dodávané v základe od applu) a (registered) RDIMM (8-16 GB moduly dostupné na ebay). Mac dokáže fungovať s oboma typmi, ale nie súčasne. Istejšie brať od predajcov deklarujúcich funkčnosť s Mac Pro.

jurast píše:* tip na koupi USB3 karty do PCI express, aby byla bezproblémově a bez ovladačů funkční

USB 3 kartu mám za 21 eur odtiaľto (v prevádzke mesiac s non-stop pripojeným jedným USB diskom, zatiaľ bez problémov):

https://www.ebay.com/itm/4-Port-Super-S ... 2831257504

Asi najlacnejšia čo sa dá zohnať, obdoba inej lacnej karty KT4004, ktorú mnohí odporúčajú na fóre MacRumors.com. Limitovaná len jedným riadiacim čipom FL1100 (pri pripojení viacerých zariadení do jej 4 USB portov sa rýchlosť prenosu dát rozdelí medzi ne), tiež poskytuje napájanie pre pripojené zariadenie max. 900 mA (neodporúčajú pripájať viac ako 2 "žravejšie" periférie súčasne, naríklad dva USB disky napájané len z USB). Ovládače ku kartám s FL1100 sú súčasťou macOS, takže netreba nič inštalovať.

Ak je požiadavka na nelimitované dátové prenosy z/do viacerých zariadení súčasne (t.j. s extra controllerom pre každý port) a štedrejšie napájanie (x2/x4), sú aj také karty k dispozícii, ale už drahšie, 80-150 eur, stačí pogoogliť, alebo čeknúť vlákno o USB kartách na MacRumors. Radšej vyberať karty nevyžadujúce externé napájanie (mimo PCI slot), lebo možnosti v Mac Pro sú obmedzené (dá sa napájať zo SATA portu z diskových slotov a pripraviť sa tak o priestor pre SATA disk, alebo komplikovane ťahať kábel od optickej mechaniky).

Pri uspaní Mac Pro, tento odpojí PCI od napájania a po prebudení nasledujú hlášky o nekorektnom odpojení externých diskov - nemalo by dôjsť k strate dát/poškodeniu diskov, lebo neodpojí napájanie skôr než ukončí akúkoľvek činnosť, ale na toto sa mnohí sťažujú. Neuspávam, ráno zapnem a večer vypnem. Tiež z PCI USB karty nemožno bootovať.

jurast píše:* jak s ssd? Standardní na SATA2 mi přijde pomalé. Máte vyzkoušenou nějakou konkrétní cestu? PCI express adaptér na sata disky? Případně jestli existuje adaptér na NVME SSD? Mám tu aktuálně nevyužitý KC1000 M.2 (2280)...


Používam SSD v SATA2 a vyhovuje, ale nerobím video. PCI adaptér na SATA disky nestojí za to (čo som o tom čítal). Existujú adaptéry na m.2, ale Mac Pro nenabootuješ z NVME (možno použiť iba ako dátové úložisko), ak s bootom, tak AHCI.

jurast píše:* co grafika? Viděl jsem nějaké návody na flash GK, aby byly funkční i na MAC. Vaše zkušenosti?

Nepotrebuješ flashovať GK aby bola funkčná na Mac. Flashuje sa len ak chceš mať k dispozícii bootscreen. Vždy je však dobré mať v zálohe pôvodnú GK, napríklad teraz pri inštalácii macOS 10.13 bol nutný upgrade firmware, ktorý vyžadoval GK s mac efi (pri takomto upgrade treba vrátiť spať pôvodnú GK a potom novšiu po inštalácii).

Súčasné AMD karty majú ovládače priamo v macOS, čo zjednodušuje život s nimi (treba sa vyhnúť značke XFX a ustrážiť spotrebu, aby bolo možné napájať len interne), nie je ich však možné flashnúť (len staršie modely ako 7950/R9280, 7970/R9280X). S NVIDIA sa apple nemá moc rád a ovládače k novším kartám treba inštalovať zvlášť, a pri každom drobnom update systému toto riešiť (treba si najskôr naštudovať ako si s tým poradiť).

Nové dnes predražené karty nemajú veľký zmysel pre mňa, mám staršiu flashnutú GTX 680 s ešte systémovými ovládačmi, takže nemusím nič riešiť.

jurast píše:Předem díky za Vaše sdílené zkušenosti.

Viac info čo si počať s Mac Pro, radosti a starosti (info o možnostiach CPU upgrade, dlhé vlákna o USB kartách, GK, SSD a podobne):
https://forums.macrumors.com/forums/mac-pro.1/

Môj názor: ak niekto má cMP a stále ako-tak vyhovuje, možno si drobnými upgradmi urobiť radosť (SSD a veľa RAM sú nutnosť, nie "radosť"). Ale nie zbytočne predražovať. Na týchto starších strojoch môže niečo odísť na základnej doske a oprava môže byť nemožná, tiež novšie verzie macOS v budúcnosti už nemusia prísť. Keď sme pred časom do firmy riešili stroj pre nového človeka (aj) na video, kúpil sa nový iMac (výkonom celkom inde ako cMP). Tiež PC s Windows sa už brali do voľakedy čisto apple agentúry… asi tak.
rudo.ba
 
Příspěvky: 110
Registrován: 10 srp 2012 12:04
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 16 x

Re: Mac Pro 2010 - Upgrade - střih 4k videa

Příspěvekod jurast » 18 kvě 2018 08:25

Děkuji moc za obsáhlou odpověď.
Budu moc rád, pokud se najde ještě někdo, kdo doporučí své řešení pro SSD. Má-li jaké.
Má to ještě případně nějakou prodejní cenu? MacPro 2010, 2 * 2,4 GHz, 12 GB RAM, 1* 1 TB, 3* 2TB, ATI radeon HD 5770 1 GB.
Díky
jurast
 
Příspěvky: 85
Registrován: 27 srp 2012 08:23
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 2 x

Re: Mac Pro 2010 - Upgrade - střih 4k videa

Příspěvekod haveja » včera, 10:10

[url]http://romanmastalir.cz/post/140503148339/mac-pro-oživujeme-historii[/url]
5 sec hledani [emoji6]
iPhone 7 128GB
Macbook Pro 13 2012 - i5, 16GB RAM, Fusion Drive
iPad Air 2 64GB, WiFi
TV 4nd generation
AirPort Express
Apple Watch Sport Series 0
haveja
 
Příspěvky: 149
Registrován: 28 srp 2012 07:35
Bydliště: Benešov
Poděkoval: 54 x
Poděkovali mu: 3 x

Re: Mac Pro 2010 - Upgrade - střih 4k videa

Příspěvekod MAF » včera, 14:42

Zdravím,
před více než dvěma lety jsem se rozhodl vyměnit iMac mid 2011 za Mac Pro mid 2010.
Maca Pro jsem koupil v konfiguraci 2 x 2.4 GHz s původní grafickou kartou. Hlavní důvod výměny byli možnosti upgradu Maca Pro (tím pádem vyšší výkon na střih a provoz virtuálních pc), a také získání stroje, kde můžu mít více disků. O upgradu jsem psal na svém blogu http://imaf.cz/mac-pro-mid-2010-v-roce-2016/

Stroj používám dodnes. Akorát jsem GTX 680 vyměnil za RX 570, která není flashnutá (ani není možnost ji flashnout), takže nevidím bootscreen. Důvod výměny byl, že od macOS 10.12. nefungovala úplně nejlíp a pod 10.13. to bylo ještě horší. Mohlo to být tím, že flash nebyl zrovna nejlepší (kupoval jsem ji na ebay), ale upřímně nevím čím to bylo, protože jsem byl jediný, kdo měl na Macrumors tyto problémy. Upgrade na RX 570 mi aspoň umožnil využívat Metal 2 .

Na blogu nezmiňuji přesné řešení SATA 3 konektivity. Mam v Macu PCI-E kartu, která vyvádí dva SATA 3 porty. Koupil jsem dva metrová SATA kabely a přes skulinky jsem je protáhl pod CD/DVD mechaniku, kde jsem využil napájecí SATA rozdvojky. Takže tam mam dva SSD disky. Co se týká NVME SSD, tak se dá použít jako datový/pracovní disk. Nedá se z něho bootovat. Pokud chcete něco rychlejšího než SATA 3 SSD je potřeba použít AHCII SSD. Například toto: https://www.ebay.co.uk/itm/Genuine-AHCI-Samsung-SM951-512GB-FLASH-M-2-SSD-MZHPV512HDGL-Mac-Pro-Boot-Drive/192539673213?epid=216441921&hash=item2cd442427d:g:xWUAAOSwuela41nb

Je možné provést i upgrade WiFi a Bluetooth, které zajistí fungování Handoff, Continuity a další.

Jednotlivé komponenty:
RAM: Mám 32 GB (4 x 8 GB), koupil jsem na ebay použité. Všechny za cca 1000 Kč.
USB 3.0: Mám tuhle, ale jsou i lepší. https://www.amazon.de/Inateck-USB-Karte-Port-Expresskarte/dp/B00HJ1DULE/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1526736238&sr=8-3&keywords=mac+pro+usb+3.0
Lepší: https://www.sonnetstore.com/products/allegro-usb-3-0-pcie-4-port
SATA 3 mé řešení:https://www.amazon.co.uk/gp/product/B003GS8VA4/ref=oh_aui_detailpage_o00_s00?ie=UTF8&psc=1
SATA 3 další možné řešení: https://www.sonnetstore.com/collections/pcie-cards/products/tempo-ssd https://www.sonnetstore.com/collections/pcie-cards/products/tempo-ssdproplus
GPU: Pokud nějaká flashnutá, tak ebay.
CPU: Ebay - podle toho jaké chcete.

S počítačem jsem spokojený, ale pravdou je, že nejlépe fungoval pod macOS 10.11. (poslední verze macOS 10.13. jsou už lepší, ale stejně). Obecně je to pořád stroj, který zvládá svoji práci velmi dobře. Jenom to 4K video neumím posoudit, protože ho nedělám. Tudíž je potřeba zvážit poměr cena/výkon, protože kompletní upgrade může být 13-20K (klidně více) a stejně se pak může stát, že iMac 5K s Core i7 na tom může v některých operacích být lépe. Také je potřeba vzít v potaz, že letos dostane Mac Pro 2010 poslední systém, nebo také žádný už (respektive oficiálně žádný 😃 ).
Mac Pro mid 2010 2 x 2.93 GHz, 32 GB RAM, AMD RX 570
MacBook Pro 13" Retina late 2013 i5 2.4 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD
MacBook Pro 15" Retina mid 2015 i7 2.2 GHz, 16 GB RAM, 256 GB SSD
iPhone 6s Plus 128 GB
iPad Pro 10.5" 256 GB
Uživatelský avatar
MAF
 
Příspěvky: 141
Registrován: 08 lis 2013 19:21
Bydliště: Praha
Poděkoval: 1 x
Poděkovali mu: 12 x

Re: Mac Pro 2010 - Upgrade - střih 4k videa

Příspěvekod rudo.ba » včera, 15:57

Ďalší článok na túto tému:
https://www.imore.com/retro-review-2009-mac-pro-2018
(aj s nejakým porovnaním transcodingu videa)

PS: gtx 680 má podporu metal 2 (GPUFamily1 v3), ale súhlas že ak dnes upgradovať grafiku, nak radšej amd. Nemám s touto nvidiou trable ako popisujú majitelia MBPro s nvidiami pod 10.13 (viď dlhé vlákna na MR aj apple.com), ale občas registrujem nejaké to prebliknutie (s dvomi monitormi, žiadny z nich retina - možno preto). Flashnuté grafiky na ebay sú predražené, keď som túto zvládol flashnúť ja, zvládne to hocikto… Ideálne novšiu RX čosi a neriešiť flash (ani nemožno) a mať v zálohe pôvodnú mac ati 5770.
rudo.ba
 
Příspěvky: 110
Registrován: 10 srp 2012 12:04
Poděkoval: 0 x
Poděkovali mu: 16 x

Re: Mac Pro 2010 - Upgrade - střih 4k videa

Příspěvekod MAF » včera, 17:15

rudo.ba píše:PS: gtx 680 má podporu metal 2 (GPUFamily1 v3), ale súhlas že ak dnes upgradovať grafiku, nak radšej amd. Nemám s touto nvidiou trable ako popisujú majitelia MBPro s nvidiami pod 10.13 (viď dlhé vlákna na MR aj apple.com), ale občas registrujem nejaké to prebliknutie (s dvomi monitormi, žiadny z nich retina - možno preto). Flashnuté grafiky na ebay sú predražené, keď som túto zvládol flashnúť ja, zvládne to hocikto… Ideálne novšiu RX čosi a neriešiť flash (ani nemožno) a mať v zálohe pôvodnú mac ati 5770.


Nevěděl jsem, že GTX 680 podporuje Metal 2, omlouvám se za chybu. Já konkrétně jsem nenašel před 6 měsíci vlákno na MR, které by řešilo problém s GTX 680 pod 10.13. (je dost možné, že jsem jenom nevěnoval dost času hledání atd 😃 ). Nicméně jsem psal do nějako vlákna, kde se řešili grafiky a nikdo tam nepopisoval stejný problém. Přiznám se, že jsem to pak přestal řešit a koupil jsem Sapphire Radeon PULSE RX 570 MINI, která má výhodu v tom, že nepřetěžuje napájecí obvody na desce. Což je dáno tím, že vyžaduje pouze jeden 6-pin konektor, který poskytuje 75W. Ostatní verze mají jeden 6-pin a 8-pin. Dá se to vyřešit využitím redukce, ale 8-pin je pro 150W a na to není Mac Pro stavěný (jsou lidi, kteří to neřeší, ale já to riskovat nechci). Pokud chce tedy někdo výkonnější kartu, tak řešením je externí zdroj nebo vytáhnout si nějaké Watty přes napájení, které je u CD/DVD mechaniky. Mě osobně se docela líbí toto https://www.amazon.com/gp/product/B0749DQ3VX?ie=UTF8&camp=213733&creative=393177&creativeASIN=B0749DQ3VX&linkCode=shr&tag=zpmedia-20&linkId=G53YXUMX2ZLK32KR&, ale je to bohužel stále nedostupné. Některé verze RX 580 vyžadují externí napájení pouze 150W a díky tomuto kabelu je možné využít 2x 6-pin jako 8-pin a bez problému fungovat. Obecně mam pocit, že vybírání vhodných GPU pro Macka Pro je fakt těžký 😃

Jasný flashnuté grafiky na Ebay jsou drahý, ale já tenkrát neměl žádnou GTX 680 a našel jsem prodejce v Londýně, který ji nabízel je o 500 Kč dražší než, kdybych koupil neflashnutou. Jinak souhlasím, že flashnout GPU není zase tak těžké :) . Mac ATI 5770 mam v záloze, ale ještě jsem si sehnal MAC GT 120, kterou lze využívat duálně s RX 570. Což se mi někdy hodí 😃

Ještě bych dodal, že v době, kdy jsem šel do GTX 680, tak jsem pracoval převážně s Adobe programy. Dnes dělám s Affinity a s Final Cutem, takže je pro mě opravdu lepší mít AMD.
Mac Pro mid 2010 2 x 2.93 GHz, 32 GB RAM, AMD RX 570
MacBook Pro 13" Retina late 2013 i5 2.4 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD
MacBook Pro 15" Retina mid 2015 i7 2.2 GHz, 16 GB RAM, 256 GB SSD
iPhone 6s Plus 128 GB
iPad Pro 10.5" 256 GB
Uživatelský avatar
MAF
 
Příspěvky: 141
Registrován: 08 lis 2013 19:21
Bydliště: Praha
Poděkoval: 1 x
Poděkovali mu: 12 x


Zpět na iMac, Mac Pro, MacBook