Přechod z Win na MacOS

Tato sekce je určena všem začínajícím Apple uživatelům, kteří potřebují pomoc a nejsou si jistí, do které ze sekcí jejich dotaz přesně patří. Pokud se Vám nepodařilo pomocí vyhledávání najít řešení pro Váš problém, tak neváhejte a napište svůj dotaz právě sem. Neexistují hloupé otázky, jen hloupé odpovědi.

Moderátoři: Alisczech, RadimSvidrnoch, emkei, MichalM.Mac, Streeter, Renik, zmiy, dandas

Odpovědět
Nyny
Příspěvky: 58
Registrován: 07 kvě 2023 22:33

Přechod z Win na MacOS

Příspěvek od Nyny » 14 led 2024 18:40

Zdravím,
konečně se mi podařilo vyřešit připojení dvou externích monitorů k MacBooku Pro a na nich provozovat rozšířenou plochu. Když mi to konečně funguje, tak se na MacBooku snažím postupně pracovat, ale zatím to po nějaké době vždy dopadne tak, že MacBook odpojím a připojím Notebook s Windows, protože vždy narazím na něco, co potřebuji udělat a nevím, jak toho v MacOS docílit.
Nicméně, k dotazům:

1) Ve Win mám rozlišení monitorů 4K a text a ikony zvětšené, aby to nebylo mrňavé. V MacOS když chci zvětšit text, tak tím zmenším rozlišení, což je dost nepraktická věc. Jde to v MacOS nějak udělat jako v těch Windows, nebo to Mac prostě neumí?

2) Mám myš a klávesnici Logitech řadu MX, a ať dělám, co dělám, nedaří se mi v MacOS nastavit myš tak, aby byl pohyb kurzoru přirozený. Když chci třeba zavřít okno, nikdy se na to kolečko netrefím napoprvé a celkově si v MacOS přijdu dost neohrabaně. Jak tohle vyřešit?

3) Ve Windows, když kliknu dole na liště na ikonu programu, tak ho spustím, nebo zobrazím, když kliknu na tu ikonu podruhé, program do ní minimalizuji. V MacOS když kliknu na ikonu podruhé, nic se nestane, dá se to někde nastavit? Nebo jak aktivní okno minimalizovat jinak, než kolečkem vlevo nahoře?

4) Ve Windows, když chci řekněme poslat Screen obrazovky mailem, WhatsAppem, nebo prostě někam vložit, tak stisknu Start+Shift+S, pak myší vyříznu, co potřebuji a tím to vložím do schránky. Když pak v jiné aplikaci, třeba v mailu stisknu Ctrl+V tak tam onen výřez vložím. Jak tohohle docílit v MacOS?

Za odpovědi moc díky

Zeggjk
Příspěvky: 836
Registrován: 15 bře 2013 11:17
Bydliště: Děčín

Re: Přechod z Win na MacOS

Příspěvek od Zeggjk » 14 led 2024 19:13

1) - Nastavení - Monitor a zde si můžete nastavit velikost textu
2) - jj známý problém. Nainstalujte si MOS a je po problému :-) https://mos.caldis.me/?from=MosApplicat ... sion=3.4.1
3) - kliknete myší na ikonu a zároveň držíte klávesu OPTION
4) shift+command+4 ( zobrazí se zaměřovací kříž a vyberete si co vyříznout, nebo shift+command+5 a zde si vyberetu co zachytit, nebo shift+command+3 uloží hned celou obrazovku. ( respektive na CZ klávesnici to není 3,4,5 ale š,č,ř :-) )

A jinak ctrl+V, ctrl+C, ctrl+X funguje stejně, jen místo CTRL používáme na MacOS Command. Takže command+V, command+C, command+X

Ale bohužel s těmi obrázky to nejde hned. Musíte si poprvé obrázek sejmout pomocí shift+command+5 a ve volbách si nastavit, že se to má uložit do schránky. no a pak už command+V třeba do toho mailu. Naštěstí si ten výběr kam uložit jde zapamatovat, takže pak už jen mačkáte shift+command+5, vyberete oblast obrazovky a pak už do mailu command+V.
iPhone 15 pro 128GB
Macbook Pro 14" 2021 M1 Pro, 512GB SSD, 16GB RAM
Mac mini 2014, Intel i5 1,4GHz, 250GB SSD, 4 GB RAM
AW Nike+ Series 4 GPS 44mm
Apple TV 4K

Nyny
Příspěvky: 58
Registrován: 07 kvě 2023 22:33

Re: Přechod z Win na MacOS

Příspěvek od Nyny » 15 led 2024 19:46

Moc děkuji za odpovědi. O víkendu všechno vyzkouším.

Uživatelský avatar
rony
Příspěvky: 3636
Registrován: 01 srp 2012 07:47
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Přechod z Win na MacOS

Příspěvek od rony » 15 led 2024 21:05

To pc a mac prepinate tak ze ich neustale prekablujete?

Nepremyslate o tom, ze vyuzijete ze monitory mavaju viac vstupov?

Sam tak fungujem, setrim fyzicke odpajanie a radsej prepinam vstupy na monitore.
-- /\/\ .\ > .\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch spravodaj.madaj.net
 Mac Mini  iPhone 13pro  iPad Pro  Pencil  TV  WATCH  AirPods  Homepod

Nyny
Příspěvky: 58
Registrován: 07 kvě 2023 22:33

Re: Přechod z Win na MacOS

Příspěvek od Nyny » 24 led 2024 18:37

Zeggjk píše:
14 led 2024 19:13
1) - Nastavení - Monitor a zde si můžete nastavit velikost textu
2) - jj známý problém. Nainstalujte si MOS a je po problému :-) https://mos.caldis.me/?from=MosApplicat ... sion=3.4.1
3) - kliknete myší na ikonu a zároveň držíte klávesu OPTION
4) shift+command+4 ( zobrazí se zaměřovací kříž a vyberete si co vyříznout, nebo shift+command+5 a zde si vyberetu co zachytit, nebo shift+command+3 uloží hned celou obrazovku. ( respektive na CZ klávesnici to není 3,4,5 ale š,č,ř :-) )

A jinak ctrl+V, ctrl+C, ctrl+X funguje stejně, jen místo CTRL používáme na MacOS Command. Takže command+V, command+C, command+X

Ale bohužel s těmi obrázky to nejde hned. Musíte si poprvé obrázek sejmout pomocí shift+command+5 a ve volbách si nastavit, že se to má uložit do schránky. no a pak už command+V třeba do toho mailu. Naštěstí si ten výběr kam uložit jde zapamatovat, takže pak už jen mačkáte shift+command+5, vyberete oblast obrazovky a pak už do mailu command+V.
Zdravím,
tak jsem konečně našel čas a zkoušel si s tím pohrát.
1) to ano, text si zvětším, ale tím zároveň snížím i rozlišení. Když pak pustím třeba video, už nekoukám na 4K, ale třeba jen na FullHD.
2) MOS jsem nainstaloval, ale asi to neumím moc nastavit, protože když s tím dělám, stále si připadám jak retard :-)
3) Funguje perfektně
4) Taky funguje, ale občas mám u těch Applích zkratek pocit, že si zamotám prsty :-)
Snažím si na to zvykak, ale nejvíc mi asi vadí ta myš.

rony píše:
15 led 2024 21:05
To pc a mac prepinate tak ze ich neustale prekablujete?

Nepremyslate o tom, ze vyuzijete ze monitory mavaju viac vstupov?

Sam tak fungujem, setrim fyzicke odpajanie a radsej prepinam vstupy na monitore.
Mám vše udělané tak, že mám jen jeden kabel TB (USB-C), ten vyndám z HP Z Booku, strčím do MacBooku a naopak. Otázka pěti sekund.

Uživatelský avatar
kecinzer
Příspěvky: 562
Registrován: 06 úno 2015 07:09
Bydliště: Děčín - perla severu

Re: Přechod z Win na MacOS

Příspěvek od kecinzer » 25 led 2024 11:04

Osobně používám myš CZC Trickster kvůli 1000Hz polling rate na USB donglu a k ní jsem objevil tento super soft - https://macmousefix.com.
S myší nemám nejmenší problém. Je naprosto přesná, plynulá i rychlá. Mám nastaveno DPI tuším na 800 a s žádným nastavením jsem v Nastavení macOS nehýbal.
Snímek obrazovky 2024-01-25 v 11.00.29.png
Problém nejspíš bude Logitech a ten jejich SW. Sám jsem párkrát zkoušel Logitech MX Master 3 a nechápu, co na ní všichni mají. Ta myš je na macOS prostě nepoužitelná. Težká jak kráva, to skrolovací kolečko jsem nikdy nepochopil a neustále se mi stávalo, že jsem skroloval po webu dolů a najednou mi to "přeskočilo" a skroloval jsem nahoru. Gesta na to spodní tlačítko fungovala tak na 50%. Prostě balast.

Na "obyčejné" CZC Trickster s 5 tlačítky jsem si díky Mac Mouse Fix nastavil gesta také a fungují naprosto spolehlivě. Navíc to podporuje i "pull to refersh" - tedy to samé co trackpad.
Snímek obrazovky 2024-01-25 v 11.03.33.png
Ta volba "Reverse direction" způsobí, že bude kolečko myši skrolovat tak, jak to znáš z Windows, ale trackpad to stále neovlivní.
Snímek obrazovky 2024-01-25 v 11.03.22.png
 MacBook Air 13.6" M2 8/10 512GB 24GB RAM + Keychron M3 Mini 4K/MacMouseFix + Samsung U28R550
 iPhone 14 Pro Max 128GB +  Watch Ultra LTE
 iPad 2021 64GB
 HomePod Mini  AirPodsPro

PetrHl
Příspěvky: 6
Registrován: 26 úno 2022 09:47

Re: Přechod z Win na MacOS

Příspěvek od PetrHl » 02 dub 2024 08:38

Sice trochu pozdě, ale přece:

Screenshot lze uložit i rovnou do schránky, musíte k Shift+Command přidat ještě Control. Pak se neukládá nikam na disk, ale rovnou se vloží do schránky, ze které jej pak pomocí Command+V můžete vložit kam potřebujete.

nostromo
Příspěvky: 15
Registrován: 07 čer 2015 15:40

Re: Přechod z Win na MacOS

Příspěvek od nostromo » 02 dub 2024 19:08

Ahoj, také jsem teď v přechodu :-) z Win na MacOS (MBP M2 Pro). Zvykl jsem si na Windows používat Ditto což je sw, který ukládá vše co projde schránkou (něco jako rozšířený clipboard pod klávesou Win+V) a k tomu ještě sw Snagit (lze zakoupit levná licence pro studenty/učitele bez ověření, pouze sdělíte, že apku používáte na vytváření studijních materiálů, což třeba u mě defakto sedí).

Na MacOS jsem hledal a našel apku Maccy, která také uloží vše co projde schránkou a Snagit má také verzi pro MacOS a aktivace funguje na 2 zařízení.
To jen jako tip.

Co řeším nyní je spráce se soubory, zvyklý jsem samo na TotalCommander. Běžné oprace Finderu v pohodě, používám panely, ale třeba synchro adresářů na file serveru s porovnáním souborů bez ohledu na čas, to je na MacOS ve Finderu nějak řešitelné? Zatím toto řeším nainstalovanými Windows 11 ARM ve VMware Fusion, kde dokáže TotalCommander x64 kupodivu běžet.
Naposledy upravil(a) nostromo dne 03 dub 2024 11:24, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Korwin
Příspěvky: 218
Registrován: 10 dub 2012 17:41
Bydliště: Praha 4

Re: Přechod z Win na MacOS

Příspěvek od Korwin » 03 dub 2024 09:06

nostromo píše:
02 dub 2024 19:08

Co řeším nyní je spráce se soubory, zvyklý jsem samo na TotalCommander. Běžné oprace v pohodě, používám panely, ale třeba synchro adresářů na file serveru s porovnáním souborů bez ohledu na čas, to je na MacOS ve Finderu nějak řešitelné? Zatím toto řeším nainstalovanými Windows 11 ARM ve VMware Fusion, kde dokáže TotalCommander x64 kupodivu běžet.
Doporučuji ForkLift - obdoba TC a dá se nastavit obdobně včetně klávesových zkratek...
https://binarynights.com
iPhone13pro_MAX: 128GB_16.1 iPadPRO 11: 256GB_GSM iPad Air2: 64GB_GSM iPad Mini2: 64GB_GSM AirPods_pro
MacBook Pro 15"Retina: Late2013 16GB RAM, 512GB SSD MacPRO: Late2013 16GB RAM, 2T SSD

nostromo
Příspěvky: 15
Registrován: 07 čer 2015 15:40

Re: Přechod z Win na MacOS

Příspěvek od nostromo » 03 dub 2024 22:18

Ještě jedna věc mne strašně točí, že po určité době (pokaždé jiná) se přestane kurzor měnit podle pokladu, tzn nezmění se na I v psacím řádku, v ručičku na odkazu, v šipky na změnu velikosti okna. Pomůže vždy logout nebo reset.
Hledal jsem, našel že se to řeší docela často, ale žádné trvalé řešení to nemá (buď radí logout/reset nebo smazání nějaké cache z Knihoven, ale nepomáhá to na delší dobu) - nebo jsem špatně hledal.

Odpovědět