Přenos dat z HDD na SSD

Tato sekce je určena všem začínajícím Apple uživatelům, kteří potřebují pomoc a nejsou si jistí, do které ze sekcí jejich dotaz přesně patří. Pokud se Vám nepodařilo pomocí vyhledávání najít řešení pro Váš problém, tak neváhejte a napište svůj dotaz právě sem. Neexistují hloupé otázky, jen hloupé odpovědi.

Moderátoři: Alisczech, Renik, MichalM.Mac, Streeter, emkei, RadimSvidrnoch

Odpovědět
jurasu
Příspěvky: 15
Registrován: 09 dub 2013 08:29

Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od jurasu » 31 kvě 2018 07:18

Mám Mac mini late 2012 s HDD 1 TB s Bootcampem na Win 10. Chtěl bych převést celý disk najednou abych se vyhnul kompletní přeinstalaci. Uvažoval jsem udělat obraz disku v Acronisu a převést ho na SSD. Nevím ale zda je Acronis schopen převést dva formáty disku, Mac a Win najednou. Spíše si myslím, že ne. Nemáte někdo zkušenost s podobným převodem? Na webu jsem našel Carbon Copy Cloner, ale u toho také nevím zda to dokáže. Díky za každou radu.

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3405
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od ra3662 » 31 kvě 2018 07:41

A diskové nástroje to neumí? Je tam přece tlačítko obnovit?

jurasu
Příspěvky: 15
Registrován: 09 dub 2013 08:29

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od jurasu » 31 kvě 2018 08:18

ra3662 píše:A diskové nástroje to neumí? Je tam přece tlačítko obnovit?
Jaké nástroje myslíte? Největší problém je v tom, že Win mají svůj formát disku a Mac také svůj. Já se chic hlavně vyhnout několika hodinové instalaci bootcampu. Mac obnovím z TimeMachine, Win programy přeinstaluji.

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3405
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od ra3662 » 31 kvě 2018 08:40

Disková utilita, tam je obnova.
Označím disk a zadám který tam chci.
Za test nic nedám.

Zeggjk
Příspěvky: 380
Registrován: 15 bře 2013 11:17

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od Zeggjk » 31 kvě 2018 16:34

Ano, lze to přes systémové nástroje. Nový disk se připojí přes USB3, mac se restartuje a podrží se CMD+R aby se nastartovalo do "Zotavení masOS". Spustí se disková utilita, nový disk se naformátuje a pak se na tom novém disku vybere Obnova a zdrojový disk se vybere starý disk, většinou se jmenuje Macintosh HD. No pak se jen počká. Pak už jen MAc mini rozebrat starý disk ven, nový dovnitř.
Lze i větší na menší. Takto jsem dělal svému otci jeho Mac Mini 2014 z 500HDD na 256SSD.
iPhone 6 64GB - iOS 12
iPad 4.gen 32GB WiFi - iOS 10.2.1
Macbook Air 13" 2012 Intel i5 1,8 GHz, 480GB SSD, 8GB RAM - OS X 10.14.x
Apple Watch Nike+ Series 4 GPS 44mm
TimeCapsule na routeru s OpenWRT
Apple TV 3.gen

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3405
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od ra3662 » 31 kvě 2018 16:37

Zeggjk píše:Ano, lze to přes systémové nástroje. Nový disk se připojí přes USB3, mac se restartuje a podrží se CMD+R aby se nastartovalo do "Zotavení masOS". Spustí se disková utilita, nový disk se naformátuje a pak se na tom novém disku vybere Obnova a zdrojový disk se vybere starý disk, většinou se jmenuje Macintosh HD. No pak se jen počká. Pak už jen MAc mini rozebrat starý disk ven, nový dovnitř.
Lze i větší na menší. Takto jsem dělal svému otci jeho Mac Mini 2014 z 500HDD na 256SSD.
Při koupi kablíku (možná tam druhý kabel bude) lze zachovat oba disky. V minim tedy budou dva disky. Jupí a hned je dost místa.

jurasu
Příspěvky: 15
Registrován: 09 dub 2013 08:29

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od jurasu » 01 čer 2018 07:24

Zeggjk píše:Ano, lze to přes systémové nástroje. Nový disk se připojí přes USB3, mac se restartuje a podrží se CMD+R aby se nastartovalo do "Zotavení masOS". Spustí se disková utilita, nový disk se naformátuje a pak se na tom novém disku vybere Obnova a zdrojový disk se vybere starý disk, většinou se jmenuje Macintosh HD. No pak se jen počká. Pak už jen MAc mini rozebrat starý disk ven, nový dovnitř.
Lze i větší na menší. Takto jsem dělal svému otci jeho Mac Mini 2014 z 500HDD na 256SSD.
Díky za vyčerpavající odpověď. Mám jen dotaz ohledně těch WIN 10, ty to asi nevyřeší. Nebo ano?

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3405
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od ra3662 » 01 čer 2018 08:00

A je těžké to otestovat. Tím zjistíš jestli se přenesou i ty WIN.
Nevidím v tom žádný problém. Otázka max. 1hod.
Osobně ale doporučuji vždy kompletní instalaci od začátku pokud se jedná o nový systém.

jurasu
Příspěvky: 15
Registrován: 09 dub 2013 08:29

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od jurasu » 01 čer 2018 08:20

V tomto případě se o nový systém nejedná. Jde hlavně o Windows, kde pracuje má žena a má tam hromadu dat účetnictví. U MacOS to není žádný problém, to bych ani tady neresil. Díky za pomoc, otestuju to. Pokud to nepujde, tak provedu novou instalaci.

Uživatelský avatar
Jirka_S
Příspěvky: 876
Registrován: 08 čer 2015 18:39
Bydliště: Ostrava

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od Jirka_S » 02 čer 2018 16:45

Mně dva disky v Mini, taky Late 2012, nedělaly dobrotu, občas to blblo při startu. Ani v AWC tady v OV nepřišli na to proč. Když se pak HDD (datový) dal ven, původní systémový SSD už šlape ok. Prý to občas chtělo bootovat z toho datového, ale proč, když nastavení bylo jasně dáno, to nikdo nezjistil. :)

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3405
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od ra3662 » 02 čer 2018 17:45

Jirka_S píše:Mně dva disky v Mini, taky Late 2012, nedělaly dobrotu, občas to blblo při startu. Ani v AWC tady v OV nepřišli na to proč. Když se pak HDD (datový) dal ven, původní systémový SSD už šlape ok. Prý to občas chtělo bootovat z toho datového, ale proč, když nastavení bylo jasně dáno, to nikdo nezjistil. :)
Taky jsem se s tímto setkal, pomohla výměna kabelu. Co vím tak po výměně už cca 1,5 - 2 roky OK, nepamatuji se přesně.

Zeggjk
Příspěvky: 380
Registrován: 15 bře 2013 11:17

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od Zeggjk » 03 čer 2018 05:51

ra3662 píše: Při koupi kablíku (možná tam druhý kabel bude) lze zachovat oba disky. V minim tedy budou dva disky. Jupí a hned je dost místa.
To vím, také jsem o tom uvažoval, abych se nemusel dobývat k původnímu HDD, ale je to zase další investice, a když má otec po 3 letech co má mac mini jen 50GB obsazenému místa...... :roll:
iPhone 6 64GB - iOS 12
iPad 4.gen 32GB WiFi - iOS 10.2.1
Macbook Air 13" 2012 Intel i5 1,8 GHz, 480GB SSD, 8GB RAM - OS X 10.14.x
Apple Watch Nike+ Series 4 GPS 44mm
TimeCapsule na routeru s OpenWRT
Apple TV 3.gen

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3405
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od ra3662 » 03 čer 2018 09:18

Pokud je investice cca 7-10$ velká za další možnost úložného prostoru nebo místa pro zálohu (těch není nikdy dost tak "no comment". :lol:

Zeggjk
Příspěvky: 380
Registrován: 15 bře 2013 11:17

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od Zeggjk » 04 čer 2018 17:27

No já jsem to uváděl ve svém příspěvku že je to Mac Mini 2014 a tam to není jen o kablíku za 7-10 USD, ale o tom, že bych místo klasického SSD disku (koupil jsem Samsun EVO 850PRO 256GB za 3800,-) musel koupit podstatně dražší PCIe disk třeba Transcend JetDrive 820 v kapacitě také 256GB stál tenkrát asi 5300,- + PCIE SSD connector flex cable no za 10USD jsem ho tedy nenašel, nejlevnější za 17 USD což je asi 370Kč. A jak jsem psal, je to pro mého 77 letého otce, důchodce, a pro něj je 1870,-Kč o které by byl update dražší, dost peněz.

A opět uvádím, po 3 letech práce na disku obsazeno 50GB. Tak proč nechávat původní 500GB disk + další PCIe SSD disk. No a ten 500GB disk má připojen přes USB a slouží na TimeMachine.
iPhone 6 64GB - iOS 12
iPad 4.gen 32GB WiFi - iOS 10.2.1
Macbook Air 13" 2012 Intel i5 1,8 GHz, 480GB SSD, 8GB RAM - OS X 10.14.x
Apple Watch Nike+ Series 4 GPS 44mm
TimeCapsule na routeru s OpenWRT
Apple TV 3.gen

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3405
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Přenos dat z HDD na SSD

Příspěvek od ra3662 » 04 čer 2018 20:27

Tak pardon, nahoře jsem myslím četl na začátku MM2012.
jurasu píše:Mám Mac mini late 2012

Odpovědět