MacBook Pro 13 2015

Tato sekce je určena všem začínajícím Apple uživatelům, kteří potřebují pomoc a nejsou si jistí, do které ze sekcí jejich dotaz přesně patří. Pokud se Vám nepodařilo pomocí vyhledávání najít řešení pro Váš problém, tak neváhejte a napište svůj dotaz právě sem. Neexistují hloupé otázky, jen hloupé odpovědi.

Moderátoři: Alisczech, Renik, MichalM.Mac, Streeter, emkei, RadimSvidrnoch

Odpovědět
Larx
Příspěvky: 16
Registrován: 20 říj 2018 19:09

MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od Larx » 20 říj 2018 19:11

Zdravím mám dotaz. Vyplatí se v dnešní době koupit Macbook Pro 13 2015 / 256GB SSD/2,7 GHz/8 GB Ram na občasný střih videa, práce ze zvukem (FL Studio apod.) Internet a bežné kancelářské věci? Nebo je to spíše krok zpět a mám se poohlídnout po něčem jiném? Díky za názory :!:

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3400
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od ra3662 » 20 říj 2018 19:19

V prvé řadě 13 palců na střih videa? Předpokládám externí monitor.
Pak záleží jak velké budou projekty, SSD 256 nic moc na video.
Jinak za mne ano, ovšem záleží na ceně.

Larx
Příspěvky: 16
Registrován: 20 říj 2018 19:09

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od Larx » 20 říj 2018 19:30

Nic velkého max 10 minutové videa z GoPročka Full Hd, žádné 4K apod. Externí monitor mám 28". Mohu ho mít za 20K ješte v záruce v bezchybném stavu. Je to dobrá cena? Byl by to můj první Mac tak nevím jak se to pohybuje cenově

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3400
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od ra3662 » 20 říj 2018 19:51

20k bych asi dal, záruka stejně dlouho asi už nebude.
Spíš bych se zajímal jak je na tom baterka.A možná i o redukci Thunderbolt na HDMI.

Larx
Příspěvky: 16
Registrován: 20 říj 2018 19:09

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od Larx » 20 říj 2018 19:58

Baterie 252 cyklů. Ten MacBook má výstup HDMI ne?

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3400
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od ra3662 » 20 říj 2018 21:10

Má.

Larx
Příspěvky: 16
Registrován: 20 říj 2018 19:09

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od Larx » 21 říj 2018 17:01

Potřeboval bych ješte radu. Jak upgraduju Mac z El Capitana na High Sierru? Díki

krupica.mirek
Příspěvky: 4
Registrován: 18 říj 2018 09:12

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od krupica.mirek » 22 říj 2018 07:47

Pokud ji podporuje, tak si ji přímo vyhledáš v AppStore, stáhneš a dáš instalovat.

Larx
Příspěvky: 16
Registrován: 20 říj 2018 19:09

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od Larx » 22 říj 2018 08:35

Jo díky tohle už jsem vyřešil, ale mám další problém. Sorry za debilní otázky ale mám Maca 1 den a jsem z toho jakožto celoživotní uživatel oken trochu v prd.... :lol: Mám externí disk naformátován v NTFS, pod Winama běží krásně, na MacBooku se mi ani neotevře. Co mám udělat pro to abych ho mohl normálně používat jako doposud abych hlavně nepřišel o data, protože to by mě asi jeb.. :? :lol: Díky moc

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3400
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od ra3662 » 22 říj 2018 08:39

Používat formát pro obě platformy.
ExFat. (popř FAT 32, problém s velikostí souboru, max. 4 GB.)
Data přemístit jinam, přeformátovat (na WIN), data nakopírovat nezpět.
Nebo zaplatit a koupit SW. Paragon, Textura.
Za mne, nač platit když to jde zdarma. :lol: :lol: :lol:

A pokud je problém vyřešen, tak se zde většinou píše jak, i jiní to chtějí vědět, možná řeší ten samý problém. :lol:

Larx
Příspěvky: 16
Registrován: 20 říj 2018 19:09

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od Larx » 22 říj 2018 09:03

Udělal jsem to přesně jak psal uživatel nademnou. Našel jsem ho ručně v App Storu, stáhl a instaloval. A nemělo by z toho NTFS disku jít alespoň soubory číst?

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3400
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od ra3662 » 22 říj 2018 09:10

Mělo.
A uřčitě není připojený? Není jen nezobrazený na ploše?
Po připojení je/není vidět v diskových nástrojích?

Larx
Příspěvky: 16
Registrován: 20 říj 2018 19:09

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od Larx » 22 říj 2018 09:21

Možná to je tím že poprvé se mi zobrazil a šel ale já ho na prasáka vytáhl aniž bych jej dal vyjmout nebo tak něco a a podruhé už se neukázal. Může to být tím?

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3400
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od ra3662 » 22 říj 2018 09:25

Tak, tak, pravdu máš.

Larx
Příspěvky: 16
Registrován: 20 říj 2018 19:09

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od Larx » 22 říj 2018 09:29

Co teď stím? :lol:

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3400
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od ra3662 » 22 říj 2018 09:40

REstrart?
V těch disk. nástrojích vidět není?

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3400
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od ra3662 » 22 říj 2018 09:44

Kód: Vybrat vše

https://iboysoft.com/ntfs-for-mac/how-to-mount-external-windows-ntfs-volume-on-mac.html
Tak třeba tady, jinak bratr google tam toho má hafo. :lol: :lol:

Larx
Příspěvky: 16
Registrován: 20 říj 2018 19:09

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od Larx » 22 říj 2018 09:50

Dík mrknu na to doma jsem teď v práci ;)

Larx
Příspěvky: 16
Registrován: 20 říj 2018 19:09

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od Larx » 22 říj 2018 18:23

Tak po restartu MacBooku jede disk opět v pohodě. Alespoň jde z něj číst. Radíš tedy s přeformátovaním na formát exFat, který mi budou podporovat WINy kdybych náhodou potřeboval? ;)

Uživatelský avatar
czhook
Příspěvky: 199
Registrován: 07 zář 2013 21:13

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od czhook » 22 říj 2018 19:25

Na NTFS doporučuju za koupit pár korun - https://www.paragon-software.com/cs/home/ntfs-mac/ - sám používám od roku 2013
MBA
iPhone Xs Max

https://ales-vavrinec.cz

Larx
Příspěvky: 16
Registrován: 20 říj 2018 19:09

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od Larx » 22 říj 2018 20:20

czhook píše:
22 říj 2018 19:25
Na NTFS doporučuju za koupit pár korun - https://www.paragon-software.com/cs/home/ntfs-mac/ - sám používám od roku 2013
Vypadá to zajímavě. To kopírování atd. probíhá přes nějakou appku, nebo to jen nainstaluju a mohu už normálně přetahovat věci na disk, vytvářet složky atd. jak jsem byl zvyklý s Windows?

Uživatelský avatar
czhook
Příspěvky: 199
Registrován: 07 zář 2013 21:13

Re: MacBook Pro 13 2015

Příspěvek od czhook » 24 říj 2018 13:42

Funguje to pak klasicky jako ve WIN. Žádná appka nebo jiné omezení není nebo jsem na nej aspoň nenarazil
MBA
iPhone Xs Max

https://ales-vavrinec.cz

Odpovědět