Kleknul iMac 27"

Řešíte problém s výběrem nebo provozem počítačů od Applu? Pomůžeme Vám.

Moderátoři: Renik, MichalM.Mac, Unreed, Macforum_Admin

Odpovědět
Uživatelský avatar
Krtek
Příspěvky: 238
Registrován: 20 zář 2012 10:56
Bydliště: Příbram
Kontaktovat uživatele:

Kleknul iMac 27"

Příspěvek od Krtek » 21 pro 2014 16:10

Zdravim, mám problém s iMackem 27" core i5, generace "Late 2009". Ve čtvrtek mi počítač nečekaně zkolaboval. Apliakce se začaly zasekávat a byl problém je vůbec nuceně uknčit a donutit počítač vypnout se. To trvalo cca hodinu a stejně jsem ho musel vypnout vypínačem. Po zapnutí mi už nestartuje. Skončí na šedivý obrazovce s jabkem, s točícim se statusbarem, pak naskočí šedý progresbar, odhadem dojde do cca 5% a nic se neděje.
Pokud při startu podržím ALT, firmware systémový disk vidí a nabídne ho ke startu, ale nenastartuje z něj. Zkoušel jsem i boot ze systémového DVD na externí USB mechanice (interní nefunguje), vypadá to že bude systém startovat z DVD ale zatuhne na stejné šedivé obrazovce.
Zjistil jsem že teď se počítač dost zahřívá a neslyším větráček i když před kolapsem byly teploty celkem v pořádku (CPU 60 stupňů, disk 40.... a ventilátor se roztáčel jen v zátěži)
Předpokládám že je asi vadný harddisk. Myslim že v mym iMacku je ještě standardní 3,5" disk s rozhraním SATAII. Předpokládám že při rozebrání bych chtěl počítač i vyčistit od prachu. Ještě na konec používám OS X 10.6.8 a novější verzi v žádném případě nechci (což mi znemožňuje i koupit nový počítač), originální instalační DVD 10.6 mam. Obepsal jsemm ihned 4 Applácký sevisy a dotedˇnikdo pořádně neodepsal :-( Akorát jeden, kde se počítačema nezabývaji, vrtaji se jenom v telefonech (měnit sklíčka bych uměl taky) ale podle nich je to spíš deskou :-( Setkal se tu někdo s podobně kleklym počítačem ? Můžete mi doporučit nějaký sevsi kde mi alespoň diagnostiku udělaji na počkání ? Bohužel nemam v dosahu nic s intelem z čeho bych zkusil nabootovat přes FW. Má cenu do iMacka dávat pomalejší disky (jako třeba WD green) kvůli menšímu zahřívání ? Tohle je totiž už moje 3. zkušennost :-( V předchozím iMAcku 20" se mi uvařily 2 disky během 2 let. Dík za rady, je to celkem zoufalá situace když klekne hlavní počítač (všechno mam naštětí na USB disku zálohovanym Timemachinou)
MacPro 5.1 s prokletym Yosemitem, iMac G3 Blue Dalmation, G4 17", G4 20", PowerMac G3 B&W, G4 AGP, G4 Cube, G4 QS, G4 MDD + párek Sonnetů.

Uživatelský avatar
Schumi
Příspěvky: 1174
Registrován: 31 črc 2012 13:21
Bydliště: Příbor

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od Schumi » 21 pro 2014 16:15

Co se týče servisu, tak by jsi měl asi napsat odkud jsi ...

Uživatelský avatar
Krtek
Příspěvky: 238
Registrován: 20 zář 2012 10:56
Bydliště: Příbram
Kontaktovat uživatele:

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od Krtek » 21 pro 2014 16:23

No jo vlastně, sorry. Jsem od Berouna nebo i Příbrami. Tak nějak automaticky předokládam že se s tim teletem potáhnu do Prahy.
Jinak co jsem koukal podobnej problém řešil někdo tady:

http://macforum.cz/viewtopic.php?f=18&t=15405

Ten printscreen mam stejnej akorát že u mně nedojde statusbar tak daleko. Teď jsem zkoušel i start s drženim shiftu a furt stejný. Po nějaký době se počítač dokonce sám vypne :-(
MacPro 5.1 s prokletym Yosemitem, iMac G3 Blue Dalmation, G4 17", G4 20", PowerMac G3 B&W, G4 AGP, G4 Cube, G4 QS, G4 MDD + párek Sonnetů.

Uživatelský avatar
lulu
Příspěvky: 2609
Registrován: 31 črc 2012 10:44

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od lulu » 21 pro 2014 19:49

Verbose boot

Uživatelský avatar
Krtek
Příspěvky: 238
Registrován: 20 zář 2012 10:56
Bydliště: Příbram
Kontaktovat uživatele:

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od Krtek » 21 pro 2014 20:14

To je co ? Zkoušel jsem boot se shiftem, s cmd+R a furt stejný výsledky. Jo a PRAM a to další jsem už taky zresetoval. Děsí mně že komp během toho nenastartování pálí jako kráva a nefuní :-(
MacPro 5.1 s prokletym Yosemitem, iMac G3 Blue Dalmation, G4 17", G4 20", PowerMac G3 B&W, G4 AGP, G4 Cube, G4 QS, G4 MDD + párek Sonnetů.

tlacenka
Příspěvky: 8008
Registrován: 09 zář 2012 17:48

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od tlacenka » 21 pro 2014 20:58

to je start v textovem modu s tim, ze to vypisuje co se deje...
a dela se to tak, ze zmacknete po spusteni stroje CMD a primacknete klavesu V
a mozna vam to prozradi na cem to "umre"

Uživatelský avatar
Krtek
Příspěvky: 238
Registrován: 20 zář 2012 10:56
Bydliště: Příbram
Kontaktovat uživatele:

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od Krtek » 21 pro 2014 21:28

Co mam podržet při bootu jsem pochopil. Něco to vypsalo, cca 1 stránku ale než jsem se tim prokousal tak se vypnul. Snad se mi to povede nějak vyfotit.
MacPro 5.1 s prokletym Yosemitem, iMac G3 Blue Dalmation, G4 17", G4 20", PowerMac G3 B&W, G4 AGP, G4 Cube, G4 QS, G4 MDD + párek Sonnetů.

Uživatelský avatar
Krtek
Příspěvky: 238
Registrován: 20 zář 2012 10:56
Bydliště: Příbram
Kontaktovat uživatele:

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od Krtek » 21 pro 2014 21:39

No tak jsme asi napotřetí pokročil. Hláška "Volume Macek culd not be repaired" asi luví sama za sebe. Doufam že je to jenom disk a né řadič :-(
Stejně je to divný. Kdysi když odešly ty dva předchodí ve 20"cákovi tak se předem hlásily chybama čtení a vadnýma sektorama. Tohle kleklo z minuty na minutu. Je to 1TB a nikdy nebyl plnějíš než 250 GB takže místa na prohazování bloků musel mít dost a dost.
MacPro 5.1 s prokletym Yosemitem, iMac G3 Blue Dalmation, G4 17", G4 20", PowerMac G3 B&W, G4 AGP, G4 Cube, G4 QS, G4 MDD + párek Sonnetů.

Uživatelský avatar
jerry00
Příspěvky: 194
Registrován: 14 črc 2012 15:03

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od jerry00 » 22 pro 2014 19:57

Takhle zčista jasna mi taky odešel disk v iMac27 2010. Bohužel je to nejslabší článek v iMacích. Kvůli špatnému chlazení.Takže nic neobvyklého.

Uživatelský avatar
Krtek
Příspěvky: 238
Registrován: 20 zář 2012 10:56
Bydliště: Příbram
Kontaktovat uživatele:

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od Krtek » 09 led 2015 22:40

Takže přes svátky se zadařila oprava resp. výměna disku za novej. Fakt to bylo tim. Mam ale podezření že odešlo nějak i chlazení. Standardně má hadr 40 stupňů, když konvertuju video tak po hodině v pohodě i 50 a pak chladne zase hodinu na 40 :-( Mam pocit že už neslyšim větráky jako dřív. Začínam mít strach na tom přímotopu dělat cokoliv náročnějšího.
MacPro 5.1 s prokletym Yosemitem, iMac G3 Blue Dalmation, G4 17", G4 20", PowerMac G3 B&W, G4 AGP, G4 Cube, G4 QS, G4 MDD + párek Sonnetů.

martinhavel
Příspěvky: 38
Registrován: 23 říj 2012 16:15

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od martinhavel » 11 led 2015 20:16

Asi takhle - v minulosti si tu leckdo stěžoval na hlučnější provoz iMacu. Můj stroj je od začátku naopak velice tichý, až jsem měl podezření, jestli v něm nějaké větráky jsou. Ani při dlouhodobém konvertování videa jsem neslyšel nárůst otáček - jako kdyby teploty nerostly. Zlom nastal po zjištění teplot za provozu (odpovídá tvým hodnotám) - nainstaloval jsem si fan control, pohrál si s otáčkami a senzory a za cenu mírného nárůstu hluku dosáhl uspokojivých teplot. Onehdá jsem si stáhnul video nějakého šíleného rozlišení a bitrate a nechal ho dokola přehrávat. Fan control jsem vypnul a byl jsem zvědavej na původní regulaci chlazení. Funguje tak, že až do dost vysoké teploty (asi 60C CPU - další už si nepamatuju) otáčky vůbec nezvyšuje a teprve poté otáčky prudce navyšuje. Projevil jsem odvahu vyzkoušet kam až vystoupají teploty po zakrytí ventilačních otvorů - nejvyšší hodnota ze všech byla 65C - dál to nešlo. Po odkrytí otvorů a vypnutí videa se teploty rychle srovnaly na běžnou úroveň. Rozmezí teplot 40-50C u hadru bych neviděl nijak tragicky.
iMAC 27' 2,7GHz, i5, 2011

Uživatelský avatar
Krtek
Příspěvky: 238
Registrován: 20 zář 2012 10:56
Bydliště: Příbram
Kontaktovat uživatele:

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od Krtek » 11 led 2015 20:32

Já dneska taky po radách stahnul SMC Fan control a reguluju manuálně (resp měnim si profily). Samoregulace mi asi prostě nefunguje. CPU lezlo klidně na 70, HD na 55 stupňů a větráky nic, pořád 900 - tisíc otáček všechny tři. Manuálně jsem nastavil na CPU 1600, zbylý dva na 1200. Slyšet neni nic, HD má 35 a CPU 40 stupňů při plný zátěži. Z horní štěrbiny jde průvan, je znát že byl iMac vyčištěnej při výměně disku. Ještě v létě hučel jako že funí ale průvan jsem nezaznamenával.

Pruboval jsem i nějakje fancontrol (bez toho SMC) a ten nedokázal pohnout s větrákem na CPU
V tomhle směru zlatej BIOS noname beden.
Co si budem povídat i ta kontrolka On/Off a na aktivitu disku v krizovkách chybí když má člověk na stole mrtvolu nebo zatuhlej počítač z neznámýho důvodu. To bych se na nějakou eleganci vys... kašlal
MacPro 5.1 s prokletym Yosemitem, iMac G3 Blue Dalmation, G4 17", G4 20", PowerMac G3 B&W, G4 AGP, G4 Cube, G4 QS, G4 MDD + párek Sonnetů.

martinhavel
Příspěvky: 38
Registrován: 23 říj 2012 16:15

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od martinhavel » 12 led 2015 17:25

iMac byl prvním počítačem kde mi kontrolka vůbec nechybí. I přes své stáří je pro mé účely dostatečně výkonný, odezva systému je (obzvláště po přidání SSD) rychlá. Nevzpomínám si, že by se někdy vinou vlastních aplikací seknul natvrdo-pokud byl problém, začalo se točit kolečko, takže jsem to viděl. Jo, něco jiného jsou programy mnou instalované. Po přechodu na Yosemite dělá problémy Adobe Elements - reakce jsou velice pomalé, jako kdyby byl počítač přetížený. Kdyby nebyl problém najít cenově dostupný program umožňující korekci perspektivy tak bych ho nakopal. Adobe celkově nemám rád, ale to jsem odbočil...
iMAC 27' 2,7GHz, i5, 2011

tlacenka
Příspěvky: 8008
Registrován: 09 zář 2012 17:48

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od tlacenka » 12 led 2015 20:03


Uživatelský avatar
Krtek
Příspěvky: 238
Registrován: 20 zář 2012 10:56
Bydliště: Příbram
Kontaktovat uživatele:

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od Krtek » 15 led 2015 18:56

Tecnická otázka: proč můj iMac obnovený ze zálohy timemachine se stejnou verzí OS X jako před krachem disku neni ten samý iMac ? myslim tim že mi iTune nahlásili že musim tenhle počítač přihlásit do storu nebo co a aktivovat ho tam. A díky tomu už mi chcíp disku už podruhý, mam stejnej počítač ve Storu aktivovanej už 3x ! Takže ještě mi 2x odejde disk a přijdu o všechny svý aplikace pro mobila či co ? Daj se nějak odstranit počítače co ma ke svýmu účtu u Appla přiřazený ?
Obdobně tiskárna. Canon MP180. Vidim jí jako nainstalovanou, chci prvně tisknout a ten blb hlásí že nemá ovladač a odkazuje mě na Apple update. Kde samosebně ovladač neni. Ten jsem kdysi instaloval z CDčka jenže DVD mechanika mi odešla dřív než harddisk.
Při tom skenovat na tý tiskárně jde, to je fakt na zabití.
MacPro 5.1 s prokletym Yosemitem, iMac G3 Blue Dalmation, G4 17", G4 20", PowerMac G3 B&W, G4 AGP, G4 Cube, G4 QS, G4 MDD + párek Sonnetů.

Uživatelský avatar
Hajnejch
Příspěvky: 2549
Registrován: 10 říj 2013 07:17
Bydliště: Všude zdejší

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od Hajnejch » 16 led 2015 08:25

V iTunes si klikněte nahoře na své jméno a tam vyberte Informace o účtu. Až se vám zobrazí váš účet, po zadaní hesla, tak si najdete Manage Devices je to hned v druhé sekci pojmenované iTunes in the Cloud, no a tam máte možnost spravovat svá zařízení.

Problémem při obnově z Time Machine je že obnoví i "bordel" co byl v předešlém Macu. Takže je lepší si zazálohovat pouze data a provést instalaci programů na nově instalovaný OSX. Je to mnohem pracnější na začátku, ale v budoucnu se vyvarujete většiny problémů třeba i těch s tou tiskárnou.
Doporučuji k pročtení Jak používat Macforum

Uživatelský avatar
Krtek
Příspěvky: 238
Registrován: 20 zář 2012 10:56
Bydliště: Příbram
Kontaktovat uživatele:

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od Krtek » 28 zář 2015 13:12

Dík za radu, prubnul jsme to až teď.... A nebyl by to Apple aby mě nenakrk jako už tolikrát.
Zaprvé po přestěhování jsme si chtěl změnit na účtu jenom fakturační adresu - nutnost zadat bezpečnostní číslo (nebo co to je) z mojí platební karty. Co jim je sakra v tu chvíli do toho ???? Nu což kapku mi to zavařilo (když nemáte zrovna kartu u sebe po ruce) ale budiž.

Teď koukam že mam autorizované 3 počítače (teda podle iTunes) Předpokládal bych že mi je to zobrazí a já dam odstranit ty dva starší co nechci používat. Jenže tam je možnost jenom "odstranit autorizaci všech počítačů". Co s tim ? Já si kdysi nastavil účet 1x a od tý doby se v tom nevrtam, nemam potřebu cokoliv měnit a mam strach že přijdu o placený aplikace co mam koupený a stažený v tomhle kompu.
Přílohy
Snímek obrazovky 2015-09-28 v 14.08.59.JPG
MacPro 5.1 s prokletym Yosemitem, iMac G3 Blue Dalmation, G4 17", G4 20", PowerMac G3 B&W, G4 AGP, G4 Cube, G4 QS, G4 MDD + párek Sonnetů.

Uživatelský avatar
Hajnejch
Příspěvky: 2549
Registrován: 10 říj 2013 07:17
Bydliště: Všude zdejší

Re: Kleknul iMac 27"

Příspěvek od Hajnejch » 28 zář 2015 13:50

Když odstraníte autorizaci všech počítačů tak si ty co potřebujete znova autorizujete. Mac a iOS se autorizují automaticky. U Win je potřeba je autorizovat ručně přes iTunes a nabídku Obchod - Autorizovat počítač. O žádné aplikace nikdy nepřijdete máte je jednou pro vždy svázané se svým ID a dokud ho používáte tak máte dostupné i všechny nákupy z Apple online storů. Maximálně je máte skryté v nastavení svého ID a i odtud jdou obnovit nebo zrušit jejich skrytí.Platí to jak pro aplikace tak pro muziku, filmy tak i knížky.

Co se toho bezpečnostního kódu týče tak ten je potřeba zadávat vždy při jakékoliv změně osobních údajů. Apple se tím sychruje.
Doporučuji k pročtení Jak používat Macforum

Odpovědět