Zapojení Airport Extreme

Vše, co se týká, monitorů, externích disků, tiskáren, sítí a veškerého příslušenství pro Apple produkty.

Moderátoři: Alisczech, MichalM.Mac, Macforum_Admin

Odpovědět
flyer.nick
Příspěvky: 26
Registrován: 07 led 2015 10:05

Zapojení Airport Extreme

Příspěvek od flyer.nick » 15 srp 2017 14:26

Zdravím,
mám trochu problém se zapojením Airport extreme. Pokud jej zapojím do už existujícího routeru (Zyxel od T-Mobile) přes klasický RJ45-RJ45 kabel tak funguje jak má. Ale pokud jej zapojím napřímo do zásuvky přes RJ11-RJ45 kabel, tak hlásí, že do něj nejde internet.
Jak jej nastavit, abych nepotřeboval ten "mezičlánek"?
Díky za rady 🙂

tlacenka
Příspěvky: 8010
Registrován: 09 zář 2012 17:48

Re: Zapojení Airport Extreme

Příspěvek od tlacenka » 15 srp 2017 14:35

no ze slovnich spojeni typu zyxel, tmobile usuzuji, ze mate xDSL pripojeni ...
tam se zyxelu nezbavite - airport neni dsl modem

Uživatelský avatar
casey
Příspěvky: 3055
Registrován: 30 črc 2012 16:56
Bydliště: ČR
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení Airport Extreme

Příspěvek od casey » 18 srp 2017 11:56

Hodně laicky řečeno - ten DSL modem (který tam musí být) ti dělá "převodník" z RJ11 na RJ45.

Uživatelský avatar
zmiy
Příspěvky: 279
Registrován: 31 črc 2012 09:36
Bydliště: internety

Re: Zapojení Airport Extreme

Příspěvek od zmiy » 18 srp 2017 18:38

Nijak.
Zyxel musíš mít jako "adsl modem" a ten kabelem připojit k AirPort Extreme.

Doporučuji! na "modemu" vypnout jeho wi-fi část a nekombinovat to.

Pokud pokrytí domu / bytu / zahrady.... nestačí, raději dokoupit další AirPort Extreme nebo AirPort Express.

ropok1
Příspěvky: 1
Registrován: 22 říj 2017 21:22

Re: Zapojení Airport Extreme

Příspěvek od ropok1 » 22 říj 2017 21:28

Připojím se k dotazu,taky jsem koupil airport extreme a prostě nejde zapojit jako hlavní router jen jako rozšíření stávajícího asus,jde se nějakým způsobem zbavit toho asus?

Uživatelský avatar
casey
Příspěvky: 3055
Registrován: 30 črc 2012 16:56
Bydliště: ČR
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení Airport Extreme

Příspěvek od casey » 22 říj 2017 22:19

Viz předchozí odpovědi. Pokud máš DSL připojení, musíš mít DSL modem a to AE není.
Pokud máš připojení, že výstupem je síťový kabel (konektor RJ45), pak na něj můžeš rovnou napojit AE.

Applista82
Příspěvky: 17
Registrován: 06 bře 2016 11:57

Re: Zapojení Airport Extreme

Příspěvek od Applista82 » 05 led 2018 15:03

Zdravím a prosím o radu.

Koupil jsem AirPort Extreme a mám problém s nastavením.
Internet je optika v paneláku - tedy v bytu mám jen zásuvku na síťový kabel, který zapojím do AirPort Etreme.
Nastavil sem si to ale pořád mi nešel internet. Tak sem zašel za poskytovatelem a tam mi pán řekl, že to mám v podstatě dobře ale měl sem to v režimu ,,MOSTU,, a přenastavil mi to.
Po návratu domů jsem mu zavolal připojil AE - on si něco nakonfiguroval - asi mi přidělil MAC adresu (nerozumím tomu tak se omlouvám) a OK.
Internet mi funguje.
Jenže AE bliká oranžově a hlásí zdvojení NAT.
Pokud jí přepnu do MOSTU jak chce tak mi v ten moment nejde internet. V Aplikaci se internet hned označí oranžově. Zato AE je spokojená a svítí zeleně.
Pokud dám DHCP a NAT tak internet funguje - v aplikaci se označí zeleně, ale AE protestuje.

Je řešení dát IGNOROVAT a v klidu tak AE používat nebo je to opravdu špatně a musí se konfigurovat?
A pokud ano tak kde a co?
Děkuji moc za radu.

syky01
Příspěvky: 312
Registrován: 31 črc 2012 09:36

Re: Zapojení Airport Extreme

Příspěvek od syky01 » 05 led 2018 21:13

Poskytovatel neposkytuje veřejnou adresu a tím pádem je celá přípojka za NATem. Pokud chcete používat doma router (a víc zařízemí) potřebujete udělat NAT (z jedné IP síť), takže pak router hlásí double NAT. V tomto případě tu tedy nebude chyba, ale vlastnost. Když dáte ignorovat tak se nic závažného nestane. (Problém můžou mít třeba některé online hry bez vlastních serverů)
Mac (Mini 2012) Macbook Pro (2016 TouchBar), iPad (Air), iPhone (4S, 6, 6S), iPod (nano 6G), aTV (2,4), Watch (S2)

Applista82
Příspěvky: 17
Registrován: 06 bře 2016 11:57

Re: Zapojení Airport Extreme

Příspěvek od Applista82 » 06 led 2018 02:15

Děkuji - dal jsem tedy DHCP a NAT a IGNOROVAT PROBLÉM - AE nyní svítí zeleně a vše se zdá OK. Dokonce i v měření rychlosti - přes iPhone - sem dostal parametry kolem Ping 15 ms a 98/95 Mbps a dosah po celém bytě krásný. Šlo mi hlavně o to abych neměl něco zásadně špatně - jelikož zde jsem četl, že se většinou doporučuje režim mostu. Oproti starému routeru je to lepší pokrytí - v kuchyni sem měl slabej signál - a nedegraduje mi rychlost připojení - dříve jsem naměřil kolem 40/40 Mbps což bylo asi tím že router nebyl ac a je to tu silně zahlcený wifinami. Hry nehrají tak snad bude vše v pořádku.

Uživatelský avatar
rony
Příspěvky: 2759
Registrován: 01 srp 2012 07:47
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení Airport Extreme

Příspěvek od rony » 06 led 2018 09:51

most je na pripady,ze chces po baraku mat viacej wifi krabiciek aby si lepsie pokryl miestnosti, kam siggnal hlavneho routra nedosahuje.

preto je to “most”. - druha krabicka ma s hlavnym routrom “most” a spolu sa tvaria akoby patrili k sebe (pre zariadenia)
-- /\/\ .\ > .\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch spravodaj.madaj.net
 Macbook Air i7  iPhone 1 / 4 / 5S /6S plus  iPad Pro  Pencil  TV4  WATCH  AirPods

mathyk
Příspěvky: 32
Registrován: 17 srp 2012 12:49

Re: Zapojení Airport Extreme

Příspěvek od mathyk » 06 led 2018 11:25

pripojím sa z otázkou, v sieťovaní nie som celkom doma, tak ma zaujíma nasledovné:
Mám doma v obývačke DSL modem od Telekomu, ktorý mám s Airport Expressom (v pracovni v podkroví) prepojený FTP káblom, moja otázka znie: ako nastaviť AE tak aby využíval rýchlosť pripojenia FTP, a existujúcu WiFi sieť rozširoval? Teda aby v celom dome bola jedna WiFi. Pri možnostiach pripojiť k existujúcej, reps. rozšíriť existujúcu WiFi v nastaveniach AE, funguje ako repeater, teda nevyužíva rýchlosť pripojenia FTP, ale len zosiluje dosah WiFi s mizernou rýchlosťou pripojenia. Teraz je nastavený ako router pre vlastnú WiFi sieť - to šlape dobre. Na moje prekvapenie funguje aj Airplay (macbook AE wifi - appleTV DSL modem FTP), len problém je s mobilnými zariadenia ktoré treba pri presune prepínať na tú WiFi ktorá má lepší dosah.
ďakujem za odpovede.

mathyk
Příspěvky: 32
Registrován: 17 srp 2012 12:49

Re: Zapojení Airport Extreme

Příspěvek od mathyk » 26 led 2018 19:43

nikomu sa nechce odpovedať?
noták, neverím že nikto nepozná odpoved' na moju otázku.

MichalJ
Příspěvky: 827
Registrován: 31 črc 2012 14:16

Re: Zapojení Airport Extreme

Příspěvek od MichalJ » 26 led 2018 20:37

Asi nikdo neví co je to FTP kábel.

Odpovědět