Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Pokud si nevíte rady s operačním systémem MacOS X, jeho nastavením nebo aplikacemi týkajícími se právě práce s počítačem, tak zde můžete vznést svůj dotaz

Moderátoři: dandas, zmiy, MichalM.Mac, AdamVyborny, yonah, Unreed, Macforum_Admin

Odpovědět
moom
Příspěvky: 63
Registrován: 16 srp 2012 12:08

Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od moom » 04 lis 2021 17:56

Zdravíčko, lidi zlatí, mám nainstalovaný Monterey a první co mě překvapilo, že systém (už jako posledních deset let co jsem na Macu), nepodporuje na české klávesnici standardní klávesové zkratky. Například v Photoshopu CMD+1 je zvětšit na 1:1, toto fungovalo na české klávesnici v předchozím systému a ve všech předchozích taky. Teď se asi Mac OS domnivá, že tam je ve skutečnosti + a tedy bere to jako zkratku CMD++ což je zvětšení. Tedy CMD+1 už nefunguje.

Stejný problém je třeba v Sublime text, kde třeba CMD+[ je odsazení textu doprava, ale teď se mac os domnívá, že tam je CMD+/ a to je komentování.

Snažím se říct, že všechny zkratky co používám deset let mně tady nefungují. Kontaktoval jsem Adobe podporu, Apple podporu a nidko nic neví, tak se prosím chcu zeptat jestli máte podobný problém?

Dejte prosím vědět, moc díky předem

moom
Příspěvky: 63
Registrován: 16 srp 2012 12:08

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od moom » 04 lis 2021 21:14

Tak jsem ještě vyzkoušel Affinity Photo a stejný problém, Mac OS Monterey nepodporuje na české klávesnici základní klávesové zkratky aplikace... Nutno podotknout, že od roku 2010 kdy funguji na Macu, to pokazde fungovalo...

Laccie
Příspěvky: 1
Registrován: 12 led 2022 09:53

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od Laccie » 12 led 2022 09:57

Jen bych chtěla napsat, že ani teď klávesové zkratky nefungují, snažila jsem se vše řešit s podporou, ale přes několik hodin trvající chatování – bez výsledku. Podpora o ničem jaksi neví, vše řeší tím, abych restartovala. Posílala jsem jim odkazy na diskuze na toto téma na stránce Adobe Support, kde lidí s neanglickou klávesnicí řeší tyto potíže – a nic. Nepodívají se, neřeší. Jako jedinou možnost bych viděla bombardovat podporu Adobe stížnostmi, aby se na to opravdu podívali.

moom
Příspěvky: 63
Registrován: 16 srp 2012 12:08

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od moom » 12 led 2022 10:14

Zdravíčko, já myslím, že to není chyba Adobe, ale Applu. Už jsem psal na forum Adobe a byla má odpoveď vyhodnocena jako správná...
https://community.adobe.com/t5/photosho ... 054#M36380

Problém je, že to je asi nová realita a musíme si všechny zkratky přemapovat, což naštěstí u Adobe jde, ale jinde je to složitější...

kamil_m
Příspěvky: 52
Registrován: 21 říj 2014 11:06

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od kamil_m » 13 led 2022 11:51

No je to pěkné, známá mě prosila jestli jí v tom neporadím a vidím že ne. Navíc má stroj s M1 a nový už dodaný s OS Monterey, tam asi již nepůjde provést downgrade na BigSur - co myslíte? Údajně ji pořádně nefungují ani takové základní finty jako např. přetažení s altem = kopírování objektu, zvětšování za roh a podobně, zkratky v menu má šedivě ...

moom
Příspěvky: 63
Registrován: 16 srp 2012 12:08

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od moom » 15 led 2022 12:57

Zdravím všechny, myslím, že jsem našel problém, kde je chyba. V macOS Monterey se při zmáčknutí CMD neaktivuje anglické rozložení klávesnice, tak jako to bylo u všech předchozích systémech. Natočil jsem video, pro Apple podporu: https://youtu.be/NnN48M1k2XM

moom
Příspěvky: 63
Registrován: 16 srp 2012 12:08

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od moom » 16 led 2022 09:56

Aktualizace problému zde: https://discussions.apple.com/thread/25 ... rue&page=1 a zde je odkaz na českou klávesnici, která funguje normálně i v Monterey: https://www.dropbox.com/sh/zo64irlx2ia4 ... PtCga?dl=0 natočím ještě video, jak to nainstalovat, pro začatečníky... Toto je zatím funkční řešení, než to Apple opraví, tedy jestli si toho někdo všimne

A tady je ukázka jak to funguje: https://youtu.be/jd2xvVOBXow

Uživatelský avatar
MichalM.Mac
Příspěvky: 3332
Registrován: 30 črc 2012 11:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od MichalM.Mac » 16 led 2022 13:15

Také pozoruji tento problém. Např. v 1Passwordu. Zajímavé je, že když mám otevřené některé z meníček v menubaru, tak zkratka funguje. Jinak ale ne.

moom
Příspěvky: 63
Registrován: 16 srp 2012 12:08

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od moom » 16 led 2022 13:46

Tak zde je ukáza proč si myslím, že to nefunguje a jak to opravit, plus link na stažení:
https://youtu.be/8bEVTuuPBv8

Dejte vědět pokud to vyřeší problém i vám :)

kamil_m
Příspěvky: 52
Registrován: 21 říj 2014 11:06

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od kamil_m » 17 led 2022 11:04

Díky ale stahuje se to jako složka "Content" a ne "bundle" poradíte mi jak na to?
Přílohy
Snímek obrazovky 2022-01-17 v 11.04.11.png

moom
Příspěvky: 63
Registrován: 16 srp 2012 12:08

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od moom » 17 led 2022 11:08

Zde prosím ZIP stejného souboru. Testuji od včerejška a zatím mně klávesnice šlape parádně :)
https://www.dropbox.com/s/ufhe3diju48w5 ... Y.zip?dl=0

kamil_m
Příspěvky: 52
Registrován: 21 říj 2014 11:06

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od kamil_m » 17 led 2022 11:20

Díky to je ono. Já to přeposílám známé co má Monterey, dá mi vědět až vyzkouší.

kamil_m
Příspěvky: 52
Registrován: 21 říj 2014 11:06

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od kamil_m » 17 led 2022 13:33

Tak zprostředkovávám odpověď - Prý to šlape, jenom paní vadí že je QWERTY a ne QWERTZ!

moom
Příspěvky: 63
Registrován: 16 srp 2012 12:08

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od moom » 17 led 2022 14:10

Je lepší přeučit, protože jestli dělá cokoliv kreativního tak CMD+Z je snažší mačkat vedle sebe.
Jinak tady je klávesnice QWERTZ: https://www.dropbox.com/s/g2uguvwcrt6li ... Z.zip?dl=0

kamil_m
Příspěvky: 52
Registrován: 21 říj 2014 11:06

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od kamil_m » 17 led 2022 14:20

Prý jste borec, přeposílám díky

Uživatelský avatar
MichalM.Mac
Příspěvky: 3332
Registrován: 30 črc 2012 11:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od MichalM.Mac » 18 led 2022 11:34

To video a workaround je geniální! Velký palec nahoru pro moom. Mohl bych poprosit všechny ostatní zde přítomné, aby vyrobili report na https://feedbackassistant.apple.com/ a odkázali se na tyto zdroje?

Má někdo možnost vyzkoušet, zda problém s výchozí českou klávesnicí přetrvává v 12.2 Beta 2? Já se k testovacímu zařízení dostanu asi až příští týden. Ve feedbacích je nejlepší vždy testovat proti poslední betě, jinak to v Applu neberou moc vážně.

moom
Příspěvky: 63
Registrován: 16 srp 2012 12:08

Re: Monterey a česká klávesnice (klávesové zkratky Photoshop, Indesiign, Sublime atd.)

Příspěvek od moom » 18 led 2022 12:02

Díky za palec :) Tak jsem založil report. betu Instalovat nemůžu. musím makat a nerad bych si rozhodil co funguje :)
Zajímavé je, že na to, jak je Monterey dlouho venku, tak se nikde tento problém neřeší.
Našel jsem jenom dvě vlákna na Adobe a pak tady jedno... Plus jsem založil jedno na Applu.
Tak nevím, buď nikdo nepoužívá klávesové zkratky, nebo všichni jedou na starém systému :)
Přílohy
Snímek obrazovky 2022-01-18 v 11.58.01.jpg

Odpovědět