mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Pokud si nevíte rady s operačním systémem MacOS X, jeho nastavením nebo aplikacemi týkajícími se právě práce s počítačem, tak zde můžete vznést svůj dotaz

Moderátoři: MichalM.Mac, Unreed, yonah, AdamVyborny, Macforum_Admin

Uživatelský avatar
Honza.Mac
Příspěvky: 3010
Registrován: 11 kvě 2015 22:12

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od Honza.Mac » 25 lis 2017 16:36

Tesi píše: mam:
MBP 15 i7 16gb 2012 vše OK
MBP 13 i5 8gb 2015 vše OK
MBP 13 i5 8gb 2012 vše OK
MBA 13 i5 4gb 2015 vše OK
MBA 11 i5 4gb 2015 vše OK

takže problém hledejte v tom jak a co používáte. OSX neni svatej nejlepší má stejné problémy jako OS Windows.
Netvrdím že je HS 100% osobně mám posledních 5 let apple vývojáře "možná i celej apple" za břídily co žijou z minulosti.
Na všech strojích Adobe produkty, design oddělení, vývojáři Xcode a VS, architekti CAD VMware Fusion a v nich Windows 10 a CAD software, sekretářky a asistentky MS Office.
Nevidím v tom žádný problém, na všem není nainstalovaný žádný cleaner, instalován antivirus Intego Mac security a MS Office, všechny jsou v doméně takže opět nevidím problém ve způsobu používání.
Honza.Mac
iPhone 8,8+,X 4dev
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red

Tesi
Příspěvky: 35
Registrován: 13 lis 2017 22:28

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od Tesi » 26 lis 2017 21:14

no vidíš my od adobe nemáme nic, už máme rozdíl.

Uživatelský avatar
looke
Příspěvky: 342
Registrován: 23 čer 2014 15:42

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od looke » 26 lis 2017 23:07

Ahoj, mame na MBA 2014 11" nainstalovanou HS (upgrade ze Sierry), vsechno funguje jak ma, ale dnes jsem zjistil, ze na tom pocitaci nejde naformatovat zadna fleska ani ext. USB disk a to nejen na mac format (HFS+?), ale ani na NTFS (mam Tuxeru NTFS 2016)... Zkousel jsem dve flesky a jeden ext. USB disk (1 TB). Na pocitaci se Sierrou nebyl ani v jenom pripade problem. Na tom MBA s HS mi to vzdy unmountne disk a pak to hodi hlasku s vykricnikem, ze se nepodarilo disk naformatovat...

Delo (deje) se to jeste nekomu?

diky
Mac mini late 2014 i5/2,6 / 8 GB - 10.12
Mac mini late 2009 C2D/2,53 / 4 GB / SSD - 10.11
MacBook early 2009 C2D/2 / 4 GB - 10.11 / 10.9
G4 MDD Dual 1,42 GHz / 2 GB RAM / FW800 / wi-fi / USB 2.0 / Sonnet PCI SATA - 10.5 / MorphOS
iPod nano 16GB 5th gen.

Uživatelský avatar
Miro_CZ
Příspěvky: 318
Registrován: 29 lis 2012 15:22

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od Miro_CZ » 12 pro 2017 11:22

Honzajs píše: Ještě jeden problém: po upgradu mi Safari některé stránky (typicky iDnes.cz) načte v pohodě, ale po jejich kompletním načtení se najednou přepnou do textové podoby, nebo co to je. Máte to taky někdo?
Mám podobný problém, jen ještě trochu horší - po kompletním načtení stránky se celá stránka rozsype. Někdy celkem neškodně tak, že přesune třeba různý panely s reklamou na druhou stranu, jindy trochu hůř, když přesune panel s reklamou přes text článku a někdy se to rozsype úplně, že zbyde ze stránky jen pozadí a článek a prakticky všechno ostatní zmizí. Nepomůže refresh stránky, zavření a znovu otevření, nic - zkrátka jakmile to stránku jednou rozsype, tak už jí nenačtu korektně. Teď jsem si všiml, že dělá problém vždycky až druhý otevřený článek (první otevřený odkaz ze seznam.cz se načte korektně, druhý a další už se rozsype) a očividně novinky rozsypou obsah a přehodí do textovýho režimu, super.cz zmizí celou stránku.
novinky.png
super.png
[/quote]

Tak dneska jsem si všiml, že rozsypávání stránek minimálně na novinky.cz je nejspíš opravené. Respektive jsem otevřel několik článků a nerozsypal se ani jeden (předtím to načetlo korektně jen první článek a další rozsypalo). Jen koukám, že v poslední aktualizaci 10.13.2 o tom nic nepíšou, takže kdoví jestli nebyl problém přímo u serveru novinky, kterej to spravil.
iPhone 3GS 16 GB Black -> iPhone 4S 16 GB White -> iPhone 5C 16 GB White -> iPhone 3GS 16 GB Black -> iPhone 5S 32 GB Silver -> iPhone 8 64 GB Space Gray
iPad Air 2 Wi‑Fi + Cellular 64 GB Space Gray
MacBook Air 13" 128 GB, 2012

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 33
Registrován: 27 úno 2013 16:09

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od maux » 08 úno 2018 11:38

Ahoj,

můžu udelat upgrade z Maverika rovnou na High Sierru?


Jde mi o to, aby DAW a virtualni instrumenty zustaly v poradku a nemusel jsem preinstalovávat a znova autorizovat.


Díky.

trevor12
Příspěvky: 191
Registrován: 27 črc 2014 10:53

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od trevor12 » 08 úno 2018 12:39

ja si radeji pockam na min .6 verzi .. preci jen cekam docela velkou nekompatibilitu mych starsich aplikaci, pristi dve verze macos budou jeste asi razantnejsi v zarezavani starsich verzi softu

Uživatelský avatar
looke
Příspěvky: 342
Registrován: 23 čer 2014 15:42

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od looke » 08 úno 2018 12:42

maux píše:Ahoj,

můžu udelat upgrade z Maverika rovnou na High Sierru?


Jde mi o to, aby DAW a virtualni instrumenty zustaly v poradku a nemusel jsem preinstalovávat a znova autorizovat.


Díky.

vim, ze treba Reason ma problem s novym APFS file system a korektne funguje az od verze 9... Nejdriv bych se podival na stranky vami pouzivaneho DAW, jestli nemaji s APFS problem... Pripadne naintaloval HS na stary HFS+ (nekde zde na foru je na to navod)
Mac mini late 2014 i5/2,6 / 8 GB - 10.12
Mac mini late 2009 C2D/2,53 / 4 GB / SSD - 10.11
MacBook early 2009 C2D/2 / 4 GB - 10.11 / 10.9
G4 MDD Dual 1,42 GHz / 2 GB RAM / FW800 / wi-fi / USB 2.0 / Sonnet PCI SATA - 10.5 / MorphOS
iPod nano 16GB 5th gen.

Uživatelský avatar
Honza.Mac
Příspěvky: 3010
Registrován: 11 kvě 2015 22:12

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od Honza.Mac » 08 úno 2018 13:02

looke píše:Pripadne naintaloval HS na stary HFS+ (nekde zde na foru je na to navod)
Návod na instalaci HS na HFS jsem uvedl zde :

https://r.tapatalk.com/shareLink?share_ ... are_type=t
Honza.Mac
iPhone 8,8+,X 4dev
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 33
Registrován: 27 úno 2013 16:09

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od maux » 08 úno 2018 22:56

looke: Dělam v Cubase, verze 8.5.Jestli podporuje ten novy souborovy system jsem nikde neobjevil. Vím jen ze devítka je Sierra "ready". Kompletní zalohu mam na TC.

Co to APSF pro mě znamená?

Uživatelský avatar
Honza.Mac
Příspěvky: 3010
Registrován: 11 kvě 2015 22:12

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od Honza.Mac » 09 úno 2018 04:28

maux píše: Co to APSF pro mě znamená?
Nic, jen kopu starostí ... ;-)
Honza.Mac
iPhone 8,8+,X 4dev
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red

Uživatelský avatar
kecinzer
Příspěvky: 198
Registrován: 06 úno 2015 07:09
Bydliště: Děčín - perla severu

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od kecinzer » 09 úno 2018 06:03

Update na HS nedoporučuji nikomu s GeForce kartou. Apple stále tento problém nevyřešil. Ani nová beta 10.13.4 to neřeší. Též můj 4x reportovaný problém o špatně renderovaném FaceTime popupu.
Začínám být hodně vytočený.
MacBookPro 15" mid 2014: i7-4870HQ | GeForce GT 750M 2GB | 16GB RAM | 500GB SSD | 2x HP LP2475w iPhone X 64GB | silver Apple Watch Series 3 | 42mm | silver iPad 2018 9,7" 128GB | space gray | Smart cover Apple TV 4. gen | 32GB AirPods

Uživatelský avatar
looke
Příspěvky: 342
Registrován: 23 čer 2014 15:42

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od looke » 09 úno 2018 06:41

maux: mam cubase 8 pro a na 10.12 (Sierra) jede spolehlive... Steinberg uvadi kompatibilitu s High Sierra az od verze 9, jak pisete... Mozna bych se vykaslal na High Sierra (ja osobne ji mel na dvou pocitacich a z obou uz odinstaloval) a upgradoval bych system na 10.12 (Sierra)... stale se da stahnout z AppStore - tady:
viewtopic.php?f=4&t=27727

APFS je novy filesystem od Applu, stare programy s nim muzou mit problemy (viz Reason, Propellerhead uvadi, ze u starsich verzi muze dojit az k poskozeni zdrojovych souboru)... Na mych pocitacich jsem mel v obou pripadech problem s flashdisky (nesly naformatovat) a v jednom pripade uplne zkolabovala instalace Tuxery NTFS, musel jsem preinstalovat system...
Mac mini late 2014 i5/2,6 / 8 GB - 10.12
Mac mini late 2009 C2D/2,53 / 4 GB / SSD - 10.11
MacBook early 2009 C2D/2 / 4 GB - 10.11 / 10.9
G4 MDD Dual 1,42 GHz / 2 GB RAM / FW800 / wi-fi / USB 2.0 / Sonnet PCI SATA - 10.5 / MorphOS
iPod nano 16GB 5th gen.

Uživatelský avatar
Honza.Mac
Příspěvky: 3010
Registrován: 11 kvě 2015 22:12

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od Honza.Mac » 09 úno 2018 08:10

kecinzer píše:Update na HS nedoporučuji nikomu s GeForce kartou. Apple stále tento problém nevyřešil. Ani nová beta 10.13.4 to neřeší. Též můj 4x reportovaný problém o špatně renderovaném FaceTime popupu.
Začínám být hodně vytočený.
Mám 15” Pro mid 2012 s NVidií a vše mi šlape jako hodinky ...
I na dev betě, FaceTime popup funguje, duchy ani “propsaná” okna nemám, sync sms s iCloudem v 13.4 běhá jako fík, jediné co mě sere je aplikace Books a řazení pdf časopisů e-akvárium a teramagazín kdy to na iCloudu nejde řadit ručně ...
Honza.Mac
iPhone 8,8+,X 4dev
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red

Uživatelský avatar
maux
Příspěvky: 33
Registrován: 27 úno 2013 16:09

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od maux » 09 úno 2018 10:04

looke: No tak evidentně čas pro update ještě nedozrál. Díky za invenci.

ivanamiskova
Příspěvky: 1
Registrován: 09 úno 2018 15:14

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od ivanamiskova » 09 úno 2018 15:23

pavel23 píše:Postrádám "Všechny mé soubory" ve finderu.
Ve Finderu v bočním panelu vůbec nemám složku "všechny mé soubory" a ani když dám předvolby, tak v nabídce pro boční panel vůbec není.. Nevíte někdo co s tím?

Uživatelský avatar
Hajnejch
Příspěvky: 2550
Registrován: 10 říj 2013 07:17
Bydliště: Všude zdejší

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od Hajnejch » 09 úno 2018 18:30

S tím nic nenděláte když to Apple odstranil. Nevím jakou máte verzi OS ale já mám poslední betu MacOS a tam to není. Múžete napsat do Applu a nebo doufat že to Apple vrátí zpět.
Doporučuji k pročtení Jak používat Macforum

Uživatelský avatar
Genesis
Příspěvky: 110
Registrován: 30 led 2015 22:25

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od Genesis » 15 úno 2018 10:34

Zdravím všechny diskutující a rád bych se zeptal konkrétně majitelů MB Air ( 4GB RAM ) na svižnost práce ( běžné užití jako mail, web, psaní ) a výdrž baterie oproti Sieře. Díky :)
MB Pro 13 2017 Non TB

Uživatelský avatar
kecinzer
Příspěvky: 198
Registrován: 06 úno 2015 07:09
Bydliště: Děčín - perla severu

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od kecinzer » 21 úno 2018 13:20

Honza.Mac píše:
kecinzer píše:Update na HS nedoporučuji nikomu s GeForce kartou. Apple stále tento problém nevyřešil. Ani nová beta 10.13.4 to neřeší. Též můj 4x reportovaný problém o špatně renderovaném FaceTime popupu.
Začínám být hodně vytočený.
Mám 15” Pro mid 2012 s NVidií a vše mi šlape jako hodinky ...
I na dev betě, FaceTime popup funguje, duchy ani “propsaná” okna nemám, sync sms s iCloudem v 13.4 běhá jako fík, jediné co mě sere je aplikace Books a řazení pdf časopisů e-akvárium a teramagazín kdy to na iCloudu nejde řadit ručně ...
Tak to je hodně zajímavé. Máš retina displej? Třeba ten facetime zlobí pouze pokud mám aktivní 2 displeje. Jeden je retina a druhý ne. Pokud nepřipojím žádný externí displej, tak se popup zobrazuje správně.
Možná s tím bude souviset i ten bug s GeForce.


Sent from my iPhone using Tapatalk
MacBookPro 15" mid 2014: i7-4870HQ | GeForce GT 750M 2GB | 16GB RAM | 500GB SSD | 2x HP LP2475w iPhone X 64GB | silver Apple Watch Series 3 | 42mm | silver iPad 2018 9,7" 128GB | space gray | Smart cover Apple TV 4. gen | 32GB AirPods

Uživatelský avatar
Honza.Mac
Příspěvky: 3010
Registrován: 11 kvě 2015 22:12

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od Honza.Mac » 21 úno 2018 14:11

Mám mid 2012 15” Pro první retinu. Připojuji jeden displej Dell U2718Q a s FaceTime nemám problém.
Honza.Mac
iPhone 8,8+,X 4dev
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red

Uživatelský avatar
kecinzer
Příspěvky: 198
Registrován: 06 úno 2015 07:09
Bydliště: Děčín - perla severu

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od kecinzer » 21 úno 2018 16:31

Tzn. že používáš pouze ten externě připojený displej?
Chyba se projevuje, když používám jak retinu (která je nastavená jako hlavní obrazovka) a k tomu mám připojený další monitor. Klidně mohu poslat screenshot.
MacBookPro 15" mid 2014: i7-4870HQ | GeForce GT 750M 2GB | 16GB RAM | 500GB SSD | 2x HP LP2475w iPhone X 64GB | silver Apple Watch Series 3 | 42mm | silver iPad 2018 9,7" 128GB | space gray | Smart cover Apple TV 4. gen | 32GB AirPods

Uživatelský avatar
Honza.Mac
Příspěvky: 3010
Registrován: 11 kvě 2015 22:12

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od Honza.Mac » 21 úno 2018 16:45

Ne používám ho přesně jak popisujete, na tom mém Dellu mám spuštěné virtuálky.
Honza.Mac
iPhone 8,8+,X 4dev
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-115j, DS-216play 4TB WD Red

Uživatelský avatar
kecinzer
Příspěvky: 198
Registrován: 06 úno 2015 07:09
Bydliště: Děčín - perla severu

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od kecinzer » 21 úno 2018 16:55

Přikládám screenshot :).
BTW. omlouvám se za tykání, na foru mi to přijde přirozené.
Přílohy
facetime_bug_2.png
MacBookPro 15" mid 2014: i7-4870HQ | GeForce GT 750M 2GB | 16GB RAM | 500GB SSD | 2x HP LP2475w iPhone X 64GB | silver Apple Watch Series 3 | 42mm | silver iPad 2018 9,7" 128GB | space gray | Smart cover Apple TV 4. gen | 32GB AirPods

Player
Příspěvky: 66
Registrován: 31 srp 2012 16:09

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od Player » 26 zář 2018 17:36

Tak jak to je dnes, rok po té, s rychlostí, stabilitou a chybama u High Sierry?
Mám iMac 27 2011 a zvažuji přechod na High Sierra, nyní mám Sierru. Mám to dělat, když už je venku OS 10.14, která na můj komp už nejde, nebo to nechat na 10.12.6 - Sierra?

dodofrk
Příspěvky: 3
Registrován: 02 říj 2018 17:19

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od dodofrk » 02 říj 2018 17:26

Ahoj Všem ,
měl bych dotaz mám MacBook Pro 2015 retina 13 a čím dál častěji se mě na ploše zasekávají fotografie když s nimi pohybuji a pak mě ikonka leze i přes jiné aplikace co otevírám. pomáhá mi jen restart počítače aby zmizely . je nějaká finta jak na to ? a důvod proč se tak děje ?
dík za info

kamil_m
Příspěvky: 38
Registrován: 21 říj 2014 11:06

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od kamil_m » 04 říj 2018 15:33

Není HS jako HS. Používám poslední krabicovou verzi Adobe CS6. Na prastarém iMacu 21,5 z roku 2009 a Procesorem DualCore (12 GB RAM, nějaká slabá nvidie karta) běží kupodivu moc pěkně a nikdy nic nepadá. (Samozřejmě to není trhač asfaltu). Na iMacu 2013 (i7, 16gb RAM ...) také bez problémů. Bohužel tento stroj se po 3 letech odporoučel a byl mi v práci nahrazen iMacem 2017 (i7, 16GB, SSD, retina, grafika radeon) a je to v pytli. Zásadní aplikace inDesign padá naprosto šíleně, nedá se na tom seriózně dělat. (ostatní aplikace z balíčku jsou bez zcela problému). Takže vše v IND dělám raději na starém MacuPro (2009) s elCapitanem. (pomalý XEON dvouprocesor, ale stabilní). Nepřišel jsem na příčinu, někdy to zahlásí out of memory, většinou to zmizí pod rukama bez hlášky. (Je to 32 bitová aplikace, takže asi s tou pamětí nějak bojuje).

No jen že když něco běží na jednom počítači, tak si to ale vůbec nemusí sednout na druhém ... P.S. kdyby měl někdo z oboru radu ... uvítám

Uživatelský avatar
Hajnejch
Příspěvky: 2550
Registrován: 10 říj 2013 07:17
Bydliště: Všude zdejší

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od Hajnejch » 04 říj 2018 19:38

Já bych vám doporučil aktualizaci Adobe. Přeci jen šestková verze si nebude rozumět s novým hardwarem tak jak si rozumí s tím starým strojem. Ale rozumím vám, že se vám nechce platit každý měsíc výpalné Adobe.
Doporučuji k pročtení Jak používat Macforum

kamil_m
Příspěvky: 38
Registrován: 21 říj 2014 11:06

Re: mac OS 10.13 High Sierra - obecná diskuze

Příspěvek od kamil_m » 07 říj 2018 08:22

Hajnejch píše:Já bych vám doporučil aktualizaci Adobe. Přeci jen šestková verze si nebude rozumět s novým hardwarem tak jak si rozumí s tím starým strojem. Ale rozumím vám, že se vám nechce platit každý měsíc výpalné Adobe.
Já vím, jednou k tomu bude muset dojít, tím se to vyřeší. Přitom funkce CS6 mi pro mojí práci stačí. Co si budeme povídat, ta vylepšení v posledních CS balíčcích jsou většinou nepodstatná pro 99 procent činnosti. Žádné revoluce. A jen pro zajímavost - na poslední verzi Windows 10 to běží CS6 bez škobrtnutí ... ale já osobně ve windows nejsem schopen produktivně pracovat, pro mě je to za trest ...

Odpovědět