Čistá instalace problém + Řešení!!!!

Pokud si nevíte rady s operačním systémem MacOS X, jeho nastavením nebo aplikacemi týkajícími se právě práce s počítačem, tak zde můžete vznést svůj dotaz

Moderátoři: MichalM.Mac, Unreed, yonah, AdamVyborny, Macforum_Admin

Odpovědět
tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Čistá instalace problém + Řešení!!!!

Příspěvek od tlaskal.jovan » 08 kvě 2019 09:17

Ahoj.jako amater jsem zformátovat zde ve svém macbook pro 13"2011. S tím že si udělám čistou instalaci.
Bohužel jako lama jsem si neudělal bootovacího USB flash.
Chci tedy instalovat z internetu. Provedu přes utilitu formát HDD pak nová instalace, potvrdím vše co mám a vyjede hláška s požadavkem Apple ID a hesla. A tady je problém😃😊 vše zadávám jak mám (ověřeno) a stále mi vyjíždí červená hláška - že jsem nezadal dobře a že mám zadat znovu a pak ověřovací kód, id i heslo mám správně, ale zbytek o kódu nemám. A ani to nemám kam zadat. Můžete mi někdo poradit nebo pomocí? Děkuji vsem
Naposledy upravil(a) tlaskal.jovan dne 10 kvě 2019 08:23, celkem upraveno 2 x.

Zeggjk
Příspěvky: 436
Registrován: 15 bře 2013 11:17

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od Zeggjk » 08 kvě 2019 10:23

Možná blbost, ale máte nastavenou jakou klávesnici US, nebo CZ?
iPhone 6 64GB - iOS 12
iPad 4.gen 32GB WiFi - iOS 10.2.1
Macbook Air 13" 2012 Intel i5 1,8 GHz, 480GB SSD, 8GB RAM - OS X 10.14.x
Apple Watch Nike+ Series 4 GPS 44mm
TimeCapsule na routeru s OpenWRT
Apple TV 3.gen

tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od tlaskal.jovan » 08 kvě 2019 11:00

Klávesnici mám nastavenou jako cs. Kontroloval jsem zda zadává správně a zadává. Taky mě to napadlo.

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3731
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od ra3662 » 08 kvě 2019 12:14

Kód se zadává za heslo

Uživatelský avatar
Roclinka
Příspěvky: 40
Registrován: 14 říj 2018 15:39

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od Roclinka » 08 kvě 2019 13:12

Mozna napíšu kravinu ale stalo se mi neco podobneho. No az pozdeji jsem si vsiml že nejsem prihlaseny na wifi :lol:
iMac 5K - 27'' 5K (2017) - 3,8 GHz Intel Core i5 - 16 GB 2400 MHz DDR4 - Radeon Pro 580 8192 MB - 500GB SSD
iPhone XS - 256GB
Apple TV 4K - 64GB
HomePod

tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od tlaskal.jovan » 08 kvě 2019 13:43

Na zadání kódu není nikde nic.
Na WiFi jsem fakt přihlášený.
Ale díky 😉😉😉😉

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3731
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od ra3662 » 08 kvě 2019 14:28

tlaskal.jovan píše:
08 kvě 2019 13:43
Na zadání kódu není nikde nic.
A máš ten kód?

tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od tlaskal.jovan » 08 kvě 2019 15:00

Nemám. Poradíš kde sehnat?

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3731
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od ra3662 » 08 kvě 2019 16:11

Tak to neporadím.

tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od tlaskal.jovan » 08 kvě 2019 16:16

Všem se omlouvám už kód mám a dostanu se jen o krok dál. Teď už na položku - Tato položka není momentálně k dispozici. Takže jsem v lese dál

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3731
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od ra3662 » 08 kvě 2019 18:00

O jaký systém se jedná?
Nebo jinak, jaká zkratka pro bot pro instalaci přes internet?

tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od tlaskal.jovan » 08 kvě 2019 18:21

Lion 10.7.

tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od tlaskal.jovan » 08 kvě 2019 18:22

Ať zkusím jakoukoliv zkrátka vždy mi to nabídne jen Lion 10.7.

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3731
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od ra3662 » 08 kvě 2019 19:15

A jaké se tedy zkouší?

tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od tlaskal.jovan » 08 kvě 2019 20:07

Cmd + r
Cmd+alt+r

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3731
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od ra3662 » 08 kvě 2019 21:09

Command (⌘)-R: Spuštění vestavěného systému Zotavení macOS. Nebo podržením kláves Alt-Command-R nebo Shift-Alt-Command-R spusťte internetovou verzi nástroje Zotavení macOS. Zotavení macOS nainstaluje různé verze macOS podle toho, kterou kombinaci kláves při spouštění počítače stisknete.
Asi je tedy vše OK.
Nebývá než napsat odkud jsi a doufat že se najde dobrá duše a zapůjčí bootovací USB.

EDIT:
ještě by asi pomohlo druhým kdybys napsal jak to bylo s tím kódem. Pokud se někdo bude trápit se stejným problémem tak mu to pomůže.

tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od tlaskal.jovan » 09 kvě 2019 12:29

Kód přijde na iphone spojeny s id a ten se 0ak záda za heslo bez mezery nebo tak.

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3731
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od ra3662 » 09 kvě 2019 13:39

tlaskal.jovan píše:
09 kvě 2019 12:29
Kód přijde na iphone spojeny s id a ten se 0ak záda za heslo bez mezery nebo tak.
Takže když jsem psal kód se zadává za heslo co na tom bylo nepochopitelné?
Asi jsem tam měl dopsat, nebo tak nějak. :lol: :lol:

tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od tlaskal.jovan » 09 kvě 2019 17:03

Asi tak nějak

tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od tlaskal.jovan » 09 kvě 2019 17:31

ra3662 píše:
09 kvě 2019 13:39
tlaskal.jovan píše:
09 kvě 2019 12:29
Kód přijde na iphone spojeny s id a ten se 0ak záda za heslo bez mezery nebo tak.
Takže když jsem psal kód se zadává za heslo co na tom bylo nepochopitelné?
Asi jsem tam měl dopsat, nebo tak nějak. :lol: :lol:

Je jen škoda že někteří zde na fóru dělají ze sebe chytráky a nadlidi. Jasně jsem se na začátku předem omluvil a napsal že nejsem přeborník. A ty pak napíšeš takový howno, že by jsis mohl možná nafackovat sám.

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3731
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od ra3662 » 09 kvě 2019 17:52

Ach jo. Vždyť jsem se tě ptal krok za krokem co kde je.
Ty jsi prudil ještě navíc i do SZ, jako by ti to nestačilo na fóru.
Když jsi pak byl požádán o napsání postupu i pro jiné, tak to už bylo na tebe moc.
Nemohl jsem tušit že nevíš kde kód přijde, ale nechtěl jsem dělat chytrého že asi na druhé zařízení. Ostatně spároval sis to ty sám, a ne já.
Pokud ti to pomůže, napiš klidně co chceš, od toho fórum je.
No a s těma fackama, myslím že někomu nepomůže ani kopanec do hlavy.
Přeji krásný a klidný zbytek týdne. A bacha na tlak, jebne ti cévka a budeš tahat nohu, a to není příjemné, byl pro smích mnoha lidem.

111pepino
Příspěvky: 49
Registrován: 24 lis 2013 19:21

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od 111pepino » 09 kvě 2019 23:02

tlaskal.jovan píše:
09 kvě 2019 17:31
ra3662 píše:
09 kvě 2019 13:39
tlaskal.jovan píše:
09 kvě 2019 12:29
Kód přijde na iphone spojeny s id a ten se 0ak záda za heslo bez mezery nebo tak.
Takže když jsem psal kód se zadává za heslo co na tom bylo nepochopitelné?
Asi jsem tam měl dopsat, nebo tak nějak. :lol: :lol:

Je jen škoda že někteří zde na fóru dělají ze sebe chytráky a nadlidi. Jasně jsem se na začátku předem omluvil a napsal že nejsem přeborník. A ty pak napíšeš takový howno, že by jsis mohl možná nafackovat sám.
Souhlasím, také jsem zde řešil jeden problém, a od jednoho uživatele jsem dostával jen otázky, místo nějaké rady. Že by to byl ten samý???
Macbook Pro
Iphone XS
Ipad Air

tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od tlaskal.jovan » 09 kvě 2019 23:59

Tak očividně některá fóra již nejsou tím co byly.
Já si pomohl již sám a bez pablbců.
Stačilo třeba poradit i rychlejší formu a to na woknech si přes volné dostupný software vyrobit instalační USB nebo DVD s El capitanem a nainstalovat.
A ne radit o to abych zadonil a podle borce se modlil aby mi někdo takovou USB Flash půjčil.

Fóra jsou většinou o radách a pomocí a ne o povyšování se atd.

Přeji ať všem zdravý slouží

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3731
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od ra3662 » 10 kvě 2019 06:10

tlaskal.jovan píše:
09 kvě 2019 23:59
Já si pomohl již sám a bez pablbců.
Přeji ať všem zdravý slouží
No ty ses povedl, rodiče musí mít radost. Příště to udělej bez urážek a možná pokecáme.

PS. Když jsi tak dobrý tak tady popiš jak jsi udělal boot USB na woknech, mnoha lidem to pomůže. Tento problém se tu řeší docela často.

tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od tlaskal.jovan » 10 kvě 2019 06:56

Z tebe zajisté radost mají také.
Rozdíl vidím jen v tom, že já se povedl (jak píšeš) a ty třeba ne.
Postřelena husa kejha první.
Takových návodu je plný net.
Už vím že příště budu raději hledat na něm, než se ptát zde.

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3731
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od ra3662 » 10 kvě 2019 07:24

tlaskal.jovan píše:
10 kvě 2019 06:56
Z tebe zajisté radost mají také.
Rozdíl vidím jen v tom, že já se povedl (jak píšeš) a ty třeba ne.
Postřelena husa kejha první.
Takových návodu je plný net.
Už vím že příště budu raději hledat na něm, než se ptát zde.
Přesně podle očekávání. Plná huba keců a skutek utek. Takových tu je hafo, dají se přehazovat vidlema.
Takže povedený hochu, vůbec mě nemrzí že budeš hledat jinde, spíše mě to těší.
Papa a těšilo mne také :lol: :lol:

tlaskal.jovan
Příspěvky: 21
Registrován: 02 čer 2015 14:27

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od tlaskal.jovan » 10 kvě 2019 08:02

:-)
:-)
Přesně tohle hochu jsem od Tebe čekal. Že by otrava svou vlastní medicínou?

Tak pro ty kteří nejsou tak skvělý a chytří jako : ra3662 :-)

Pro vytvoření bootovací flash nebo hdd bez přístupu k macu, stačí pc s Windows:

Stáhněte si z ověřeného zdroje komplet obraz instalace OSx (např.: https://webshare.cz/file/3yr56M2p81/el-capitan-zip)

dále budete potřebovat tento volně přístupný soft - TRANSMAC ze stránek www.acutesystems.com
ten si nainstalujte.

dále si připravte flash USB zformatovanou na exFat MUSÍ BÝT VĚTŠÍ NEŽ 8GB

vložte do USB portu, otevřete program TransMac, v levé části si vyberte svou flash USB
klikněte na ni pravým tlačítkem a vyberte položku RESTORE, povrďte, vyberte stažené obraz OSx s koncovkou .dmg
potvrďte a nechte Transmac pracovat.
Na konci Vám to musí vypsat, že se vše povedlo.

Teď již stačí před zapnutím Macbooku vložit usb flash do portu a při současném zapnutí držet klávesu ALT a vybrat odkud a kam se má systém instalovat.

Piši to jako opravdu standartní uživatel pc nebo mac.

Komu toto pomůže budu rád, aspoň se Vám nedostane trapných komentářů, některých polobohů zde na foru. Že RA3662

111pepino
Příspěvky: 49
Registrován: 24 lis 2013 19:21

Re: Čistá instalace problem

Příspěvek od 111pepino » 10 kvě 2019 08:17

Díky, super.
Macbook Pro
Iphone XS
Ipad Air

Odpovědět