Mám asi měsíc iPhone 12 mini. Včera jsem si všiml opravdu drobného prachového zrnka pod sklíčkem hlavního (wide) objektivu. Ta prachová částice je vidět jen na přímém slunci. Podle mě si toho normálně člověk ani nevšimne - ale je tam. Já jsem hodně na detaily, takže si prostě (bohužel) všimnu

Asi bych to normálně neřešil, protože jsem se domníval, že to na fotkách/videu nemůže být vidět (kvůli hloubce ostrosti). A skutečně na většině fotek nic špatného vidět není. Nicméně, pokud na objektiv posvítí slunko řekněme z předo-boku a vznikne takový ten "světelný pás" (nejsem fotograf a z optiky si možná pamatuju něco málo ze školy - takže sorry za terminologii), tak v tom "pásu" jsou vidět jakési patvary/fleky různé velikosti (napočítal jsem snad 4). Zkoušel jsem to schválně na stejném iPhonu mojí ženy a mám pocit, že tam nic takového nemá.
Prosím, podívejte se na toto video https://youtu.be/oCmOnmcmTUU
Může to být tím prachem nebo je to jiná vada objektivu? Nebo je to normální?
PS: Chápu, že vybrat pro video jako pozadí dřevěnou chatu plnou suků není nejlepší nápad

Obecně se mi zdá, že ten objektiv je extrémně náchylný na "lens flare". Zkoušel jsem vyfotit na noční režim osvětlený vánoční stromek a snad celý "stromek" se objevil zrcadlově nad tím původním. A zase - buď to byla náhoda nebo iPhone mojí ženy tohle taky nedělá

Díky za každou radu.