Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesáté

Tato sekce je určena všem začínajícím Apple uživatelům, kteří potřebují pomoc a nejsou si jistí, do které ze sekcí jejich dotaz přesně patří. Pokud se Vám nepodařilo pomocí vyhledávání najít řešení pro Váš problém, tak neváhejte a napište svůj dotaz právě sem. Neexistují hloupé otázky, jen hloupé odpovědi.

Moderátoři: Alisczech, RadimSvidrnoch, emkei, MichalM.Mac, Streeter, Renik, zmiy, dandas

Odpovědět
Gwaihir
Příspěvky: 495
Registrován: 19 čer 2014 10:20

Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesáté

Příspěvek od Gwaihir » 31 kvě 2018 10:29

Zdravím,

vím, že tohle téma se probírá asi tak nejčastěji, ale pořád v tom mám guláš, jak udělat efektivní a pohodlnou správu domácích fotek a videa. Nejsem v tom žádný profík a rád bych si to trochu celé zjednodušil nebo ujistil, že to dělám rozumně.


Mám 673GB fotek a videí - asi 159 tisíc souborů.

Dříve jsem fotil digitálním fotoaparátem a neměl jsem mac a všechny fotky jsem ukládal do složky s názvem roku (třeba 2002) a tam mám uložené podsložky buď s názvem měsíce (třeba Leden) nebo názvem akce (třeba dovolená Chorvatsko léto). To mám tak do roku 2014 a trochu i 2015. Od té doby mám smartphone a fotím na smartfone, takže tam mám složku LG2 a je v tom bordel za cca dva roky. Pak jsem si pořídil iPhone a žena ještě o pár let dříve a oba teď zálohujeme na NAS Synology pomocí aplikace DS photo, takže na NASu ve složce photo jsou složky s roky (2002, ...) a pak složka iPhone1 a iPhone2, ev. pár dalších složek.

Původní idea byla, že si všechny fotky nahraju do iPhoto, protože mám MacBook Pro, jenže to není reálné, protože těch fotek a videí je mooooc. Zkoušel jsem mít knihovnu na NASu a přistupovat k tomu, ale bylo to po síti strašně pomalé (teď jsem udělal malý upgrade wifi, ale pochybuju, že by se to výrazně zlepšilo).

Takže moje idea, jak si v tom udělat trochu pořádek je, že jakmile se mi nové fotky nasypou do složek iPHone1, iPhone2, tak je ručně přesunu do složky ROK/Měsíc nebo ROK/Akce. Dělá to někdo taky tak? Akurát nemám solidní program, který by byl rychlý na tento přesun. Nejrychlejší řešení je win počítač a total commander. Na Macu Double commander je několikrát pomalejší nebo to neumím správně nastavit.

No a jakmile mám všechny fotky na svých místech, tak bych chtěl udělat nějakým vhodným způsobem výběr pro tisk ve fotolabu a udělat nějakou knížku jako dárek. Máte na to nějaké vyzkoušené a dobré mac aplikace? Beztak se asi nevyhnu tomu ručně projít stovky fotek a někam si je zkopírovat.

Díky za tipy, jak archivovat fotky a umět s nimi i něco dělat.

Navíc bych chtěl vědět, jak třeba udělám sdílené album z nějakého výběru - třeba složku červen 2010 a měl ji v telefonu, ev. Apple TV a mohl ji předvést a pak zase zrušit a vybrat jinou.

Děkuji.

Uživatelský avatar
Mironet
Příspěvky: 1383
Registrován: 02 říj 2012 13:22

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Mironet » 31 kvě 2018 11:33

Můžu stručně popsat svoji filozofii přístupu k fotografiím. Je to velmi jednoduché: Pamatujete, když se na dovolenou jezdilo s foťákem, ve kterém byl film na 24 fotek a vy jste věděli, že pokud je vyplácáte, máte po zbytek pobytu smůlu? Tak přesně takhle přistupuju i k digitálním fotkám. Fakt nepotřebuju mít každé místo z deseti úhlů a z dovolených nevozím desítky gigabajtů fotek.

Můj táta je přesný opak: právě se vrátil z Chile a dovezl 6000 fotek. Na co to je? NA HOVNO. Nikdy to nevytřídí, protože to je práce na několik dnů, zato má doma asi deset externích harddisků z předchozích dovolených. Fotky to jsou jistě krásný, ale jsou naprosto k ničemu, protože je nikdy nikdo neviděl. (Samozřejmě, že všechny fotky má v jedné kopii na jednom HDD, takže až mu odejde, je bez fotek.)

Pro představu: z šesti týdnů v Americe mám něco lehce přes 1000 fotek a říkám si, že je to strašně moc a musím to ještě promazat. Základem je promazávat hned na místě a postupně (pokud je čas). Jasně, že člověk něco vyfotí víckrát, jedna fotka se může zkazit a tohle místo už nikdy nenavštívím. Ale hned večer nebo následující den vše pečlivě promazat v iPhonu nebo po přesunu lépe v iPadu. Jednou jsem to na cestách tři dny neudělal a hned to bylo znát: začal jsem to odkládat, protože to po třech dnech bylo už dost práce a fotky se dál hromadily.

Výsledkem je, že mám uloženo opravdu je svoje osobní best of, ve kterém se orientuju, a dá se to i pustit návštěvě, aniž by po 948mé fotce a dvou hodinách takto stráveného času, začala padat do mdlob. Samozřejmě to takto jde dělat jen pokud jste casual user, jako já. Profíci asi musí řešit svoje potřeby jinak.

Ohledně zálohování, jedu jen na iCloudu a Fotkách od Applu s tím, že jednou za čas všechny fotky hromadně přemístím na externí HDD, jen tak co by kdyby. Osobně si myslím, že je pravděpodobnější, že mi selže HDD než, že se Applu moje fotky ztratí z iCloudu. Krom toho mám na Macu mini ve Fotkách vypnutou optimalizaci, takže všechny fotky jsou uloženy i zde na HDD. Kdyby se něco stalo, tak mám tři místa, odkud zachraňovat. (iCloud, Mac mini - synchronizuje se neustále, a ext. HDD se starší zálohou)

Složky už dlouho neřeším a jsem za to rád. Dřív to tak bylo. Složky podle roků, událostí, foťáků. Cesta do pekel. Už nikdy víc. Bordel, kde nic nenajdete a velmi rychle se přestanete orientovat. Jinak to nemůže skončit.

Uživatelský avatar
kecinzer
Příspěvky: 562
Registrován: 06 úno 2015 07:09
Bydliště: Děčín - perla severu

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od kecinzer » 31 kvě 2018 11:49

Chvíli po přechodu k Apple jsem používal na fotky iCloud. Jako druhé záložní řešení jsem měl Fotky Google ve variantě zdarma - tedy neomezený prostor.
Asi půl roku mi iCloud hodně vyhovoval, ale pak jsem začal narážet na drobnosti, které mě štvaly a omezovali.
Nelíbilo se mi, že když jsem si zaktivoval nové iOS zařízení, které mělo dostatečně velkou kapacitu, všechny fotky se mi do něj začaly stahovat, i když byla zaškrtnutá volba optimalizovat úložiště. Zřejmě to bylo tím, že jsem měl asi "jen" 45GB fotek a zařízení s 128GB paměti, takže bylo dost místa na celou knihovnu. Každopádně, mi to takto nevyhovovalo.
To samé platilo i pro knihovnu na Macu.
Potom jsem se ale rozhodl, že bych si rád do cloudové knihovny dal úplně všechny své fotky i ze starších zařízení a narážel jsem na problém s omezenou kapacituou. 2TB u iCloudu se může jevit jako dost, ale pořád je to omezený prostor. Navíc jsem objevil Google Suite, kde je prostor neomezený. Začal jsem tak na ukládání fotek používat Google Fotky na jiném (GSuite) účtu, v původní kvalitně bez optimalizace. Fotky Google mi vyhvoují, protože si mohu lehce vytvářet alba, vyhledávat, sdílet atd. Navíc se mi fotky nikam explicitně nestahují. Na Macu si je prohlížím přes webové rozhraní a nic mi nezabírá zbytečně místo. Je to prostě plně Cloudové řešení.
Plno mých známých toto řešení nezastává, protože neradi někomu svěřují svá data. Mně to ale nevadí. Nemusím se starat o žádné diskové úložiště a další zařízení. Jen si platím měsíční paušál za Google Suite.
 MacBook Air 13.6" M2 8/10 512GB 24GB RAM + Keychron M3 Mini 4K/MacMouseFix + Samsung U28R550
 iPhone 14 Pro Max 128GB +  Watch Ultra LTE
 iPad 2021 64GB
 HomePod Mini  AirPodsPro

Gwaihir
Příspěvky: 495
Registrován: 19 čer 2014 10:20

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Gwaihir » 31 kvě 2018 12:36

Děkuji oběma.

Mironet : jak přesně přesouváš fotky z iPhonu do iPadu?

Uživatelský avatar
Hajnejch
Příspěvky: 2576
Registrován: 10 říj 2013 07:17
Bydliště: Všude zdejší

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Hajnejch » 31 kvě 2018 13:30

Já ještě nenašel katalogizační program který by mi vyhovoval a tak mám fotky ve složkách na NASu a to pojmenované Bydlení, Oslavy, Osoby, Výlety, Záliby a Zaměstnání. V Bydlení mám podsložky podle měst kde jsem bydlel ( jedná se o pět míst) a současné bydlení mám navíc rozrříděné ještě podle pokojů (obývák, koupelna, kuchyně atd.). Složku Oslavy mám roztříděnou podle akce např. Tátovy narozeniny 28.8. 2016 nebo Vánoce 2017. Ve složce Výlety mám podsložky podle let a v každé jsou potom další podle jednotlivých výletů třeba dovolená u Baltu 23.7- 5.8 2015 nebo Vídeň 23.9.2015. Složka Lidé je roztříděná podle kamarádů, známých, sousedů a rodinných příslušníků. Složku Záliby třídím podle mých koníčků a zájmů, no a složka Zaměstnání je roztříděná podle zakázek na kterých jsem pracoval vždy s datumem kdy se daná zakázka uskutečnila. A do takovéto struktury už jen přidávám další složky s pojmenováním dle dané struktury. Používám to už léta a občas zkusím nějaké jiné řešení ale bez úspěšně.To je centrální úložiště na NASu a pak mám v Macu složky Mobil, Tablet a Notebok a tam mám jen kopie těch nejhezčích fotek a to podle kapacity jednotlivých zařízení které synchronizuji s tím daným zařízením a která jsou určená i pro návštěvy. Na prohlížení na Macu používám program Apollo One který umí zobrazit ve stavové liště informace o fotce ( kde,kdy, čím, atd.). A na iPadu to je taky podle složek kde mám vždy jen deset až maximálně 30 fotek v jedné složce a k jednomu tématu. Mě a ani hosty by nebavilo koukat na stopadesátou fotku z jednoho výletu nebo akce. Videa netočím tak neporadím.

Uživatelský avatar
Honza.Mac
Příspěvky: 3016
Registrován: 11 kvě 2015 22:12

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Honza.Mac » 31 kvě 2018 14:25

OneDrive v rámci Office 365.
iCloud mám vypnutý, tedy knihovnu, nafotím, na Wi-Fi uploadnu na OneDrive.
OneDrive synchronizuji s macOS do složky na externím disku, sednu k macu, fotky roztřídím do adresářů které i vytvořím a je to.
Honza.Mac
iPhone 8,8+,X 4dev
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-218, DS-216play 4TB WD Red

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 4638
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od ra3662 » 31 kvě 2018 14:31

Myslím že každý postup který se zde napíše je správná a nejlepší volba pro daného uživatele.
Bohužel tazatel si bude muset vybrat, to co nejvíce vyhovuje jemu.
Myslím že napoprvé se stejně netrefí do postupu který by mu vyhovoval nejvíc, ale tady to osahání je alespoň pro něco dobré.
Hodně zdaru ve výběru postupu.

Uživatelský avatar
casey
Příspěvky: 3156
Registrován: 30 črc 2012 16:56
Bydliště: ČR
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od casey » 31 kvě 2018 14:43

Od té doby, co skončil Aperture, mám ve fotkách bordel :-)

Ale primární idea jsou všechny fotky v Adobe Lightroom katalogu. RAWy mám na NASu a tu složku na NASu synchronizovanou do OneDrive.
Když mám fotky v daném albu v Lightroomu zpracované, vyexportuji je do alba do Fotek Google a nasdílím všem potřebným.

Zásadou je mazat, mazat, mazat. Nemám problém vzít foťák na zahradu, vyfotit 50 fotek dětí a nechat z nich jenom tři.

Akorát mám poslední dobou problém, že zrcadlovkou fotím stále míň a většinou fotím iPhonem. Tam jsem pak líný exportovat do Lightroomu, takže se mi v iPhone hromadí fotky... :-) Ale i tady - vždycky, když někde čekám - mažu, mažu, mažu :-)

Uživatelský avatar
Mironet
Příspěvky: 1383
Registrován: 02 říj 2012 13:22

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Mironet » 31 kvě 2018 16:28

Gwaihir píše:Mironet : jak přesně přesouváš fotky z iPhonu do iPadu?
Klasicky přes iCloud sync. Vlastně tedy nepřesunuji, ale synchronizuji. Uznávám, na cestách to může být trochu problém. Na druhou stranu, v Americe snad kromě dvou nocí měly všechny motely wifi zdarma a žádné Hiltony to nebyly. Takže ráno jsem vždy našel fotky v iPadu.

Gwaihir
Příspěvky: 495
Registrován: 19 čer 2014 10:20

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Gwaihir » 31 kvě 2018 17:12

Takže zapnout volbu knihovna fotografií na iCloud a zaplatit větší úložiště?

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 4638
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od ra3662 » 31 kvě 2018 17:33

Gwaihir píše:Takže zapnout volbu knihovna fotografií na iCloud a zaplatit větší úložiště?
Knihoven můžeš mít více a na icloudu může být jen jedna, ostatní mohou být na discích ať už lokálních nebo externích.

swenak
Příspěvky: 2217
Registrován: 03 kvě 2014 16:43

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od swenak » 31 kvě 2018 18:09

Nafotím fotku, dostane se do PC přes iCloud. Jednou za čas se k tomu posadím, založím složky YYYYMMDD Místo (Název akce, ...) a do ní hodím fotky s tím spojené. Následně pustím nad adresářem resizer, který mi udělá fotky o max rozlišení 2000px na stranu a hotovo. Pokud mám k dané akci fotky od někoho dalšího, tak do podadresáře s jeho jménem hodím jeho fotky, opět optimalizuju velikost. Vycházím z toho, že nikdy nikomu fotky nebudu tisknout, takže nepotřebuju plnou velikost a na menší foto v případě potřeby stačí i těch 2000px. Pokud se mi dostanou do rukou fotky, které mají být podkladem k tisku, nechávám původní velikost, ale takových mám tak 20, kdežto toho zbytku je cca 18400 fotek a cca 450 akcí od roku 2002. Celková velikost fotek ani ne 8,5GB, mám to šifrovaném kontejneru s dalšími daty a ten mám na iPhonu a na dalších xx místech jako zálohy. Pokud mám fotky tématicky jiné, tak mají samostatnou složku a v ní pak opět stejný systém pojmenovávání. Takto mám složku pro auto, dokumentace (když dělám něco, třeba skládám kolo, řeším rekonstrukci, nebo si fotím prostě nějaké věci proto, abych měl podklady, co a jak bylo), samostatně pro fotky přátel a podobně.

Jinak souhlas s tím, že pokud člověk netřídí hned, tak to neudělá nikdy + zbytečně máme x tisíc fotek z akce, stejně to nebude nikdo koukat. Třeba z cca 3 týdnů na Ukrajině jsem udělal původně 2500 fotek po prvotním třídění přímo na místě, pak smazal doma dalších asi 700 fotek a pořád je to moc a koukám na to 1 za uherák.

Uživatelský avatar
Mironet
Příspěvky: 1383
Registrován: 02 říj 2012 13:22

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Mironet » 31 kvě 2018 18:49

Gwaihir píše:Takže zapnout volbu knihovna fotografií na iCloud a zaplatit větší úložiště?
Jistě, proč ne?

Gwaihir
Příspěvky: 495
Registrován: 19 čer 2014 10:20

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Gwaihir » 31 kvě 2018 19:07

Děkuji všem.... dlouho jsem se vyhýbal placení iCloudu, ale asi to bude daleko jednodušší.

Řešení s Onedrive jsem zavrhl - office neprovozuju, onedrive nemám. Dropbox by asi taky fungoval, ale lepší provázanost je s iCloudem. Navíc pořeším zálohování dětem sdíleným úložištěm.

Alba si tedy asi vytvořím klasicky v iPhone aplikaci fotky. A budu asi víc mazat. Zálohování na NAS určitě ponechám.


Snad si v tom udělám lepší pořádek.

Ještě dotaz. Když zapnu knihovnu fotografií na iCloudu na iPhonu, tak se fotky ukládají jen na iCloud a v zařízení fyzicky nejsou? Nebo se kopírují jako záloha jen do iCloudu?

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 4638
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od ra3662 » 31 kvě 2018 19:23

iCloud je pouze synchronizační služba s rozšířenou možností změny velikosti na zařízení.
Vždy budou na všech zařízeních pod stejným ID nebo rodiném sdílení.

Gwaihir
Příspěvky: 495
Registrován: 19 čer 2014 10:20

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Gwaihir » 31 kvě 2018 19:38

Aha.... takže když tam někde zaškrtnu, že na iPhonu to chci menší, tak originál bude na iCloudu a na zařízení bude něco menšího?

Vyzkouším....

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 4638
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od ra3662 » 31 kvě 2018 19:46

Tak, tak. Pravdu máš.

Uživatelský avatar
casey
Příspěvky: 3156
Registrován: 30 črc 2012 16:56
Bydliště: ČR
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od casey » 31 kvě 2018 20:16

iCloud určitě zaplaň. Je to pár drobných a ušetří to hromadu času.

Já teda navíc platím i OneDrive, protože 1 TB se mi na zálohu fakt hodí :-)

Gwaihir
Příspěvky: 495
Registrován: 19 čer 2014 10:20

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Gwaihir » 01 čer 2018 09:04

Tak už to mám a asi bude pár dní trvat než se mi načte 55 GB fotek a videí z iPhonu a pár GB z tabletu. Jen doufám, že nevadí, že mám zaplou knihovnu na iCloudu na obou zařízeních.

Gwaihir
Příspěvky: 495
Registrován: 19 čer 2014 10:20

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Gwaihir » 01 čer 2018 16:09

A ještě dotaz.

1) Jak na MacBooku? Taky si mám zapnout knihovnu na icloudu a preventivně předtím smazat ten duplicitní bordel, co tu mám? Nebo to děláte jinak?

2) Má smysl vůbec zapínat Můj fotostream?

nunasjiri
Příspěvky: 121
Registrován: 07 lis 2016 21:26

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od nunasjiri » 01 čer 2018 23:47

Ja mam poreseno takhle:
Vsechy fotky zalohuju automaticky na Google Photos, prijdu domu a automaticky si to stahuje.
Delam si alba ve sdilenych fotkach. Vyhoda je ze to ma i pani automaticky na svym iphonu. Muzu jich mit neomezene, mam pocit ze se da pridat za denaz 1.000 fotek, nic to nestoji.
Jednou za cas si vse zazalohuju na externi disk a svoje uloziste na siti.
Mam prazdnej telefon, ve sdilenejch asi 100 alb, ktery jsou ihned pristupny z founu a ktery si muzu poustet na Apple TV


Sent from my iPhone using Tapatalk

Jirka_S
Příspěvky: 1377
Registrován: 08 čer 2015 18:39
Bydliště: CZ

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Jirka_S » 02 čer 2018 16:38

Ano, cest je mnoho a každému vyhovuje samozřejmě něco jiného.
OneDrive má tu výhodu, že zachovává adresářovou strukturu, takže třeba moje složky s původními NEFy i další s JPEG od r. někdy 2001 jsou na OneDrivu nahrány stejným způsobem. Včetně podsložek. To jen tak na okraj.

Gwaihir
Příspěvky: 495
Registrován: 19 čer 2014 10:20

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Gwaihir » 03 čer 2018 16:59

Hmm.. Moc ten icloud nejede:( Už jsem měl zkopírováno 15%, teď mám 2%. Na MBP nemám zaplou knihovnu, jen sdílení a poslední mám z 31.3. a co jsem dnes nasdílel, tak tam vůbec nevidím :( Asi to bude fakt na dlouho :(

Uživatelský avatar
Honza.Mac
Příspěvky: 3016
Registrován: 11 kvě 2015 22:12

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Honza.Mac » 04 čer 2018 03:52

A proto zmiňuji OneDrive či Google Fotky ...
Tak good luck s iCloudem a hlavně pevné nervy ... ;-)
Honza.Mac
iPhone 8,8+,X 4dev
iPad Air 2 64 GB
Apple Watch Sport 42 mm
15" MBPro Retina (mid 2012)/16GB/480GB SSD
TB Extern. HDD Transcend StoreJet 500, 256GB
USB 3.0 Extern. HDD LaCie Porsche design 1 TB
Synology NAS DS-218, DS-216play 4TB WD Red

Gwaihir
Příspěvky: 495
Registrován: 19 čer 2014 10:20

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Gwaihir » 13 čer 2018 23:15

Tak už je to asi všechno nahrané v icloud. Mám další dotaz:

Jak změnit úvodní fotku v konkrétním albu? Vždy je to ta první a to se mi nelíbí. Dík.

Uživatelský avatar
casey
Příspěvky: 3156
Registrován: 30 črc 2012 16:56
Bydliště: ČR
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od casey » 14 čer 2018 22:27

Pravé tlačítko na vybrané fotce a "Nastavit jako titulní".

Gwaihir
Příspěvky: 495
Registrován: 19 čer 2014 10:20

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Gwaihir » 15 čer 2018 06:23

Akurát na iosu nemám pravé tlačítko. Řešením je zapnout knihovnu fotografií na icloudu na Macu?

Uživatelský avatar
casey
Příspěvky: 3156
Registrován: 30 črc 2012 16:56
Bydliště: ČR
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od casey » 15 čer 2018 07:07

Nebo by to mohlo jít i z webu, ale nevím, nejsem u počítače.


Sent from my iPhone using Tapatalk

tlacenka
Příspěvky: 8064
Registrován: 09 zář 2012 17:48

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od tlacenka » 15 čer 2018 07:28

nejde to u alb, ktere vytvari "apple" (alias defaultni alba ve fotkach), asi to nepujde ani u sdilenych alb
jde to jen u tech, ktere si vytvorite sam
takze vlezete do alba
"chytnete" (zmacknete a drzite) fotku, kterou chcete mit jako "hlavni"
pretahnete ji na zacatek rady

Gwaihir
Příspěvky: 495
Registrován: 19 čer 2014 10:20

Re: Jak pracovat a ukládat domácí fotky a videa po stopadesá

Příspěvek od Gwaihir » 15 čer 2018 10:39

To jsem zjistil, akurát ne vždy chci mít tu fotku na začátku.... Ale zkusím i alternativní postup na webu nebo v Macu. Dík.

Odpovědět