Iphone/S10+/Pixel

Tato sekce je určena všem začínajícím Apple uživatelům, kteří potřebují pomoc a nejsou si jistí, do které ze sekcí jejich dotaz přesně patří. Pokud se Vám nepodařilo pomocí vyhledávání najít řešení pro Váš problém, tak neváhejte a napište svůj dotaz právě sem. Neexistují hloupé otázky, jen hloupé odpovědi.

Moderátoři: Alisczech, RadimSvidrnoch, emkei, MichalM.Mac, Streeter, Renik, zmiy, dandas

Odpovědět
Weith
Příspěvky: 12
Registrován: 07 čer 2019 19:41

Iphone/S10+/Pixel

Příspěvek od Weith » 07 čer 2019 19:43

Zdravím,
nevěděl jsem, kde jinde se zeptat, tak se zeptám tady na tomto fóru. Prosím o adekvátní a korektní odpověď, nikoliv to, aby tu byl "offtopic" ohledně Android /iOS. Přejdu tedy k věci. Mám už nějaký pátek takové dilema ohledně výběru smartphonu. Jedná se o produkt přímo od Applu a to Iphone 11(září 2019, nebo počkat na ten "revoluční" v roce 2020, možnost taky Iphone Xs, pak Pixel 3, nebo počkat do října na novou verzi a poslední typ je Samsung S10+. Ano, vybírám mezi třemi rozdilnými telefony. Ano, vybírám mezi rozdilnými systémy iOS/Android a proto jsem již předem zmíňoval, co se týče "offtopicu" a že bych rád od vás dostal adekvátní, rovnocenou odpověď za co budu velmi rád a předem děkuji.

Jde o to, že když dám za telefon takovou sumu, tak bych byl rád, kdyby mi 3-4 roky, rád bych i déle vydržel. Za takové prachy nechci měnit telefon po relativně delší dobu. Jistě mám podmínky, které docela vyžaduji. Netýká se to hardwaru, ani fotoaparátu, protože v konečné fázi je to jen práce s SW a narovinu si řekneme, že všechny 3 telefony, které jsou momentálně na trhu fotí parádně a nestydím se říct, že i za pár let to pořád budou velmi kvalitní fotky.

Vrátím se k těm 3 zásadním věcem, možná jich bude víc.

1. Longevity(resp. životnost telefonu). Tím mám namysli skvělou podporu od výrobce. Bezpečnostní záplaty/aktualizace systému po dobu několika let. Nevím jak to je u Applu, nikdy jsem Apple neměl a taky to je ten důvod proč nad ním přemýšlím. Vím, že aktualizace systému je dosud i na starších systémem ,ale netuším jak to má Apple s bezpečnostními záplatami. Zda je u všech modelu vydává měsíčně, nebo je omezují i starších modelů jako to má např. Samsung a další značky.
2. Podpora ze strany servisu. Tady si myslím, že Apple a ostatní značky od Androidu jsou na skvělé úrovni, ba i Apple to má taky velmi vychytané, co se týče výměny kus za kus a nemažou se s nějakou opravou.
3. Jde mi o bezpečnost. Nevadí mi omezenost systému jako to má Apple. Jde vidět, že to funguje a za to jsem rád. Nemusím si přizpůsobovat systém radikálně podle obrazu svého, např. u Androidu změna režimu, ikonek, apod. Nepotřebují to.
4. Ekosystém. Tady jsem docela striktní. Co se mě týče, tak pro mě hodinky + telefon + nějaké spárování s SW na notebooku stačí. Používám laptop s Windowsem a taktéž u něj zůstanu. Macbook mě nějak osobně nikdy neoslovil, protože si myslím, že pokud se nepoužívá profesionálně, resp. tam kde je potřeba , tak není dobrým společníkem, ale to je jen můj osobní názor.


Když trochu odbočním k Applu, tak třeba ten Iphone 11, který vychází v září a cena hádám bude 30 000, což pro mě je ta hranice, kterou hodlám dát a nevypadá špatně. Ano, někteří tady burcují ten zadní fotoaparát, ale mě to nijak nevadí. Mají pro to určitý důvod, jinak by to hádám neprošlo. Já bych to vyřešil tak, že vzadu budu mít kryt a hotovo.

Ale tady mě trhá za vlasy trochu jiná věc. A to jak se hlásá, že v roce 2020 výjde revoluční Iphone a říkám si. Má cenu si počkat? USB-C už používám nějakým rokem a třeba absence toho Lightiningu v dalším roce mi připadá zbytečná. Apple má svůj monopol, tak ať jde bokem a používá ho dál. Já jsem hodně přizpůsobivý člověk, takže USB-C vs Lightining , nebo iOS vs Android. Každý má svoje osobní preference, svůj vlastní názor, každému vyhovuje něco jiného.
Já bych si zvykl na oboje. Používám Android, můžu používat i Apple. Rád zkouším nové věci, ale v tomhle mám trochu pochybností, resp. ohledně toho "revolučního" Iphonu v roce 2020, kde má být prý hodně změn a říkám si, zda počkat, nebo vzít Iphone 11/ aktuální Iphone Xs, nebo ten Pixel/S10+.
Taky tam může být taky "revoluční cena" a nemusí stát už 30 000 , ale už 35 000, což bych už fakt za mobil nedal. Nejsem žádný inženýr, který si to může dovolit.

Proto bych rád slyšel váš odborný názor, co bych měl vzít. Určitě se tady najde hodně lidí, co používá iOS, ale taky, kteří používali Android a měli podobný problém s výběrem. U mě to ale není, zda jít do iOSu/Androidu, ale chci telefon, který bude fungovat parádně za 3-4 roky, bude perfektně fotit,apod.

Nevím, co dál bych řekl. Sypte klidně do mě další otázky a já rád na ně zodpovím. Jde mi o to, aby jste mi pomohli za co budu velmi vděčný..

Děkuji.

Martin.K
Příspěvky: 12
Registrován: 13 čer 2019 15:38

Re: Iphone/S10+/Pixel

Příspěvek od Martin.K » 13 čer 2019 16:07

Odpověď, kterou dostanete, bude vždy subjektivní. Já jsem osobně vyzkoušel řadu mobilů s Windows (kde mi systém naprosto vyhovoval, ale byl postupně zabíjen, až jsem byl nucen ho opustit), Androidem (končil jsem verzí 7 na SG S6, který mi naprosto subjektivně nevyhovoval) a teď mám iPhone 8+ s IOS 12 a jsem naprosto spokojen (byť na Windows stále vzpomínám). Ten postoj se neodvíjí od vztahu k železu - co se týká HW tak od určité relace a značky nejde příliš šlápnout vedle (přičemž nelze tvrdit, že Apple je absolutní HW špička). Je to o vztahu k operačnímu systému jako takovému (odladění je u IOS logicky nejlepší, když si to dělá uvnitř jedna firma pro vlastní úzký okruh HW) potažmo k ekosystému (mám i AW3 a iPad mini a to souznění s telefonem je prostě super). Osobně kladu důraz na bezpečnost, takže pro mě osobně je IOS v současné době jednoznačná volba.

Co se týká pořizovacích nákladů - ano, telefony od Applu nejsou rozhodně levné. Nicméně (a na to se rovněž ptáte) je potřeba jejich hodnotu vztáhnout k době použitelnosti. Ta je dána především dobou podpory (aktualizacemi OS), která je u Apple bezkonkurenční (která vlajková loď které špičkové firmy má podporu 4-6 let?) a otázkou, jak konkrétní železo po dobu podpory může fungovat (a zde je odpověď rovněž pozitivní - iPhone SE, 6S jako nejstarší kousky s přislíbenou aktualizací na IOS 13 jsou stále svižné). Je samozřejmě také otázka, jak dlouho si kdo chce mobil nechat v kontextu se ztrátou jeho hodnoty, resp. prodejní cenou - iPhone si i jako bazarové kousky drží cenu daleko lépe, než jiné telefony.

Ohledně pořízení konkrétního nového mobilu - z určitých důvodů mě to koncem roku čeká také (i když bych osobně vůbec iPhone 8+ měnit nepotřeboval, nic mi na něm nechybí). Cca 30 tis. Kč se mi za nový iPhone 11 XS dávat nechce. Takže je otázkou volby, zda jít do loňské vlajkové lodi, anebo do XR2. Momentálně u mě vítězí tato druhá varianta, protože je to kousek sice s o něco slabším displejem a foťákem, nicméně novým procesorem, od kterého se odvíjí podpora.Odhaduji, že bude kolem 23 tis. Kč.

Uživatelský avatar
Mironet
Příspěvky: 1383
Registrován: 02 říj 2012 13:22

Re: Iphone/S10+/Pixel

Příspěvek od Mironet » 13 čer 2019 16:57

Kde jste četl o revolučním iPhonu? To je zajímavé, když Apple žádné informace před vlastní keynote neuvolňuje. Pokud věříte clickbait článkům na internetu, tak rozhodně čekejte co nejdéle to jde, protože příští rok bude každý iPhone revoluční. Realita je taková, že toto je hotový produkt. Velké skoky mezi generacemi jsou pryč a žádnou revoluci v dohledné době nečekejte. Můj iPhone 7, který dnes pořídíte velmi levně (relativně) má všechny funkce nejnovějšího modelu. Jediný důvod proč utratit místo 12k za telefon 30k je aktuálně displej přes celou plochu, nějaké ty pixely ve foťáku, bezdrátové nabíjení a snad augmented reality funkce? Jinak má sedmička opravdu všechnu funkčnost posledního modelu. Je na vás, zda vám to ospravedlní dvojnásobnou investici.

Jinak všechny argumenty, které jste vyjmenoval, směřují k Applu: longetivity, podpora výrobce, bezpečnost, i ekosystém. Mac je sice velká součást ekosystému, ale když to pro vás není schůdné, co se dá dělat... Ale když se ptáte na Macfóru, asi byste těžko čekal jinou odpověď. Předpokládám, že stejný dotaz jste položil na nějakém Android fóru, kde dostanete jiný úhel pohledu.

Ještě jedna myšlenka: Dnes se nevybírá model telefonu, ale právě ekosystém výrobce. Netuším, zda z Windows můžete psát SMS nebo volat prostřednictvím Androidu, zda a jak funguje synchronizace veškerých dat mezi zařízeními jiných výrobců, zda smartwatch od Samsungu odemknou počítač s Windows, zda si zobrazím a upravím prezentaci z počítače na mobilu a tabletu, zda můžu zrcadlit obrazovku mobilního zařízení nebo počítače na televizi nebo se mi fotky z mobilu automaticky ukážou v počítači, na TV a na všech mých zařízeních; fakt to netuším a nezajímá mě to, protože vím, že u Applu tohle všechno funguje. To nejhorší, co člověk může dnes udělat je investovat do zařízení od různých výrobců, které spolu nekomunikují.

Gwaihir
Příspěvky: 494
Registrován: 19 čer 2014 10:20

Re: Iphone/S10+/Pixel

Příspěvek od Gwaihir » 14 čer 2019 08:43

K výše uvedenému jako majitel iPhonu7 přidám jen to, že bych raději osmičku, protože moje auto umí bezdrátové nabíjení a můj mobil ne :)

A notebooky od Applu jsou pro mě mnohem lepší než windows, pokud nutně nepotřebuji konkrétní software. Kdyby účetní sw MoneyS3 fungovalo na macu, tak už v práci nemám windows počítač, ale Mac.

mberdych
Příspěvky: 1746
Registrován: 30 srp 2012 12:14

Re: Iphone/S10+/Pixel

Příspěvek od mberdych » 14 čer 2019 09:14

Problem androidu je, ze je to proste jen pro mobily. Tech par serioznich android tabletu pro ted vynecham. Takze propojeni s cimkoli ostatnim bude otazka ruzneho softwaru s ruznou spolehlivosti. Mam doma ted aktualne Pixel 3 XL, je to fajn telefon, ale jen telefon. Google proste nema to co apple, nebo jen castecne, veci jako homekit, apple tv, watch, airpods, mac, jejich propojeni, proste to nefunguje tak dobre a bezbolestne. Da se to pouzivat? Rozhodne ano. Pokud ale koukate jen po telefonu, chcete zustat s windows, nechcete dalsi apple produkty, tak je podle me iPhone zbytecny, protoze u mnoha veci se budete drbat levou rukou za pravym uchem. iPhone Vas neprijemne omezi pokud treba nebudete pouzivat iCloud (a ten je na windows opravdu hrozny), ale budete chtit treba onedrive (kde Vam apple nativne nedovoli upload fotek na pozadi). Z tohoto pohledu a setupu je android lepsi volba. Pokud ale chcete dele podporovany Android, tak o nicem jinem nez Pixelu bych vubec neuvazoval. Duvod je snadny, balast vyrobcu, pravidelne patche a spickovy fotak.

Weith
Příspěvky: 12
Registrován: 07 čer 2019 19:41

Re: Iphone/S10+/Pixel

Příspěvek od Weith » 16 čer 2019 16:02

Tak z Apple produktů mi vyhovuje skoro všechno. Kdybych měl mobil, tak určitě hodinky, které jako nemají konkurenci a později i ty AirPods/AppleTV. Co bych si nekoupil, tak je bohužel Mac a tablet. Mac díky tomu, že kromě propojení a ekosystému s dalšími produkty bych to nevyužíval na prof. úrovni a tablet, protože jsem ho nikdy neměl potřebu používat.
Dělám s Active Directory, tak proto.

Tam jde taky o to, že teď si to mohu dovolit a zkusit něco od Applu, něco nového, ale pokud bych byl nucen řekneme za 4 roky vyměnit za nový kousek, tak tam by to mohlo být tak, že ty peníze na to nebudou, protože bude potřeba investice jinde. Ani já sám nevím co bude zítra. :D

Gwaihir
Příspěvky: 494
Registrován: 19 čer 2014 10:20

Re: Iphone/S10+/Pixel

Příspěvek od Gwaihir » 17 čer 2019 08:38

Pokud člověk zrovna neřeší peníze a není mu jedno, že má u Applu/Googlu/... nainvestováno do aplikací pár korun, tak to nemusí být špatné. Apple je takový zvláštní a některé věci se řeší jinak, než je zvyklý z jiných systémů. Záleží na tom, co s tím chceš/chcete dělat.

Odpovědět