Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Pokud si nevíte rady s operačním systémem MacOS X, jeho nastavením nebo aplikacemi týkajícími se právě práce s počítačem, tak zde můžete vznést svůj dotaz

Moderátoři: MichalM.Mac, Unreed, yonah, AdamVyborny, Macforum_Admin

Odpovědět
MAC_L
Příspěvky: 28
Registrován: 02 úno 2018 13:31

Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Příspěvek od MAC_L » 15 lis 2018 02:03

Potreboval bych poradit, jestli se nekdo z vas nesetkal s tim ze v office dokumentech xls a doc, ktere jsou vytvoreny jeste na windowsech se velmi casto setkavam s tim ze ceske znaky jsou tvoreny misto napriklad 1 znakem "ě" ale 2ma znaky a to "e" + "hacek" pres sebe. Na prvni pohled to vypada stejne, ale v te druhe variante nejde fulltextove vyhledavat v textu a nefunguje kontrola diakritiky. Nevite nekdo co s tim. Dekuji (office 2016 + Mojave)

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3450
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Příspěvek od ra3662 » 15 lis 2018 07:15

Nejde když tak přiložit dokument nebo dát odkaz?

lipon
Příspěvky: 1229
Registrován: 03 srp 2012 21:35

Re: Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Příspěvek od lipon » 15 lis 2018 08:13

stává se mi občas v případě, kdy převádím PDF do Wordu (na Macu)
detaily si teď přesně nepamatuju, ale mám takový pocit, že to je v případě, kdy v PDF v Adobe Acrobat provedu text recognition a pak v PDF označím potřebný text a kopíruji a vkládám do Wordu; při rozeznávání textu jsem měl zvolenou češtinu
většinou jsem to pořešil přes "najít a nahradit" - zkopírovat špatně napsané písmeno, to vložit do vyhledávacího políčka a správný český znak a "nahradit vše"

MAC_L
Příspěvky: 28
Registrován: 02 úno 2018 13:31

Re: Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Příspěvek od MAC_L » 15 lis 2018 17:06


Atrej
Příspěvky: 289
Registrován: 10 zář 2012 15:51
Bydliště: Ostrava - Zábřeh !!!

Re: Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Příspěvek od Atrej » 15 lis 2018 17:32

Já něco podobného (ale úplně se to netýká tohohle tématu), řešit s názvy souborů na NASu Synology, na Macu byla složka nějak pojmenovaná a na NASu byla taky, ale při hledání jí to nenašlo. Důvodem bylo to, že Mac nativně používá kódování textu UTF–8, ale to se dá kódovat různými způsoby, jedním z nich je, že jeden znak je jeden kód, a nebo se znaky s diakritikou dají skládat ze dvou znaků (kódů) a to byl kámen úrazu, pokud vím tak macOS znaky skládá, zatímco NAS ne a tak se to nedomluvilo. Takže problém asi bude s převodem UTF-8.
aa

lipon
Příspěvky: 1229
Registrován: 03 srp 2012 21:35

Re: Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Příspěvek od lipon » 15 lis 2018 21:22

zlatým pravidlem je nepoužívat diakritiku v názvu souborů a adresářů

Uživatelský avatar
casey
Příspěvky: 3078
Registrován: 30 črc 2012 16:56
Bydliště: ČR
Kontaktovat uživatele:

Re: Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Příspěvek od casey » 16 lis 2018 00:26

@MAC_L: Máš aktuální verze? Mám několik Maců s Office 365, které spolupracují s Windows prostředí, ale s tímhle problém nikdy nebyl.

@lipon: škoda, že teď nemůžu najít ten screenshot s názvem souboru, kde byla celá věta. Nejenom včetně diakritiky, ale i interpunkce. :-) A pak to kopíruj přes Terminál :-)

MAC_L
Příspěvky: 28
Registrován: 02 úno 2018 13:31

Re: Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Příspěvek od MAC_L » 16 lis 2018 15:24

Ano, jsem na aktuální verzi MacOS a na poslední verzi Office 2016, dneska jsem zkusil testnout office 2019 a stejné potíže mám i tam... Nějaké další nápady? Jak Vám se otevře ten XLS soubor co jsem Vám zasílal výše v diskuzi????

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 3450
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Příspěvek od ra3662 » 16 lis 2018 16:48

Zajímavě zmršený text. Na pohled paskvil, ale pokud zobrazím text v buňce tak se tváří OK. Po přepnutí na jinou buňku je zase blbě. :o

skyppy2000
Příspěvky: 435
Registrován: 23 pro 2014 10:35
Bydliště: Cabo de Gata, Almería, Andalusia, Spain

Re: Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Příspěvek od skyppy2000 » 17 lis 2018 10:07

Mám taky poslední verzi Office 2016 a musim říct, že tohle jsem ještě neviděl...
Jako že Word/Excel běžně rozhodí soubor u jiné verze u Windows nebo mezi Windows/Mac, to je známé. Ale takhle zmršit text kdy u í máte pod čárkou i tečku to...je pozoruhodné. :o
Já mám třeba vyzkoušeno napsat dokument v Pages / Numbers a pak ho převést do DOCX / XLSX a zatím jsem se setkal jen s minimálními problémy, kdy to u tabulky sem tam rozhodilo nějakou tu buňku, ale tohle ještě ne. :D
Schválně vyzkoušim něco napsat v 16 pro Mac a otevřít to v 19 Professional Plus. Pokud to dělat nebude, tak je problém, který Vám mohl vzniknout po aktualizaci na poslední verzi, případně se tam něco špatně nainstalovalo a teď to dělá neplechu...

MAC_L
Příspěvky: 28
Registrován: 02 úno 2018 13:31

Re: Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Příspěvek od MAC_L » 17 lis 2018 14:53

Ted jsem zkousel, ze kdyz ten zmrseny soubor ale otevru v office na win tak je vsechno v poradku. Vam se zobrazuje zmrsene i ten muj testovaci soubor co jsem zde prilozil? Uz se nam to ve firme deje na trech strojich a vsude 2016+Mojave. Na jednom ze stroju byl drive 2011 a highsierra a bez problemu. Uz jsme zoufaly, update na office 2019 nepomohl :|

MAC_L
Příspěvky: 28
Registrován: 02 úno 2018 13:31

Re: Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Příspěvek od MAC_L » 18 lis 2018 09:51

Tak jsem dal laboroval, a zjistil jsem ze vsechny tyhle zmrseniny vznikaji pri kopirovani textu z pdf nebo pri vkladani textu zkopirovaneho z finderu v macos. Uz fakt nevim co s tim. Jedine co jsem vyzkoumal je to, ze kdyz to pdf namisto v nahledu otevru v adobe readeru, text zkopiruju nejprve do texteditu a pak z texteditu do wordu tak je to ok. Kdyz ale provedu kopirovani rovnou do wordu tak jsou ty znaky s diakritkou namrveny...

MAC_L
Příspěvky: 28
Registrován: 02 úno 2018 13:31

Re: Česká diakritika v office 2016 v MacOs

Příspěvek od MAC_L » 18 lis 2018 10:51

Nebo Vam ostatnim copy and paste z pdf do wordu tedy diakritiku nemrvi???

Odpovědět