ČISTÁ INSTALACE

Pokud si nevíte rady s operačním systémem MacOS X, jeho nastavením nebo aplikacemi týkajícími se právě práce s počítačem, tak zde můžete vznést svůj dotaz

Moderátoři: MichalM.Mac, dandas, Unreed, yonah, AdamVyborny, Macforum_Admin

Odpovědět
Uživatelský avatar
kubart
Příspěvky: 42
Registrován: 24 lis 2014 02:06

ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od kubart » 30 čer 2020 09:38

můj stařičký Mac (mid 2007) se chová podivně: kdysi jsem mu dopřál El Capitana, ale to už moc nezvládal, tak jsem koupil externí SSD, Capitana na něm a startuju a pracuju na SSD celkem svižně. Teď potřebuju vyměnit SSD za jiný SSD a při té příležitosti jsem chtěl dowgrade interního (plotnového) disku. Udělal jsem zálohu původního SSD na TM. Snažil jsem se zformátovat vnitřní disk, mnohokrát to hlásilo že to nejde, nicméně nakonec "nějak" se zadařilo, takže mám zformátovaný na Extended, (totéž i nový SSD). Po nahrání Maverick mi vyjela hláška že je to starý systém a nejde naintalovat. později totéž s Yosemite. Mám instalační flash s Capitanem, ze které jsem dělal starší SSD. Vnitřní disk, i nový SSD instalaci odmítají. Totéž u klasického recovery, kde po 3 hodinách vypadne hláška: Do tohoto počítače nelze OSX nainstalovat, nebyly naleteny žádné balíčky způsobilé k instalaci...atd. Nenačte ani zálohu v TM (tu jsem před akcí zkoušel, fungovala). TM počítač najde, ale tím to končí. Starší SSD funguje pořád, startuju a pracuju na něm bez problémů.
Poradí někdo? Díky moc

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 4031
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od ra3662 » 30 čer 2020 09:54

Provést instalaci z bootovací flashky s nižším systémem.

Uživatelský avatar
kubart
Příspěvky: 42
Registrován: 24 lis 2014 02:06

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od kubart » 30 čer 2020 13:35

to nejde - píše že starý systém nelze na tento počítač nainstalovat

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 4031
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od ra3662 » 30 čer 2020 14:29

Vytvořím bootovací flešku.
Spustím systém z flešky.
Smažu přes diskovou utilitu disk v počítači.
Nainstaluji systém.

Kde je problém, tím myslím v kterém kroku?

skyppy2000
Příspěvky: 521
Registrován: 23 pro 2014 10:35
Bydliště: Cabo de Gata, Almería, Andalusia, Spain

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od skyppy2000 » 01 črc 2020 08:51

ra3662 Rekl bych, ze je problem ve Firmware, ktery se aktualizoval na novejsi verzi v momente nainstalovani operacniho systemu El Capitan, cimz bylo zapriceneno to, ze nyni neni mozne starsi systemy na Mac nainstalovat.
Je to jen dalsi z kroku Applu, jak donutit uzivatele prechod na ty nove graficky hnusne a na prostredky hladove systemy.
iMac 5K - 27'' (2017) - 3,8 GHz Intel Core i5 - 64 GB 2400 MHz DDR4 - Radeon Pro 580 8192 MB - 4 TB SSD

Macbook Pro 16" - 2,3 GHz Intel Core i9 - 64 GB 2666 MHz DDR4 - AMD Radeon Pro 5500M 8 GB GDDR6 - 8 TB SSD

iPhone 11 Pro 256 Space Grey

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 4031
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od ra3662 » 01 črc 2020 09:54

skyppy2000@ Je to docela možné.
Nikde nepsal zda bootoval ze starších systémů, pokud nabooztuje tak by to asi mělo šlapat.
http://www.iblogapple.com/2016/04/26/do ... -versions/

Uživatelský avatar
kubart
Příspěvky: 42
Registrován: 24 lis 2014 02:06

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od kubart » včera, 23:12

něco je špatně... TM systém při restartu vidí, ale nenačte nic (hláška něco jako nejsou data), přitom TM funguje, zkoušel jsem. Starší systém stáhnu, ale nejde nainstaloat (hláška je to starý, nelze na tento Mac nainstalovat). Horší je, že i bootovací flash s Capitanem odmítá. Když dám recovery, předpokládám že to natahuje z APP store Capitána. Po 3 hodinách mi oznámí že nelze nainstalovat. Bootovací disk nelze vytvořit, protože nefunguje ani Terminál (teda - vložím do něj text, ale nejde přepsat název disku - to tak nevadí, vložím předem upravený text. Ale nejde napsat heslo - prostě natukám, odkliknu a znova: vložte heslo...vím že se nezobrazuje, ale dávám správné. Předpokládám že to chce administrátorké heslo počítače). Disk mám přeformátovaný správně.
tak jsem nějak bezradnej...

Odpovědět