ČISTÁ INSTALACE

Pokud si nevíte rady s operačním systémem MacOS X, jeho nastavením nebo aplikacemi týkajícími se právě práce s počítačem, tak zde můžete vznést svůj dotaz

Moderátoři: MichalM.Mac, dandas, Unreed, yonah, AdamVyborny, Macforum_Admin

Odpovědět
Uživatelský avatar
kubart
Příspěvky: 46
Registrován: 24 lis 2014 02:06

ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od kubart » 30 čer 2020 09:38

můj stařičký Mac (mid 2007) se chová podivně: kdysi jsem mu dopřál El Capitana, ale to už moc nezvládal, tak jsem koupil externí SSD, Capitana na něm a startuju a pracuju na SSD celkem svižně. Teď potřebuju vyměnit SSD za jiný SSD a při té příležitosti jsem chtěl dowgrade interního (plotnového) disku. Udělal jsem zálohu původního SSD na TM. Snažil jsem se zformátovat vnitřní disk, mnohokrát to hlásilo že to nejde, nicméně nakonec "nějak" se zadařilo, takže mám zformátovaný na Extended, (totéž i nový SSD). Po nahrání Maverick mi vyjela hláška že je to starý systém a nejde naintalovat. později totéž s Yosemite. Mám instalační flash s Capitanem, ze které jsem dělal starší SSD. Vnitřní disk, i nový SSD instalaci odmítají. Totéž u klasického recovery, kde po 3 hodinách vypadne hláška: Do tohoto počítače nelze OSX nainstalovat, nebyly naleteny žádné balíčky způsobilé k instalaci...atd. Nenačte ani zálohu v TM (tu jsem před akcí zkoušel, fungovala). TM počítač najde, ale tím to končí. Starší SSD funguje pořád, startuju a pracuju na něm bez problémů.
Poradí někdo? Díky moc

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 4037
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od ra3662 » 30 čer 2020 09:54

Provést instalaci z bootovací flashky s nižším systémem.

Uživatelský avatar
kubart
Příspěvky: 46
Registrován: 24 lis 2014 02:06

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od kubart » 30 čer 2020 13:35

to nejde - píše že starý systém nelze na tento počítač nainstalovat

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 4037
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od ra3662 » 30 čer 2020 14:29

Vytvořím bootovací flešku.
Spustím systém z flešky.
Smažu přes diskovou utilitu disk v počítači.
Nainstaluji systém.

Kde je problém, tím myslím v kterém kroku?

skyppy2000
Příspěvky: 522
Registrován: 23 pro 2014 10:35
Bydliště: Cabo de Gata, Almería, Andalusia, Spain

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od skyppy2000 » 01 črc 2020 08:51

ra3662 Rekl bych, ze je problem ve Firmware, ktery se aktualizoval na novejsi verzi v momente nainstalovani operacniho systemu El Capitan, cimz bylo zapriceneno to, ze nyni neni mozne starsi systemy na Mac nainstalovat.
Je to jen dalsi z kroku Applu, jak donutit uzivatele prechod na ty nove graficky hnusne a na prostredky hladove systemy.
iMac 5K - 27'' (2017) - 3,8 GHz Intel Core i5 - 64 GB 2400 MHz DDR4 - Radeon Pro 580 8192 MB - 4 TB SSD

Macbook Pro 16" - 2,3 GHz Intel Core i9 - 64 GB 2666 MHz DDR4 - AMD Radeon Pro 5500M 8 GB GDDR6 - 8 TB SSD

iPhone 11 Pro 256 Space Grey

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 4037
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od ra3662 » 01 črc 2020 09:54

skyppy2000@ Je to docela možné.
Nikde nepsal zda bootoval ze starších systémů, pokud nabooztuje tak by to asi mělo šlapat.
http://www.iblogapple.com/2016/04/26/do ... -versions/

Uživatelský avatar
kubart
Příspěvky: 46
Registrován: 24 lis 2014 02:06

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od kubart » 03 črc 2020 23:12

něco je špatně... TM systém při restartu vidí, ale nenačte nic (hláška něco jako nejsou data), přitom TM funguje, zkoušel jsem. Starší systém stáhnu, ale nejde nainstaloat (hláška je to starý, nelze na tento Mac nainstalovat). Horší je, že i bootovací flash s Capitanem odmítá. Když dám recovery, předpokládám že to natahuje z APP store Capitána. Po 3 hodinách mi oznámí že nelze nainstalovat. Bootovací disk nelze vytvořit, protože nefunguje ani Terminál (teda - vložím do něj text, ale nejde přepsat název disku - to tak nevadí, vložím předem upravený text. Ale nejde napsat heslo - prostě natukám, odkliknu a znova: vložte heslo...vím že se nezobrazuje, ale dávám správné. Předpokládám že to chce administrátorké heslo počítače). Disk mám přeformátovaný správně.
tak jsem nějak bezradnej...

Uživatelský avatar
kubart
Příspěvky: 46
Registrován: 24 lis 2014 02:06

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od kubart » 13 črc 2020 23:06

něco podobného se tu řešilo před časem, ale moc nevyřešilo....

tlacenka
Příspěvky: 8064
Registrován: 09 zář 2012 17:48

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od tlacenka » 14 črc 2020 02:17

Spustím funkční systém ze starého ssd
Vytvořím instalační USB z verze os, kterou chci nainstalovat
Bavíme se tu o tvorbě USB přes terminál a install dmg z legálního zdroje
Vypnu stroj
Pošéfuju výměnu disku hdd za nové ssd
Zapnu stroj a nabootuju z flashky
Z té flashky naformatuju disk včetně recovery partition
Nainstaluju os
Mělo by to jet
Zanadávám si na timemashine

Pokud chcete na nový disk obnovit timemashine, není řešení naklonovat starý hdd na nový ssd ?

martasx1
Příspěvky: 286
Registrován: 07 zář 2013 08:13

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od martasx1 » 15 črc 2020 18:25

Stalo se mi to samé, ani instalace s flešky ani přes recovery stejné hlášky, vždy to byl starší imac nebo Macbook, po několika hodinách jsem tam systém vždy dostal, ale běží pomalu, na novějších strojích jsem nikdy neměl problém, taky tipuji na nějaké změny v firmware.
Macbook Pro Retina 13"(2017) - Kaby Lake i5/8GB/256GB SSD - 10.14
Iphone X,7
Ipad4

Uživatelský avatar
ra3662
Příspěvky: 4037
Registrován: 14 srp 2012 10:25
Bydliště: Ostrava

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od ra3662 » 15 črc 2020 21:05

Nechápu kde je problém?
Všichni píšou o něčem a nakonec o ničem?
Nikdo nerozepíše problém.
Furt jenom řeším podobné, atd, ...

skyppy2000
Příspěvky: 522
Registrován: 23 pro 2014 10:35
Bydliště: Cabo de Gata, Almería, Andalusia, Spain

Re: ČISTÁ INSTALACE

Příspěvek od skyppy2000 » 17 črc 2020 19:12

ra3662 Cili se mi to potvrdilo = je to firmware. Rekli mi to tenkrat i v Apple Store, kdyz jsem take udelal upgrade ze starsiho systemu. Dela to od El Capitana a vyssich systemu.
Zkratka je uplne jedno jak mate stary pocitac. Behem instalacniho procesu se provede upgrade firmware, ktery z neho udela ,,novejsi stoj" a v ten moment i kdyby to byl Macbook Pro 2006, tak na neho starsi system uz nikdy nedostanete. Slo to odstranit do urciteho roku tusim do roku 2017 - jak vysel iMac Pro. Tedy mozne je vsechno, ale da to urcite o dost vice prace a vsemozneho laborovani nez se vam to povede. Je take mozne, ze to nebude mozno provest nebot nemate starsi verzi firmwaru.

Ja toto zkratka neresim. Na stare systemy mam starsi pocitace do roku 2012 a na ty aktualni systemy mam pocitace 2015 a novejsi. Kdyz v nejhorsim potrebuji starsi system, hodim ho do virtualky bud VMWare nebo Parallels, nainstaluji co potrebuji, potazmo pripojim co potrebuji a jede se dal.
iMac 5K - 27'' (2017) - 3,8 GHz Intel Core i5 - 64 GB 2400 MHz DDR4 - Radeon Pro 580 8192 MB - 4 TB SSD

Macbook Pro 16" - 2,3 GHz Intel Core i9 - 64 GB 2666 MHz DDR4 - AMD Radeon Pro 5500M 8 GB GDDR6 - 8 TB SSD

iPhone 11 Pro 256 Space Grey

Odpovědět