MacBook Pro/Air M1

Tato sekce je určena všem začínajícím Apple uživatelům, kteří potřebují pomoc a nejsou si jistí, do které ze sekcí jejich dotaz přesně patří. Pokud se Vám nepodařilo pomocí vyhledávání najít řešení pro Váš problém, tak neváhejte a napište svůj dotaz právě sem. Neexistují hloupé otázky, jen hloupé odpovědi.

Moderátoři: Alisczech, MichalM.Mac, Streeter, emkei, Renik, RadimSvidrnoch, dandas

Odpovědět
novacek_jakub
Příspěvky: 4
Registrován: 18 úno 2021 07:55

MacBook Pro/Air M1

Příspěvek od novacek_jakub » 18 úno 2021 07:59

Ahoj borci,

jelikož mi stávající ThinkPad začíná ukazovat vztyčený prostředníček, poohlížím se po jeho náhradě. Využil jsem toho, že švagr má Pro M1, který momentálně nepoužívá, a vypůjčil jsem si ho od něj. Stroj je to pěkný, o tom žádná. Ale jsem z něho víc než rozpačitý. Jsou věci čistě systémové které mě štvou, poté platforma a nakonec Applí. Třeba mi někdo z vás poradí jak některé problémy vyřešit. V první řadě je tohle vlastně moje první zkušenost s jablečným systémem... Zpracování je super, display taky, touch bar zajímavý, klávesnice pohodlná. Co mě obzvlášť překvapuje, tak že nejde jednoduše změnit rozlišení. WTF? Pokud nastavím "Více místa", pořád je vše zbytečně kravské. Na 13,3" funguji bez problémů s rozlišením 1920x1080 a 100% škálováním. Zkoušel jsem aplikaci na změnu rozlišení, ale obraz se mi nezdál ostrý. Potom mě překvapilo, že po připojení ext. monitoru nejde vypnout display ntb (pouze režim zrcadlení, nebo rozšířený; vyřešeno nastavením zrcadlení a stáhnutí podsvícení na nulu). A poslední věc na display je, že mě z něj bolí oči a hlava (snížení jasu ani "noční" režim nemají vliv). Klávesnice je pohodlná, ale má nezvyklé rozložení (otázka času a návyku z Windows; určitě se časem poddá).

Teď k otázce SW. Na Win jsem zvyklý na:
  • Remote Desktop Manager (od Devolutions) - pro Mac je, i když s omezenými možnostmi
  • PuTTY - vlastně používám hlavně pro připojování k Cisco switchům/routerům; nějaká rozumná náhrada?
  • WireShark - zatím neřešeno
  • WinBox - povedlo se rozhodit; ale proč je stále jen klient pro Win? ...
  • Advanced IP Scanner - poprosil bych o doporučení náhrady
  • inSSIDer - poprosil bych o doporučení náhrady
  • Eagle - poprosil bych o doporučení náhrady
  • Android Studio - povedlo se rozchodit
  • Visual Studio - zatím neřešno
Určitě se po čas používání objeví další věci, s kterými bych tu, s dovolením, otravoval. Vy, co jste v nedávné době přecházeli z Win na OS X, jak hodnotíte přechod?

Uživatelský avatar
kecinzer
Příspěvky: 338
Registrován: 06 úno 2015 07:09
Bydliště: Děčín - perla severu

Re: MacBook Pro/Air M1

Příspěvek od kecinzer » 18 úno 2021 13:45

Pokud přecházíš z Windows, je potřeba si na macOS zvyknout. Doporučuji nesnažit se používat macOS jako Windows, ale udělat si nové návyky, jinak nemá smysl Macbook používat.
Já jsem na tom osobně už obráceně - nedokážu si zvyknout na Windows.

Rozlišení právě změnit lze narozdíl od Windows, kde měníš jen % zvětšení, ale rozlišení zůstává stejné.
Defaultní škálování (1440x900) mi na 13" obrazovku přijde akorát. Používal jsem na 15" HP 1920x1080 (100%) a vše bylo dost titěrné. Ještě si umím představit po nějakém zvykání 1680x1050 (které v nastavení také je), ale více už opravdu ne. Navíc je potřeba sáhnout po aplikaci, které to umí (např. SwitchResX).

V macOS skutečně není možné vypnout interní displej, pokud máš připojený externí a otevřené víko. Vím že to lidem vadí, ale osobně to tedy nechápu. Používám interní displej a nad ním připojený externí. Pokud bych chtěl používat jen externí, tak MB zavřu, dám ho bokem, připojím myš a klávesnici.

To, že tě bolí z displeje oči a hlava absolutně nechápu. U mě to je přesně naopak. Díky retina displeji se na něj mohu dívat pořád a neunavím se. Je to prostě pastva pro oči (používám ale defaultní rozlišení).

Z výčtu používaných aplikací si nejsem úplně jist, zda je pro tebe macOS vhodná volba, navíc pokud jsi vývojář Windows aplikací (Visual Studio). Jestli tedy nemyslím Visual Studio Code, který samo pro macOS je. Z dalšího výčtu dokážu poradit jen ohledně Putty - tedy nic hledat nemusíš, SSH umí normálně Terminál, případně vyzkoušej iTerm2.
MacBook Air M1 SpaceGray 512GB 8-GPU 8GB RAM iPhone XR productRED 64GB + Apple Watch Series 6 productRED 44mm iPad Air 3 SpaceGray 64GB Smart Keyboard AirPodsPro

Zeggjk
Příspěvky: 602
Registrován: 15 bře 2013 11:17
Bydliště: Děčín

Re: MacBook Pro/Air M1

Příspěvek od Zeggjk » 18 úno 2021 16:38

Remote Desktop Manager - zkuste ten od Microsoftu. Tohle nechápu, pro Win MS nic takového nemá,jen mstsc.exe (Připojení ke vzdálené ploše) Microsoftí RDM pro Mac je fak povedený.
iPhone XS 64GB
Macbook Air 13" 2012 Intel i5 1,8GHz, 480GB SSD, 8GB RAM, WIFI AC - odemykání pomocí AW
Mac mini 2014, Intel i5 1,4GHz, 250GB SSD, 4 GB RAM
AW Nike+ Series 4 GPS 44mm
Apple TV 4K

novacek_jakub
Příspěvky: 4
Registrován: 18 úno 2021 07:55

Re: MacBook Pro/Air M1

Příspěvek od novacek_jakub » 18 úno 2021 17:20

kecinzer píše:
18 úno 2021 13:45
Pokud přecházíš z Windows, je potřeba si na macOS zvyknout. Doporučuji nesnažit se používat macOS jako Windows, ale udělat si nové návyky, jinak nemá smysl Macbook používat.
Já jsem na tom osobně už obráceně - nedokážu si zvyknout na Windows.
Jelikož jsem fungoval i na Linuxu, tak v prostředí zas takový problém není. Tam si zvykám rychle. Jen to bude horší, aby se člověk naučil nové klávesové zkratky. Jsem spíš tvor, který funguje převážně s klávesnicí, než abych šmatlal po touchpadu, nebo bral do ruky myš.
kecinzer píše:
18 úno 2021 13:45
Rozlišení právě změnit lze narozdíl od Windows, kde měníš jen % zvětšení, ale rozlišení zůstává stejné.
Defaultní škálování (1440x900) mi na 13" obrazovku přijde akorát. Používal jsem na 15" HP 1920x1080 (100%) a vše bylo dost titěrné. Ještě si umím představit po nějakém zvykání 1680x1050 (které v nastavení také je), ale více už opravdu ne. Navíc je potřeba sáhnout po aplikaci, které to umí (např. SwitchResX).
Není úplně pravda, ale nemá cestu se o tom hádat. Jak se říká, sto lidí, sto chutí. Pro mě je na 13" akorát 1920x1080, nynějších 1680x1050 je "zbytečně" málo. Nezdá se to, ale je to rozdíl. A škoda, že tohle nejde jednoduše nastavit v systému a musím kupovat externí aplikaci za $16...
kecinzer píše:
18 úno 2021 13:45
V macOS skutečně není možné vypnout interní displej, pokud máš připojený externí a otevřené víko. Vím že to lidem vadí, ale osobně to tedy nechápu. Používám interní displej a nad ním připojený externí. Pokud bych chtěl používat jen externí, tak MB zavřu, dám ho bokem, připojím myš a klávesnici.
Spíš byl takový povzdech :) všude člověk čte, jak jsou Windows shit, že Linux a Os X rulez. Já si tohle netroufnu ani u jednoho z těch systémů - každý má svoje + i -. Jinak, jak to je s nasáváním vzduchu pro větráky u MB Pro s M1 SoC? Výdech bude na zadní straně a nasávání je řešené skrz klávesnici? Potom logicky, pokud budu mít zavřené víko, tak snížím tok vzduchu a nebudu dosahovat takové účinnosti chlazení. Navíc ve víku budou určitě antény pro WiFi a není nic lepšího, aby mířili do vesmíru, když mám AP za zdí. Ale jak jsem psal, tohle řeším snížením jasu na 0.
kecinzer píše:
18 úno 2021 13:45
</s>To, že tě bolí z displeje oči a hlava absolutně nechápu. U mě to je přesně naopak. Díky retina displeji se na něj mohu dívat pořád a neunavím se. Je to prostě pastva pro oči (používám ale defaultní rozlišení).
Njn, asi budu divnej. Ale dle diskuzí v tom nejsem sám
kecinzer píše:
18 úno 2021 13:45
Z výčtu používaných aplikací si nejsem úplně jist, zda je pro tebe macOS vhodná volba, navíc pokud jsi vývojář Windows aplikací (Visual Studio). Jestli tedy nemyslím Visual Studio Code, který samo pro macOS je. Z dalšího výčtu dokážu poradit jen ohledně Putty - tedy nic hledat nemusíš, SSH umí normálně Terminál, případně vyzkoušej iTerm2.
Pro Windows ne, spíš si hraji s RPi a Arduinem. Takže převážně konzolové aplikace pro Linux + něco na to Arduino a k tomu PHP + HTML. O VS Code vím, ale budu si na něj muset zvyknout. PuTTY mě "pálí hlavně kvůli síťovým prvkům, na které se přistupuje přes sériovou konzoli. Už mám nějaké tipy na aplikace s GUI, ptorože terminál mi na tohle přijde hardcore. Co se výběru týče, tak pracovní mám Dell s Win, takže úplně odstřižen nejsem. Jen nechci/nemohu na pracovním používat vše, co bych chtěl/potřeboval.


Další věc, co mě irituje. Scrollování kolečkem myši drží nastavení touchpadu... Tohle asi bude na zvykání taky oříšek

Zeggjk píše:
18 úno 2021 16:38
Remote Desktop Manager - zkuste ten od Microsoftu. Tohle nechápu, pro Win MS nic takového nemá,jen mstsc.exe (Připojení ke vzdálené ploše) Microsoftí RDM pro Mac je fak povedený.
Proto jsem tam dával i vývojáře -> https://remotedesktopmanager.com Jedná se o klienta, kde máš uložený všechny možný zařízení. Umí RDP, SSH, Telnet, ...

DidaJI
Příspěvky: 54
Registrován: 29 kvě 2017 22:29

Re: MacBook Pro/Air M1

Příspěvek od DidaJI » 18 úno 2021 20:57

Ahoj,

já jsem na MacOS přešel asi před pěti lety a na Windows si dnes ani nevzpomenu. I na klávesové zkratky se dá podvědomě v hlavě přepínat, u zákazníků musím často pracovat s Win a na stole kompiluji na MacBooku a nemám s tím problém.

RDP - už tu několik lidí psalo, používám to od Microsoftu, funguje super.
Putty - stačí spustit terminál a napsat například "ssh pi@192.168.0.1" Samozřejmě existuje na Mac spousta programů na správů připojení (Terminus, atd.) ale postupně jsem zůstal u příkazové řádky a to to používám několikrát denně.
AdvanceIPScaner - používám "Debooke" a maximální spokojenost dále existuje "IP Scanner"
Na kompilování používám Visual Studio Code, s rozšířením Platformio, na vývoj STM procesorů STMCubeIDE
TotalCommander mi nahradil CommanderOne, používám ho ale stále méně, většinou si vystačím s Finderem
Na rychlou editaci textu - TextWrangler - škoda, řežu ho dlouho neaktualizují

novacek_jakub
Příspěvky: 4
Registrován: 18 úno 2021 07:55

Re: MacBook Pro/Air M1

Příspěvek od novacek_jakub » 18 úno 2021 21:39

@DidaJI, díky za názor! Původně byl příspěvek publikován někde jinde, kde jsem hledal spíš zaměření na alternativy programů z Win. Nějak se mi to nechtělo opravovat, takže pouze Ctrl + C a Ctrl + V (teda sorry, ne Ctrl, ale Command :D). RDP a SSH netřeba řešit, to je ok. Jen musím proniknout do připojování na COM porty (Cisco switche/reoutery).

Uživatelský avatar
kecinzer
Příspěvky: 338
Registrován: 06 úno 2015 07:09
Bydliště: Děčín - perla severu

Re: MacBook Pro/Air M1

Příspěvek od kecinzer » 19 úno 2021 12:42

novacek_jakub píše:
18 úno 2021 17:20
Není úplně pravda, ale nemá cestu se o tom hádat. Jak se říká, sto lidí, sto chutí. Pro mě je na 13" akorát 1920x1080, nynějších 1680x1050 je "zbytečně" málo. Nezdá se to, ale je to rozdíl. A škoda, že tohle nejde jednoduše nastavit v systému a musím kupovat externí aplikaci za $16...
Rád bych se ještě vrátil k tomu rozlišení. Rozhodně se nehádám, spíš mě zajímá pohled ostatních.
Ano, úplně pravda to není. v macOS to funguje tak, že se to "škálované" rozlišení dělá jako polovina reálného. Displej Air/Pro je 2600x1600, tedy úplně nejostřejšího a nejkřišťálověji čistého obrazu dosáhneš se škálovaným 1280x800, přesně tedy 1 bod = 4 body. Dříve to také bylo defaultní rozlišení u 13" Macbooků. Tuším, že asi od roku 2016 Apple trošku pozměnil technologii v displejích (nebo jsem to alespoň někde četl) a začal dávat jako výchozí rozlišení o jeden řád vyšší (a to dle vzoru původních MacBooků Air bez retiny, které měly 1440x900 rozlišení) tedy 1440x900.
U 15" modelů byl default 1440x900 (reálně mají 2880x1800) a nyní 1680x1050. Sám jsem toto škálované používal na MB Pro 15" 2014, i když nebylo default. Velikostně mně vyhovuje nejvíce.
Opravdu ale Apple musel s displeji něco udělat, protože na té 15" ta ostrost písma nebyla taková, jako nyní na 13" se stejným poměrným škálováním.

Doufám, že jsem to popsal pochopitelně :).

Znám hodně lidí, co se okolo mě pohybují a nikdo nepoužívá 1920x1080 při 100% na 13" displeji. Tohle se dá ještě používat na 15", ale už je to na hraně a člověk musí hodně mžourat.
Největší problém je ten, že když máš nad displejem MacBooku 23" palcový monitor, který má také 1920x1080, tak se to fakt používá hodně debilně a ten velikostní rozdíl je hodně znatelný.
Nehledě na to, že se zbytečně unavují oči. Když si vezmu, že do toho koukám kolem 8 hodin denně, tak si je chci unavovat co nejméně.

Zrovna pár dní zpátky jsem právě uvažoval, že zkusím jet na 1680x1050, ale přemýšlel jsem právě, zda mi ta plocha navíc vykompenzuje unavené oči...

BTW. dá se sehnat i aplikace na změnu toho rozlišení, která je zdarma :).
MacBook Air M1 SpaceGray 512GB 8-GPU 8GB RAM iPhone XR productRED 64GB + Apple Watch Series 6 productRED 44mm iPad Air 3 SpaceGray 64GB Smart Keyboard AirPodsPro

novacek_jakub
Příspěvky: 4
Registrován: 18 úno 2021 07:55

Re: MacBook Pro/Air M1

Příspěvek od novacek_jakub » 04 bře 2021 11:46

Tak jo, po 3 týdnech používání jsem už spokojenější. Chtělo to, abych si zvykl a dal tomu šanci :D momentálně řeším tyto 2 "problémy".

1) když jdu večer spát, MB dám uspat (logo nakousnutého jablka v levém horním rohu a "Uspat"). Normálně nechávám spuštěnou WhatsUp aplikaci. Ale nejde mi na rozum, jak to, že mi třeba ve 3 ráno přijde na telefon upozornění, že je WhatsUp Web právě aktivní na spícím MB? Když se ráno podívám do "Čas u obrazovky" tak se nezdá, že by byl MB vzhůru...

2) Mám MAK k MS Office 2019 Proffesional Plus (legálně od zaměstnavatele) - lze nějaký způsobem nainstalovat do MB? Nějaký instalační balíček jsem našel, ale ten chtěl aktivaci přes Office365 (nebo jak se ta služba aktuálně jmenuje).

3) Existuje klávesová zkratka, pomocí které bych přepínal mezi 2 okny stejného programu? Typicky mám otevřené třeba 2 - 3 okna prohlížeče

Uživatelský avatar
SharkeeCZ
Příspěvky: 1475
Registrován: 09 lis 2015 17:57

Re: MacBook Pro/Air M1

Příspěvek od SharkeeCZ » 04 bře 2021 12:45

ad 2) instalačky na OFFIce 2019 budou možná časem, pokud vím, tak nyní MSFT prcuje na tom aby tam běžel Office365, což je pro ně budoucnost
ad 3) viz hledat klávesové zkratky tady na fóru, řešeno několikráte
iPhone11Pro/iPad mini2/iPAD2018/MBP2018TB/MBAearly2014/aTV4/BeatsSolo3WL / AirPods2019WC

jirikast
Příspěvky: 17
Registrován: 27 dub 2020 05:47

Re: MacBook Pro/Air M1

Příspěvek od jirikast » 04 bře 2021 22:46

ad bod 1 přiznám se že funkci uspat jsem na Macbooku nikdy nepoužil - tam se normálně zaklapne víko - pak otevřeš a pokračuješ tam kde jsi přestal :)

Uživatelský avatar
Mironet
Příspěvky: 1278
Registrován: 02 říj 2012 13:22

Re: MacBook Pro/Air M1

Příspěvek od Mironet » 05 bře 2021 09:55

Použil. Jen ji aktivujete zavřením počítače místo položky v nabídce. K původnímu dotazu, je to normální. Mac pracuje ve spánku, pokud je připojen k napájení a wifi. To, co pozorujete je tedy to, že jednou za čas WhatsApp klient pingne server, to je celé. Jmenuje se to Power Nap a pokud chcete, lze to v nastavení vypnout.

Uživatelský avatar
kecinzer
Příspěvky: 338
Registrován: 06 úno 2015 07:09
Bydliště: Děčín - perla severu

Re: MacBook Pro/Air M1

Příspěvek od kecinzer » 10 bře 2021 10:18

Mironet píše:
05 bře 2021 09:55
Použil. Jen ji aktivujete zavřením počítače místo položky v nabídce. K původnímu dotazu, je to normální. Mac pracuje ve spánku, pokud je připojen k napájení a wifi. To, co pozorujete je tedy to, že jednou za čas WhatsApp klient pingne server, to je celé. Jmenuje se to Power Nap a pokud chcete, lze to v nastavení vypnout.
Ohledně toho uspávání...
Také bych rád používal uspávání zavření víka, ale mám stále k MB připojen externí displej. Nemám připojenou žádnou externí klávesnici ani myš a přesto, když zavřu víko, MB se neuspí, ale primární obrazovka se nastaví na připojený displej, i když pak nemám MB čím ovládat.
Tohle mi dělá už na 4. modelu MB a neskutečně mě to štve.
MacBook Air M1 SpaceGray 512GB 8-GPU 8GB RAM iPhone XR productRED 64GB + Apple Watch Series 6 productRED 44mm iPad Air 3 SpaceGray 64GB Smart Keyboard AirPodsPro

Odpovědět