Time Capsule

Vše, co se týká, monitorů, externích disků, tiskáren, sítí a veškerého příslušenství pro Apple produkty.

Moderátoři: Alisczech, MichalM.Mac, dandas, Macforum_Admin

Odpovědět
Sandra
Příspěvky: 473
Registrován: 23 pro 2012 03:33

Time Capsule

Příspěvek od Sandra » 26 úno 2021 20:05

Zdravím, má smysl koupit v dnešní době Time Capsule 2 TB model 2013 jako router + Time Machine? Nebo je lepší si koupit samotný router a Time Machine si řešit přes NAS (mám Synology a Time Machine momentálně běží na něm)? A případně jaký router doporučíte na síť, kde je cca deset "velkých" zařízení (počítače, notebooky, telefony, tablety, NAS,  TV, tiskárna) a bude spousta "malých" zařízení do Smart Home (Vocolinc, Fibaro, Netatmo, naprostá většina bez bridge s vlastním wifi připojením). Děkuji.

MichalJ
Příspěvky: 1015
Registrován: 31 črc 2012 14:16
Bydliště: Slezsko

Re: Time Capsule

Příspěvek od MichalJ » 27 úno 2021 12:18

Tome Capsuli podle mně nemá cenu pořizovat, maximálně jestli vám to někso chce dát zadarmo a i pak to nebude žádná hitparáda.

Kdybych chtěl mít zařízení všechno v jednom tak bych si koupil router od Synology. K němu se mimochodem dá připojit i USB disk a mít Time Machine na něm.

Mně ale přijde lepší než mít všechno v jednom mít zvlášť router a zvláš't wifi, takže bych to řešil routerem od ubiqity nebo mikrotikem + access pointy od ubiqity.

Levnější (o hodně) varianta se složitějším nastavením je pak mikrotik router + mikrotik access pointy.

Ubiqity - jednoduché, nastavování v grafice, drahé.
Mikrotik - složitější nastavení, reativně levné.

Sandra
Příspěvky: 473
Registrován: 23 pro 2012 03:33

Re: Time Capsule

Příspěvek od Sandra » 27 úno 2021 13:10

Díky moc, pomohl jste mi. Můžu se ještě zeptat na doporučení ohledně toho Mikrotiku? Nejlépe odkaz na Alzu. Měl by umět wifi ax, přinejhorším ac, alespoň 4 LAN 1 Gbps porty, 1 WAN port na připojení modemu. A zvládne jeho nastavení i člověk ne-síťař? Jinak stačí jen jeden router, nemáme byt zase tak velký a UPC "super modem" ho pokryje celý na obou pásmech.

Jinak Time Machine právě máme na NASu Synology a funguje to, takže to je asi vyřešené. Router od Synology se mi líbí a vzhledem ke zkušenostem s NASem předpokládám, že to bude stejná kvalita a stejný držák, ale 6.5k czk mi přijde trochu hodně. Jinak i tiskárna je připojená do NASu a funguje to taky skvěle.

Tak kdyžtak prosím o odkaz na konkrétní krabičku, která by splňovala tyto požadavky, moc díky :-)

MichalJ
Příspěvky: 1015
Registrován: 31 črc 2012 14:16
Bydliště: Slezsko

Re: Time Capsule

Příspěvek od MichalJ » 01 bře 2021 11:14

Já bych vybíral např. mezi těmahle dvěma - https://mikrotik.com/products/compare/R ... -5HacD2HnD

Případně tohle jako router - https://mikrotik.com/product/RB960PGS a k tomu tenhle access point - https://mikrotik.com/product/cap_ac

Těch možností je spousta, dá se to různě kombinovat. Základní nastavení si myslím že zvládne i aspoň trochu zkušený člověk (mají docela dobrou dokumentaci).

Sandra
Příspěvky: 473
Registrován: 23 pro 2012 03:33

Re: Time Capsule

Příspěvek od Sandra » 01 bře 2021 12:01

Díky za radu, ale je to dost staré, navíc na Alze jsem nenašla ani jeden z nich. To zase když už, tak by to chtělo wifi ax za tu cenu, $129 mi přijde docela dost na to, že to má starou technologii. Navíc když vidím ty parametry, tak si nejsem jistá, že se mi do toho chce. A co se týče dvou krabiček, tak to vůbec ne, dost na tom, že k routru musím mít ještě modem pro UPC, takže vlastně dvě už to jsou, tři už je fakt moc... Nějaká rada na normální router by byla prosím? Prostě vše v jednom, ať je to co nejjednodušší na nastavení (prostě všechno normálně klikací) a ať to nastavím a pokud možno zapomenu, že to tam je. A minimálně wifi ac, lépe ax. Děkuji.

MichalJ
Příspěvky: 1015
Registrován: 31 črc 2012 14:16
Bydliště: Slezsko

Re: Time Capsule

Příspěvek od MichalJ » 01 bře 2021 16:26

Kvalitní wifi router s ax za normální cenu se podle mně teď sehnat nedá, na to je ta technologie moc nová.

Jinak teda nevím co máte za připojení ale ac (wifi 5) je v pohodě dostačující pro většinu standardních přípojek. Něco jiného je pokud chcete přenášet spoustu dat např. mezi NAS a klienty, ale ti co to potřebují pak neřeší jestli dají za router 2 nebo 4 tisíce.

Ad další krabička - jde to o že "wifi access point" mívá o dost lepší výkon než wifi přímo v routeru, je to jednoúčelové zařízení které dělá jednu věc, ale dělá jí pořádně.

Pode mně si nejdřv musíte pořádně ujasnit co vlastně chcete a v čem vám ten modem/router od UPC nevyhovuje a co si slibujete za zlepšení. Ale kupovat si router jenom proto že má nálepku "wifi ax" jsou vyhozené peníze.

Jirka_S
Příspěvky: 1278
Registrován: 08 čer 2015 18:39
Bydliště: CZ

Re: Time Capsule

Příspěvek od Jirka_S » 01 bře 2021 17:37

"...Time Machine právě máme na NASu Synology a funguje to..."
Už jsem to tu někde psal, měl jsem to kdysi taky tak, ano, zálohování fungovalo v pohodě, to jo, problém nastal při obnově celého disku ze zálohy, tu zálohu na NASu mně to prostě nenašlo. Basta. Možná jsem dělal něco blbě, nevím, asi jo, ale za ty nervy mi to nestálo a už to nikdy nechci a nebudu riskovat, takže záloha na externí HDD a pro jistotu hned na dva. :)
Jinak v té TC, která není dost dobře chlazená, se (prý) často upečou disky, psalo se tu myslím kdysi o tom.

MichalJ
Příspěvky: 1015
Registrován: 31 črc 2012 14:16
Bydliště: Slezsko

Re: Time Capsule

Příspěvek od MichalJ » 01 bře 2021 21:16

Já už jsem obnovoval několikrát, jak komplet tak vybraná data a fungovalo to dobře. Jasně, obnova trvá o něco déle než z USB disku, ale není to žádná tragédie.

Protože mně zbyl jeden externí disk který by jinak byl k ničemu, začal jsem to kombinovat - zálohuju na dva disky (NAS + USB) s tím že NAS je automaticky (to je na tom to hezké:-) a čas od času (jednou, dvakrát za měsíc) připojím ten USB disk a on se zazálohuje i na něj.

EDIT - doplnění: vzhledem k tomu že používám iCloud tak jsem při upgradu na Big Sur, kdy jsem dělal čistou instalaci, ani neobnovoval celý disk ale jenom pár věcí co nemám na icloudu, takže tam mně rychlost taky netrápila.

Sandra
Příspěvky: 473
Registrován: 23 pro 2012 03:33

Re: Time Capsule

Příspěvek od Sandra » 01 bře 2021 22:24

Tak jsem nakonec do toho praštila a koupila jsem Synology RT2600ac, sice je to pálka, ale po pár hodinách vypadá stejně robustně jako NAS a odezva je okamžitá, přes původní UPC router se třeba web často na chvíli zamyslel, než se načetl. A i lokální síť a kopírování na/z NAS je rychlejší. Tak snad jsem neudělala chybu. Nastavení tam je hromada, spoustu věcí asi ani nevyužiju, ale jestli vydrží deset let jako NAS, tak je to dobrá investice.

Jinak co se týče TIme Machine na Synology, tak tu máme dva Macy, starý Mac Mini 2011 s High Sierra a ten skutečně zálohu nevidí, ovšem novější MacBook Air 2015 s Big Sur zálohu vidí a i se mi z ní normálně z recovery obnovil a ani to netrvalo zase tak dlouho, cca do hodiny to bylo hotové. Nevím, proč to nejde s tím Minim, ale v zásadě to není zase až tak důležité, on je už stejně kapánek za zenitem...

Jinak také mám zaplacený iCloud, takže dokumenty, fotky a další důležité věci jsou tam, spíš tu zálohu mám kvůli programům a jejich nastavení, protože právě to nastavování po instalaci z duše nenávidím.

Mimochodem, narazila jsem dneska na zajímavý fail od Applu. Máme  TV 4k, funguje bezvadně. Ale na novém routru jsem použila stejný název SSID, akorát jsem teda změnila heslo, řekla jsem si, že po třech letech stejného hesla v paneláku by to už chtělo nové. A  TV neumožňuje zapomenout existující wifi ani změnit uložené heslo a prostě mi suše řekla, že k síti se nejde připojit. Ruční zadání údajů také nepomohlo a návod na netu jako že restartovat, zadat údaje ručně a poté se připojit normálně, že si to řekne o heslo, také nezabral. Takže jsem musela udělat factory reset, naštěstí to dnes s pomocí iPhonu je rychlé na nastavení. Ale teda neskutečně otravné a fakt bych nečekala, že jim uteče taková chyba... A minimálně od tvOS 12, možná i déle.

edit: jinak důvod, proč UPC modem nevyhovuje je 1. nemožnost nastavení vlastního DNS a 2. poté, co jsme si pořídili smart věcičky (a zdaleka ještě ne všechny, máme to teprve na zkoušku, nicméně už je rozhodnuto o rozšiřování), tak se začal zahlcovat... A to tu je zatím jen asi 14 zařízení (tři Macy, Mini a 2x Air, notebook a desktop PC s Windows, dva iPhony, dva Androidy, iPad,  TV, NAS, tiskárna, dvoje  Watch a dvě Home Kit věci, žárovka a zásuvka. Prostě je toho dost málo a ten jejich "super modem" to prostě nezvládá. A to tu je asi třičtvrtě roku, protože předchozí pro změnu měl po několika letech problém s LAN porty, tak nám ho vyměnili. No a ax jsem chtěla proto, že je prostě nové. Ale upřímně než TP-Link tak jsem si radši po přečtení zkušeností a recenzí vybrala Synology. Jako je to fakt pálka za obyčejný router, ale vypadá fakt kvalitně, tak snad vydrží dostatečně dlouho, i když je jen ac...

martinkali
Příspěvky: 1
Registrován: 12 dub 2021 17:50

Re: Time Capsule

Příspěvek od martinkali » 12 dub 2021 18:00

Ahoj chtěl bych vás poprosit o radu. Mám už delší dobu time capsuli a z ničeho nic mi přestala fungovat. zelená dioda nesvítí a capsule přestala komunikovat a nenajdu ji na žádném zařízení. Mám ji propojenou s routrem přes kabel . Mám na ni uložené filmy pro dceru , které si pouští přes apple tv 4g. Když si poslechnu tak je slyšet,že disk běží a capsule je zahřátá. Poradíte mi prosím co s ní. Zkoušel jsem ji i na den odpojit a znovu zapnout restartovat a nic. Opravuji to někde nebo už je s ní konec. :oops:

Odpovědět