HOMEKIT

Apple Home, HomeKit, matter, thread a vše co souvisí s chytrou domácností

Moderátoři: MichalM.Mac, zmiy, dandas, Macforum_Admin

Odpovědět
Uživatelský avatar
Alisczech
Administrátor
Příspěvky: 1902
Registrován: 11 črc 2012 14:34
Bydliště: Praha, CZ
Kontaktovat uživatele:

HOMEKIT

Příspěvek od Alisczech » 16 čer 2022 08:54

Zdravím všechny,

přemýšlel jsem, co nám zde na Macforu chybi a myslím, že Homekit by si zasloužil svou samostatnou sekci. Co říkáte?

Apple se snad konečně po letech rozhodl do něj trochu šlápnout, viz: https://ipure.cz/podcast/ipure-podcast- ... -homekitu/
 Certified Trainer, ACE, fotograf a žurnalista
http://jbrezina.cz http://ilumio.cz http://4foto.cz http://fripito.com

Tomas1334cz
Příspěvky: 379
Registrován: 22 pro 2013 17:40

Re: HOMEKIT

Příspěvek od Tomas1334cz » 05 črc 2022 19:15

Ahoj všem,

já to tu zkusím trochu rozproudit. Chystám se na založení chytrého domova, jak jinak, než využívající Apple Homekit. Jako první tedy řeším výběr vhodného routeru. Máte nějaké zkušenosti? Má smysl vůbec kupovat router s certifikací pro Homekit? Našel jsem pouze Linksys a jsem z toho takový rozpačitý ...

Uživatelský avatar
rony
Příspěvky: 3633
Registrován: 01 srp 2012 07:47
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: HOMEKIT

Příspěvek od rony » 05 črc 2022 19:28

Tomasi, on ani tak nezaklada diskusne vlakno o tom ako si kto ma doma porobit IQ HOME ;-)

skor sa pyta, ci si to nezasluzi sekciu ;) takze je trosku kontraproduktivne prilepit sa s tym sem ;-) tolko na zaciatok.

1. router aky len chces. vacsina homekit zariadeni frci po svojom kanali, obvykle bluetooth. samozrejme je nova doba, kupoval by som wifi router v dual (obe pasma) a schopny mat pripojene hafo zariadeni (uz pri malickej rodine toho budu kvanta), dalej by som vsetko stacionarne tahal kablami, toto je velmi dolezity bod - celkom urcite homekit brana (cize idealne atv4k) tak aj tu na ethernet kabel k routru. co najviac veci pripojenych kablom. router samozrejme gigabit. co sa tyka podpory pasiem pre WiFi, zoberies svoje zariadenia a pozries si ake podporuju, a tie iste by mal vediet router, aby sa dobre stretli.

2. certifikacia homekit u routerov? asi to netreba hrotit.

pre tipy a triky okolo homekit by som si otvoril svoje vlakno a pokracoval len tam a nechal toto na vyjadrenia, ci sa ma na fore nieco zakladat.


ODPOVED ZA MNA: kludne, je tu par ludi, ktori sa s tym ale uz vysporiadali ;-)
-- /\/\ .\ > .\ / Facebook skupina Uživatelé Apple Watch spravodaj.madaj.net
 Mac Mini  iPhone 13pro  iPad Pro  Pencil  TV  WATCH  AirPods  Homepod

Uživatelský avatar
Alisczech
Administrátor
Příspěvky: 1902
Registrován: 11 črc 2012 14:34
Bydliště: Praha, CZ
Kontaktovat uživatele:

Re: HOMEKIT

Příspěvek od Alisczech » 07 črc 2022 09:47

Bohužel jich je opravdu málo. Ta certifikace primárně znamená, že můžete přímo na routeru řešit omezení přístupu a zabezpečení jednotlivých HomeKit prvků. Je to fajn, ale s ohledem na výběr zařízení bych se tím také neřídil.
 Certified Trainer, ACE, fotograf a žurnalista
http://jbrezina.cz http://ilumio.cz http://4foto.cz http://fripito.com

Uživatelský avatar
dj.kure
Příspěvky: 53
Registrován: 27 zář 2014 16:25
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: HOMEKIT

Příspěvek od dj.kure » 30 zář 2022 08:32

Ahoj,

mám dotaz ohledně scén v rámci HomeKitu (snad to nepíšu do špatného vlákna). Mám doma několik chytrých zařízení, která komunikují s HomePodem. Manuální ovládání funguje bez problémů, scény typu v tolik a tolik hodin, nebo když něco třeba svítí, tak... fungují. Ale například scéna, kdy "Poslední odejde z domu", nebo "Někdo přijde domů" vůbec nefungují.

Nastavil jsem si, že když poslední osoba odejde z domu (všichni jsme na Apple zařízeních), tak aby se snížila teplota v domě o 2 stupně celsia. Nikdy se tato automatizace neprovedla. Stejně tak při příchodu domů (opačná akce). Zkoušel jsem i napojit na tuto automatizaci věci jako pozhasínání zapomenutých světel, televizorů a podobně. Nikdy nic.

Jak tato scéna funguje technicky? Co je potřeba zajistit, aby se automatizovaně provedla? Polohové služby máme zapnuté všichni, takže HomeKit musí poznat, že doma už nikdo není a akci vyvolat. Napadá mi jen jedna věc - máme doma i tablety (iPady) a ty samozřejmě s sebou nebereme. Je možné, že tato přítomná zařízení způsobují, že si automatizace myslí, že doma ještě někdo je? Existuje tedy nějaká možnost, jak tato zařízení z "detekce" vyloučit, aniž bychom je museli třeba úplně vypínat?

Díky za info.
Petr.
MacBook Pro 13" 2016 (i7 2.9GHz, 16GB RAM, 500GB SSD, TouchBar)
iPod Shuffle 3rd gen 2GB (pink)
iPad Mini 5-gen (64GB, Cellular)
iPhone 13 Pro Sierra Blue (128GB)

mberdych
Příspěvky: 1743
Registrován: 30 srp 2012 12:14

Re: HOMEKIT

Příspěvek od mberdych » 30 zář 2022 15:54

Přijde ti notifikace, že všichni odešli? Případně si na otestování zapni. Bere to docela pěkný kus od domu, než zareaguje. U mě pár set metrů. Stojí za pokus na ověření, že Apple ví, že nejste opravdu doma. iPady máme také, ale bere primární zařízení.

pavel.v
Příspěvky: 1
Registrován: 12 lis 2022 16:28

Re: HOMEKIT

Příspěvek od pavel.v » 12 lis 2022 20:44

Opuštění domácnosti funguje docela spolehlivě. Mám třeba nastavené automatické spuštění HomePod a nebo vypnutí zásuvek a světel po opuštění. Funguje to. Takže třeba poznám kdy se domu blíží dcera. Notifikace o opuštění domácnosti nechodí. Taky mi ta logika není jasná. Nemyslím si ale že by to způsobil tablet. Nechávám doma MacBook i iPad a příkaz se provede prakticky vždy.

Jarrda
Příspěvky: 2
Registrován: 23 lis 2022 15:17

Re: HOMEKIT

Příspěvek od Jarrda » 24 lis 2022 06:30

Zdravím, co se týče automatizace ohledně příchodu a odchodu z domu, tak mi to fungovalo (alespoň myslím) dříve v poho. Ale teď je to také nefunkční.
To co jsem měl takto nastavené, tak dělalo co mělo když jsem byl doma. Ale nejsem si jist co to dělalo když jsem doma nebyl 😉

Odpovědět